Doorlopende kredieten kunnen een zeer flexibele en aantrekkelijke manier van lenen zijn. Toch bestaan er nogal wat vragen rondom deze leenconstructie. Over de looptijd bijvoorbeeld. Of de manier van aflossen. En dan is er natuurlijk de vraag of het afsluiten ervan ook echt iets voor u is. Daarom gaan we hieronder in op de verschillende aspecten. Wat is het precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En belangrijk: is het iets voor u?

 


Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een vorm van geld lenen die veel flexibiliteit biedt. Het bedrag dat u leent, heet de kredietlimiet.

Wanneer u een doorlopend krediet afsluit dan krijgt u een kredietlimiet, zeg maar een kredietpotje. In de meeste gevallen kunt u hiervan indien nodig gebruikmaken, zodat u altijd geld achter de hand heeft. 

U kunt geen doorlopend krediet aanvragen bij Santander. Heeft u een klein bedrag nodig, bijvoorbeeld 3.000 euro, dan kunt u dat bij ons lenen in de vorm van een persoonlijke lening. 

Wat zijn de kenmerken van een doorlopend krediet?

Een flexibel karakter is hét grote voordeel, maar er is meer. Heeft u bijvoorbeeld een deel van het krediet opgenomen en inmiddels ook weer afgelost? Dan kunt u hetzelfde bedrag opnieuw opnemen telkens weer tot aan de kredietlimiet. En wilt u sneller aflossen? Dan is dat toegestaan zonder boete.

Een doorlopend krediet heeft vanzelfsprekend ook nadelen. De mogelijkheid om telkens nieuwe bedragen op te nemen is aan de ene kant een voordeel. Maar het risico is dat u niet meer aflost en uw schuld niet kleiner wordt. Daarnaast is de rente altijd variabel. Dit houdt in dat deze kan dalen, maar ook kan stijgen. Wanneer zo'n stijging plaatsvindt, betaalt u meer rente, maar minder aflossing. Het kan zodoende meer tijd in beslag nemen voordat uw totale krediet is afgelost.

Wat kost een doorlopend krediet?

Zoals bij alle soorten leningen het geval is, kost ook deze vorm van lenen u uiteindelijk geld. Het aflossen gebeurt via een maandelijks vast bedrag dat het termijnbedrag of maandbedrag genoemd wordt. De kosten daarvoor zijn eigenlijk te verdelen in een deel rente en een deel aflossing. 

Hier kunt u meer lezen over de kosten van een doorlopend krediet.

Kan ik een doorlopend krediet afsluiten met een BKR registratie?

BKR registreert iedere Nederlander die geld leent, dus ook Nederlanders met een doorlopend krediet. BKR geeft u dan in de registratie de code RK: dat geeft alleen aan dat u een doorlopend krediet heeft of een creditcardschuld.

Heeft u al een dergelijk krediet? Dan is het afhankelijk van de kredietverstrekker of deze u daarnaast  een nieuw krediet geeft. Het kan ook zijn dat de kredietverstrekker uw huidige krediet overneemt en integreert in uw nieuwe krediet: oversluiten noemen we dat. Bij Santander kunt u geen doorlopend krediet meer afsluiten.

Leer meer over een lening afsluiten met een BKR registratie >

Wat is een persoonlijke lening en hoe verschilt deze met het doorlopend krediet?

Geld lenen kan op meerdere manieren. Het doorlopend krediet is daar slechts een voorbeeld van. Een andere mogelijkheid is de persoonlijke lening. Deze lening wordt vaak gebruikt door mensen die eenmalig een specifiek bedrag nodig hebben. De redenen daarvoor lopen uiteen – van het aanschaffen van een nieuwe auto tot het plaatsen van een nieuwe vloer in de woonkamer. Zo’n persoonlijke lening biedt overzicht en zekerheid. U weet tenslotte precies wanneer deze is afgelost en, wanneer dit dus niet het geval is, hoelang u nog heeft te gaan.

Het grote verschil tussen een lening die persoonlijk is en een doorlopend krediet zit hem dan ook in de eenmaligheid. Waar een persoonlijke lening een eenmalig bedrag betreft, gaat het bij het doorlopend krediet om een van tevoren overeengekomen kredietlimiet waarbij u telkens opnieuw uw krediet kunt gebruiken. U betaalt alleen rente over het deel dat u daadwerkelijk uitgeeft, bij een persoonlijke lening heeft u die keuze niet.

Waarvoor is een doorlopend krediet geschikt?

