Terug naar overzicht

Bescherm je mobiel tegen Bluetooth cyberaanvallen!

Bescherm je mobiel tegen Bluetooth cyberaanvallen!

Het Internet speelt tegenwoordig een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Toch kunnen wij zeggen dat de beveiliging tegen cyberaanvallen nog in de kinderschoenen zit. Met dit in gedachten is het van belang om regelmatig je kennis over digitale veiligheid bij te spijkeren.

We hebben al een paar artikelen geschreven met tips en kennis over digitale beveiliging zoals callback phishing, smishing en nog meer. Deze keer is het de beurt aan  Bluetooth cyberaanvallen. Bluetooth wordt gebruikt om informatie te sturen via een draadloze verbinding op korte afstand van maximaal 10 meter. Jammer genoeg hebben ook cybercriminelen manieren uitgevonden om de verbinding van Bluetooth te hacken.

In dit artikel gaan wij de verschillende manieren na hoe zij dit doen en welke stappen je kunt doorlopen om je te beveiligen tegen bluetooth cyberaanvallen.

De zwakke punten van een Bluetooth verbinding

Net als WiFi, heeft ook de Bluetooth technologie zijn zwakheden die misbruikt worden door cyber criminelen. De voornaamste zwakke punten van Bluetooth zijn:

  1. Koppeling: de koppeling tussen twee bluetooth apparaten kan kwetsbaar zijn. Dit kan o.a. komen door te makkelijke PIN codes, gebrek aan encryptie en onbeveiligde verbinding.
  2. Protocol: een bluetoothverbinding met een gebrekkig protocol heeft ‘gaatjes’ die gebruikt kunnen worden om de beveiliging te omzeilen.
  3. Signaal: het bluetooth signaal kan onderschept en geanalyseerd worden door middel van speciale online tools. Hierdoor kunnen cybercriminelen toegang tot je mobiele telefoon of laptop krijgen.

Vormen van Bluetooth cyberaanvallen

Cybercriminelen gebruiken de zwakke punten van bluetooth om op verschillende manieren een cyberaanval te doen zoals:

  • Bluejacking: bij bluejacking worden ongewenste berichten of spam gestuurd naar apparaten die hun bluetooth aan hebben. Hoewel dit niet op eerste zicht gevaarlijk is kan het wel irritant en storend zijn voor de eigenaar van het apparaat.

  • Bluesnarfing: in tegenstelling tot bluejacking is bluesnarfing serieuzer. De aanvaller probeert dan onbevoegd toegang te krijgen tot jouwe apparaat om gevoelige informatie te stelen, zoals je contacten, berichten of zelfs je inloggegevens.
  • Blue bugging: blue bugging is een geavanceerde vorm waarbij de cybercriminelen een apparaat met ingeschakeld Bluetooth in z’n geheel overnemen. Dit gedaan, kunnen zij met jouw apparaat bellen, berichten versturen of toegang hebben tot al je informatie.

  • Denial of Service (DoS): het doel van een DoS-aanval is om de werking van je mobiel of laptop te overweldigen met een groot aantal van verbindingsverzoeken en schadelijke data om zo de normale functie van je apparaat te storen.

Bescherming tegen Bluetooth Cyberaanvallen

Hoewel Bluetooth cyberaanvallen een bedreiging zijn, zijn er stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen.

  • Houd je apparaten up-to-date: update regelmatig de firmware en software van Bluetooth-apparaten (denk aan je telefoon, tablet enz.). Sommige fabrikanten brengen vaak updates uit om bekende kwetsbaarheden aan te pakken. Zorg ervoor dat je alle updates download zodat de beveiliging van je mobiel of laptop up-to-date blijft.
  • Gebruik sterke authenticatie: gebruik bij het koppelen van Bluetooth-apparaten sterke en unieke pincodes of wachtwoorden. Vermijd het gebruik van een standaard- of gemakkelijk te raden pin, omdat dit je apparaten kwetsbaarder kan maken voor aanvallen.
  • Schakel Bluetooth uit wanneer het niet wordt gebruikt: schakel Bluetooth uit wanneer het niet nodig is! Zo verlaag je het risico op ongeautoriseerde toegang. Dit kan ook helpen voorkomen dat cybercriminelen scannen naar Bluetooth-apparaten.
  • Wees voorzichtig met onbekende apparaten: accepteer geen verbindingsverzoeken van onbekende of verdachte apparaten of van mensen die je niet kent. Verbind alleen met vertrouwde apparaten en zorg ervoor dat ze de juiste beveiligingsmaatregelen hebben.
  • Gebruik versleuteling: schakel versleuteling in op Bluetooth-verbindingen wanneer dit mogelijk is. Dit kan je verbinding bescherming als je bezig bent met het versturen van gegevens naar een andere apparaat.
  • Gebruik Bluetooth-beveiligingsapps: Overweeg het gebruik van beveiligingsapps of -tools die potentiële Bluetooth-kwetsbaarheden of -aanvallen kunnen opsporen en u hiervan op de hoogte kunnen stellen. Deze apps kunnen een extra laag bescherming bieden tegen cyberbedreigingen.

Houd Bluetooth ontwikkelingen in de gaten


Om de bescherming tips tegen Bluetooth-aanvallen effectief toe te passen is het van belang om de ontwikkelingen van bluetooth in de gaten te houden, met name als het gaat over nieuwe risico’s en kwetsbaarheden. Dit houdt ook in dat je alle nieuwe updates die periodiek naar je apparaten verstuurd worden moet installeren. Hierdoor heb je altijd de laatste versie van beveilingsprogramma's in gebruik. 

Bij Santander hebben we tijdens de ontwerpfase de stappen ondernomen om Mijn Rekening en onze bankapp zo veilig mogelijk te maken. Dus je kunt zekerheid hebben in de veiligheid van je gegevens als je een lening bij ons afsluit. Maar veiligheid is altijd tweezijdig dus jouw inzet is ook van belang. Als je gebruik maakt van je Bluetooth vergeet niet om de eerder genoemde zes beschermingstips na te gaan.

18 september 2023