Is uw wasmachine of auto stuk gegaan, staat u - weer - rood op uw betaalrekening of worden de kosten voor school u even te hoog?

Dat overkomt iedereen wel eens. Soms kunt u het net nog een paar dagen volhouden tot uw salaris weer wordt gestort of uw bankrekening is aangevuld. Maar voor onverwachte kosten, en zeker als de uitgaven hoger dreigen uit te vallen dan verwacht, is er niet altijd direct een antwoord. Natuurlijk is het beter om voor deze gevallen een spaarpotje aan te leggen maar we begrijpen ook dat sparen niet altijd lukt. Of misschien heeft u wel ineens meerdere onverwachte kosten tegelijk en is uw spaartegoed ook op… een ongeluk komt zelden alleen tenslotte.

Gelukkig zijn er wel manieren om een geldtekort op te lossen. Hieronder beschrijven we er een aantal:

1

Een flitskrediet of een minilening

Hierbij leent u een bedrag dat u in een zeer korte tijd (variërend van enkele dagen tot 4 maanden) weer terugbetaalt. U begrijpt het al, bij deze vorm van lenen moet u zeker weten dat u het geld binnenkort wel heeft. Bovendien is het een dure manier van lenen want u betaalt altijd het maximale rentetarief.

2

Een creditcard:

Klinkt misschien gek om in deze opsomming een creditcard te vermelden. Toch is het zo dat u met een creditcard automatisch de beschikking heeft over een krediet. Om hiervan af en toe gebruik te maken als het even niet uitkomt is niet erg. Maar een structurele oplossing is het niet want ook deze vorm van lenen is over het algemeen niet goedkoop.

3

Roodstaan:

Als u bij uw bank de mogelijkheid heeft aangegeven om rood te kunnen staan op uw betaalrekening, dan is dit natuurlijk de gemakkelijkste manier om het geldtekort even een paar dagen te overbruggen. Maar ook hier geldt weer dat u, zonder dat u het doorheeft, vaak het hoogste rentetarief betaalt. Dus handig als de maand langer is dan verwacht, maar als u uw autoreparatie moet betalen misschien toch niet zo’n slim hulpmiddel.

4

Een klein bedrag lenen:

Bij onverwachte kosten zoals een reparatie of nieuwe wasmachine en als u het spaargeld niet kunt of wilt gebruiken of als het er niet is, dan is een klein bedrag lenen een structurele slimme oplossing. Want u leent dan met een vooropgezet doel. Het geld wordt aan u uitbetaald en zo heeft u zelf de keuze om het geld uit te geven waar het nodig is. Daarna betaalt u een vast bedrag per maand terug. Het maandbedrag is inclusief een vast rentepercentage. En omdat u het terugbetalen alleen doet in een vooraf afgesproken vaste periode (de zg. looptijd) komt u nooit voor verrassingen te staan.

 

 

"De medewerkers van Santander zijn zeer behulpzaam en helpen deskundig en enthousiast"

fam. Duursma

Wat is een mini-lening?

Een minilening is een lening van een bedrag van €100,- tot €2.500,- met een beperkte looptijd van maximaal 4 maanden. Dit wordt ook wel een flitslening of flitskrediet genoemd. Bij Santander is het mogelijk om een lening af te sluiten vanaf €1.000,-. 

Wat is een klein bedrag?

Wat iemand beschouwt als een klein bedrag lenen, verschilt natuurlijk per mens. Maar per kredietverstrekker is er wel degelijk een verschil in het bedrag dat u minimaal kunt lenen. Zo is het bij veel kredietaanbieders pas mogelijk om een lening aan te vragen vanaf €2.500.

Bij Santander kunt u al terecht voor een persoonlijke lening vanaf €1.000. U lost u dit, met de huidige rentestand (red: feb '22), in bijvoorbeeld drie jaar af tegen €32 per maand. Een zeer laag maandbedrag wat voor velen goed te overzien is. Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld. Want u kunt er ook voor kiezen om €18 per maand te willen betalen. Dan doet u er alleen wat langer over. Hier is een volledig overzicht van onze tarieven.

U betaalt een vast bedrag per maand

Zoals bij alle persoonlijke leningen, staat ook bij deze kleine lening de rente vast gedurende de hele looptijd. U weet dus zeker dat uw maandbedrag gelijk blijft tijdens de hele duur van de lening. In ons voorbeeld bent u na drie jaar klaar met betalen. En als u geen achterstanden hebt opgelopen in uw betalingen is uw lening compleet afgerond. Overigens incasseren we bij Santander de maandbedragen automatisch. Te laat betalen is dus niet mogelijk. Dat scheelt weer in de kosten.

Wanneer is een klein bedrag lenen handig?