Twijfelt u of een doorlopend krediet voor u is weggelegd? Bedenk dan waarvoor u het te lenen bedrag exact nodig heeft. Het regelmatige en terugkerende karakter van dit krediet kan verschillende voordelen bieden om onverwachte kosten in de hand te houden. Doorgaans is dit de manier van lenen wanneer het een pré is om extra geld achter de hand te hebben of wanneer het om kleine, tijdelijke bedragen gaat. Bij Santander kunt u geen doorlopend krediet meer afsluiten. Een persoonlijke lening natuurlijk wel, en dat kan al vanaf 2.500 euro. Kijk hier voor meer informatie

Is dit iets voor mij?

Nu u weet wat een krediet precies is, in hoeverre deze verschilt van een persoonlijke lening én wat de voor- en nadelen zijn, is het belangrijk om antwoord te geven op de meest brandende vraag: is het iets voor mij? Het antwoord daarop luidt dat dit afhankelijk is van uw persoonlijke situatie en wensen. Houdt u van flexibiliteit? Dan kan een doorlopend krediet iets voor u zijn. Ga wel na of u dit daadwerkelijk zelf in de hand kan houden. Een krediet is weliswaar variabel, maar de mogelijkheid om telkens opnames te doen, is niet voor iedereen weggelegd. In die gevallen is het wellicht beter om een persoonlijke lening aan te vragen, dat kan ook voor kleine bedragen!

 

Veelgestelde vragen

Hoe los ik een doorlopend krediet af?

Heeft u geld opgenomen uit uw krediet dan betaalt u maandelijks een vast bedrag om uw krediet af te lossen. U betaalt het afgesproken vaste maandbedrag via automatische incasso, daar heeft u geen omkijken naar. Heeft u een doorlopend krediet bij Santander en het volledig openstaande bedrag betaald? Dan sluit Santander uw krediet. Hiervan heeft u eerder persoonlijk bericht ontvangen.

Lees meer over het aflossen van een doorlopend krediet >

Kan ik een doorlopend krediet oversluiten?

Ja, dat kan. Uw financiële situatie kan veranderen waardoor de huidige vorm van lenen niet meer bij u past. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van uw krediet in dat u opnieuw geld leent om hiermee uw openstaande saldo van uw doorlopend krediet af te lossen. Vaak verandert u ook van leenvorm dat wil zeggen van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening. 

Lees meer over een doorlopend krediet oversluiten >

Wat is de rente bij een doorlopend krediet?

De rente die u betaalt hangt af van het bedrag dat u leent. Een doorlopend krediet kent een variabel rentetarief. Dat betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de looptijd, dit in tegenstelling tot de rente bij een persoonlijke lening. Daar staat tegenover dat u een doorlopend krediet wel op ieder moment boetevrij en zonder andere kosten kunt aflossen, geheel of gedeeltelijk.

Lees meer over de rente bij een doorlopend krediet >

Wat kost een doorlopend krediet?

Bij Santander betaalt u voor een doorlopend krediet alleen een rentevergoeding over het openstaande bedrag. U betaalt geen extra kosten of aansluitkosten. Rente betaalt u alleen over een openstaand bedrag. Heeft u alles afgelost, dan wordt uw krediet gesloten en is uw schuld volledig ingelost. Santander rekent geen administratiekosten.

Lees meer over de kosten van een doorlopend krediet >

Hoe zit het met de rente en de aflossing van een doorlopend krediet?

De rente van een doorlopend krediet is variabel. De kans is daardoor aanwezig dat u goedkoper of duurder uit bent dan u tijdens het moment van afsluiten had verwacht. Vraag hiernaar bij uw kredietverstrekker.

Lees meer over de rente van een doorlopend krediet >

Hoe werkt het aflossen van een doorlopend krediet?

Het aflossen kan in de praktijk lang duren. Dat komt doordat ieder afgelost bedrag opnieuw is op te nemen en omdat u een laag vast bedrag per maand betaalt. Kredietverstrekkers gebruiken daarom vaak een zogenoemde theoretische looptijd. Heeft u het bedrag afgelost? Dan kunt u dit bedrag weer opnieuw gebruiken of het krediet stopzetten. Bij Santander is het niet meer mogelijk om geld op te nemen uit het krediet en wordt in dat geval uw doorlopend krediet gesloten. Ook kunt u geen nieuw doorlopend krediet bij ons meer afsluiten.

Lees meer over het aflossen van een doorlopend krediet >