Flexibel geld lenen? Dan is de kans groot dat je voor een doorlopend krediet gaat: een handige leenvorm waarbij een afgesproken bedrag in één keer, maar ook in delen is op te nemen. Past een doorlopend krediet niet bij u? Geen probleem, misschien is een persoonlijke lening de oplossing.

 

Wat zijn de kenmerken van een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een consumptief krediet dat erg geschikt is wanneer u vaker snel of onregelmatige bedragen nodig hebt of geld achter de hand wilt hebben. Typerend voor deze leenvorm is dat u het geld dat u aflost, ook weer op kunt nemen. Daarnaast bent u vrij om te bepalen hoeveel geld u opneemt van uw krediet en wanneer u dat doet. Dus u mag in één keer het hele beschikbare krediet opnemen of telkens een deel. Net wat u nodig heeft.

Wat zijn de voordelen van een doorlopend krediet?

Het grootste voordeel van zo'n krediet is het flexibele karakter. U kunt een afgelost deel later opnieuw opnemen. Andere voordelen zijn het feit dat u alleen rente betaalt over het opgenomen deel én dat u altijd kosteloos extra of uw hele krediet ineens kunt aflossen. U kunt uw doorlopend krediet zien als een pot geld waarover u kunt beschikken als u het nodig heeft en waarvoor u alleen betaalt wanneer u het gebruikt.

Wat zijn de nadelen van een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet heeft vanzelfsprekend ook nadelen. Het is bijvoorbeeld lastig in te schatten wanneer de lening precies is afgelost: tenslotte kunt u het geleende bedrag telkens opnieuw opnemen. En door de variabele rente is het mogelijk dat uw maandbedrag de ene maand bestaat uit meer rente dan in de andere maand. Een lagere rente bijvoorbeeld betekent vaak dat u eerder klaar bent met aflossen voor dat deel. Overigens blijft uw maandbedrag bij Santander altijd gelijk, zo weet u in ieder geval waar u maandelijks aan toe bent.

 

Wat is het verschil tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening?

Het grootste verschil tussen deze vorm van geld lenen en een persoonlijke lening is dat het een flexibel karakter heeft. Een doorlopend krediet heeft een variabele rente, biedt de mogelijkheid tot (extra) boetevrij aflossen en stelt u in staat een afgelost termijnbedrag opnieuw op te nemen. Een persoonlijke lening zit anders in elkaar: hierbij staat van te voren meer vast. De rente is vast, de looptijd staat vast en ook het leenbedrag dat u aflost staat vast. U kunt daarnaast niet altijd boetevrij aflossen en het is niet mogelijk om een bedrag opnieuw op te nemen wanneer u alles heeft afgelost.

Wanneer is deze leenvorm handig?

U kiest voor een doorlopend krediet wanneer u geld nodig heeft voor iets waarvan de kosten of de looptijd nog niet helemaal duidelijk zijn. Denk aan een studie voor uw kinderen of uitgaven die onverwachts hoger kunnen uitvallen. Bij Santander krijgt u bij een doorlopend krediet ook automatisch een betaalkaart die heel handig is op bijvoorbeeld vakantie of voor aankopen die u graag per maand wilt betalen.  Een persoonlijke lening is slimmer wanneer u vooraf precies weet hoeveel geld u nodig heeft, zoals bij de aanschaf van een nieuwe- of tweedehands auto of een nieuwe keuken.

 

Hoe wordt mijn kredietlimiet bepaald?

Het maximumbedrag dat u kunt lenen hangt af van verschillende factoren zoals de looptijd en de hoogte van het bedrag dat u wilt lenen. Daarnaast wordt uw kredietwaardigheid getoetst aan de hand van uw inkomen en vaste lasten en de aanwezigheid van eventuele bestaande schulden. Santander is aangesloten bij de VFN (Vereniging Financiers Nederland). Dat betekent dat Santander zich houdt aan leennormen die door de VFN worden gesteld om onder andere overkreditering te voorkomen zodat u kunt lenen met een gerust gevoel.

 

Tarieven van ons doorlopend krediet

Wat een flexibel krediet precies kost, leest u af in de onderstaande tabel. Maar u kunt ook altijd vrijblijvend - dus zonder verplichtingen - een offerte bij ons opvragen voor meer inzicht in uw mogelijkheden. Zo weet u direct waar u aan toe bent.

