Kan ik een lening afsluiten met een BKR-registratie?

Voor de duidelijkheid: de BKR registreert alle soorten leningen die er maar bestaan, van uw telefoon die u afbetaalt bij een telefoonabonnement tot een persoonlijk lening. Kredietverstrekkers gebruiken de BKR vervolgens om te kijken of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander: wij kijken bij de BKR of u een lening bij ons kunt afsluiten en zo ja, registreren wij de lening bij de BKR.

Heeft u ergens een lening uitstaan? Dan betekent dit dat u een BKR-registratie hebt. Dat hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een telefoon op afbetaling dus een schuld. Zij kunnen zich meestal toch een persoonlijke lening veroorloven. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest. De BKR zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers.

Het hebben van een BKR-codering kan een ander verhaal zijn. Deze wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan meestal niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een codering opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt hij ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.