Kredietbedrag Termijnbedrag per maand Debetrentevoet (variabel)* Jaarlijkse kostenpercentage Duur kredietovereenkomst (theoretisch) Totaal door u te betalen bedrag
€  1.500 €  22,50 10,0% 10,0%  98  maanden  € 2.198,62
€  2.500 €  37,50 10,0%  10,0%  98 maanden  € 3.675,00
€  5.000 €  75,00   9,1%   9,1%  94 maanden  € 7.050,00
€  7.500 € 112,50   8,7%   8,7%  92 maanden  € 10.350,00
€ 10.000 € 150,00   8,7%   8,7%  92 maanden €  13.800,00

 

*Rente per 10 augustus 2020. Het is mogelijk dat het tarief in de offerte afwijkt van bovengenoemde tarieven. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie  zoals uw inkomen en uitgaven, uw gezinssituatie en eventuele eerdere leningen die u heeft. Vraag een offerte aan, het tarief dat wij u aanbieden is nooit meer dan de maximale wettelijke rente.

Dit betreft een doorlopend geldkrediet. Andere bedragen zijn mogelijk. Toetsing en registratie B.K.R. te Tiel. Bij de bepaling van het jaarlijkse kostenpercentage, duur kredietovereenkomst en totaal door u te betalen bedrag zijn wij er vanuit gegaan dat het krediet direct volledig wordt opgenomen, er geen extra aflossingen, er geen heropnamen, geen rentewijzigingen plaatsvinden en de termijnen op tijd betaald worden. Klik hier voor de algemene voorwaarden. Bij een aanvraag ontvangt u automatisch de toepasselijke standaardinformatie. Santander geeft geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u gewenste financieel product aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke situatie.

Veelgestelde vragen

Hoe los ik een doorlopend krediet af?

Heeft u geld opgenomen uit uw krediet dan betaalt u maandelijks een vast bedrag om uw krediet af te lossen. U betaalt het afgesproken vaste maandbedrag via automatische incasso, daar heeft u geen omkijken naar. Wat u heeft afgelost, kunt u trouwens gedurende vijf jaar altijd weer opnemen. Dat is het voordeel van een doorlopend krediet. Heeft u geen uitstaand saldo, dan incasseren wij niet.

Heeft u uw doorlopend krediet afgesloten na 1 mei 2019? Dan heeft uw doorlopend krediet een maximale looptijd van 120 maanden. Dat betekent dat uw krediet binnen 10 jaar volledig afgelost moet zijn.

Lees meer over het aflossen van een doorlopend krediet >

Kan ik een doorlopend krediet oversluiten?

Ja, dat kan. Uw financiële situatie kan veranderen waardoor de huidige vorm van lenen niet meer bij u past. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van uw krediet in dat u opnieuw geld leent om hiermee uw openstaande saldo van uw doorlopend krediet af te lossen. Vaak verandert u ook van leenvorm dat wil zeggen van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening. Overigens kunt u vaak wel uw doorlopend krediet behouden zodat - mocht het nodig zijn - u altijd geld achter de hand heeft. Zolang u geen openstaand saldo heeft, betaalt u ook niets.

Lees meer over een doorlopend krediet oversluiten >

Wat is de rente bij een doorlopend krediet?

De rente die u betaalt hangt af van het bedrag dat u leent. Een doorlopend krediet kent een variabel rentetarief. Dat betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de looptijd, dit in tegenstelling tot de rente bij een persoonlijke lening. Daar staat tegenover dat u een doorlopend krediet wel op ieder moment boetevrij en zonder andere kosten kunt aflossen, geheel of gedeeltelijk.

Lees meer over de rente bij een doorlopend krediet >

Wat kost een doorlopend krediet?

Bij Santander betaalt u voor een doorlopend krediet alleen een rentevergoeding over het openstaande bedrag. U betaalt geen extra kosten of aansluitkosten.Bij uw doorlopend krediet krijgt u ook altijd een betaalkaart, ook hiervoor betaalt u niets extra. Rente betaalt u alleen over een openstaand bedrag. Heeft u alles ingelost, dan betaalt u niets. Santander rekent geen administratiekosten.

Lees meer over kosten van een doorlopned krediet >