Een klein bedrag lenen is vooral een slimme zet wanneer u een bepaald doel heeft en uw spaargeld niet wilt of kunt aanspreken. Een doel kan zijn onverwachte kosten zoals een autoreparatie, een nieuwe wasmachine of een hoge tandartsrekening. Doelen die broodnodig zijn, maar waaraan u liever niet uw zuurverdiende spaargeld aan uitgeeft. Maar een doel kan ook zijn om een leuke tweedehandsauto of elektrische fiets te kopen om veilig mee naar uw werk te rijden. Of bijvoorbeeld uw tuin zomerklaar te maken om heerlijk van te kunnen genieten tijdens een vakantie thuis.

 

Wat is het verschil tussen een minilening en een klein bedrag lenen?

Zoals we hierboven al besproken hebben is een minilening hetzelfde als een flitskrediet of flitslening. De naam minilening dankt deze vorm van lenen aan de zeer korte looptijd van de lening. Vaak hebben ze een maximale terugbetaaltijd van 4 maanden. U raadt het al; dat betekent dus ook vaak een hoog maandbedrag. En dat moet u maar net kunnen opbrengen.

Wat kost een mini-lening?

De kosten van een minilening zijn afhankelijk van de looptijd en het geleende bedrag. U betaalt hierbij minimaal 7% rente en maximaal 10% rente. Stel u wilt een mini-lening afsluiten van €1.500. Zoals aangegeven heeft de term mini-lening niets te maken met het lage bedrag, maar alles met de mini-looptijd van de lening. In ons voorbeeld gaan we uit van een looptijd van 2 maanden (62 dagen) bij een mini-lening van €1.500. Wat wordt dan uw maandlast denkt u? Precies, in dat geval betaalt u in ieder geval (€1.500 : 2 =) €750 per maand! Overigens komt hier nog rente bij, maar deze is bij een mini-lening over het algemeen niet zo hoog. De kredietverstrekker loopt immers veel minder risico vanwege de korte looptijd. 

Maar de vraag is wel: kunt u €750 per maand opbrengen?

Hiermee hebben we meteen het verschil te pakken met een klein bedrag lenen. Want een kleine persoonlijke lening mag u verspreid over meerdere jaren terugbetalen. En een langere looptijd betekent ook een lager maandbedrag.

Wat kost een lening van €1.500?

Om bij ons voorbeeld te blijven; wanneer u het terugbetalen kunt spreiden over een periode van bijvoorbeeld zes jaar, dan betaalt u in dat geval (€1.500 : 72 =) €21 per maand. Daarbij komt nog wel rente. Met de huidige rentestand van 10% per jaar, betaalt u dan een maandbedrag van €27. 
Het grote voordeel daarvan is dat €27 niet opvalt in uw maandelijkse uitgaven, terwijl u wel die onverwachte kosten heeft kunnen betalen of aan het genieten bent van uw aankoop!

Maar ik betaal wel meer rente, zult u zeggen. Ja, dat klopt. U betaalt in dat geval meer rente, dan wanneer u slechts twee maanden leent. Maar u bent altijd vrij om een kortere looptijd te kiezen, waardoor u per saldo ook minder rente betaalt. Om bij ons voorbeeld te blijven: wanneer u ervoor kiest om het leenbedrag in twee jaar terug te betalen, blijft uw maandbedrag nog steeds laag, namelijk €69 per maand - uitgaande van de huidige rentestand (red: mei 2021). Maar uw totale kosten dalen met €300. Bereken het ook zelf met onze calculator. Want voor welk doel u ook een klein bedrag nodig heeft, er is altijd wel een lening die bij u past.

Kan ik een klein bedrag lenen met een BKR-registratie?

Het korte antwoord op deze vraag is ja. U kunt geld lenen met een BKR-registratie dus ook als u een klein bedrag wilt lenen. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie en hier worden alle soorten leningen geregistreerd. Dit geldt voor de telefoon die u afbetaalt bij een telefoonabonnement tot een persoonlijk lening of creditcard. Als u altijd uw maandbedragen op tijd betaalt en er dus geen achterstanden zijn ontstaan, kan een registratie zelfs in uw voordeel werken. Want een kredietaanbieder weet zo dat u een goed betaalgedrag heeft en zal eerder geneigd zijn u een financiering te verstrekken.

Wilt u meer weten over lenen met een BKR-registratie?

Is een klein bedrag lenen duur?

Wat is duur? Duur is een relatief begrip. Dat betekent wat de één duur vindt, vindt de ander goedkoop. Geld lenen kost geld. Dat weten we al. Dat ziet u ook terug in alle advertenties voor kredieten.

Als u leent, betaalt u dit terug via een maandelijks bedrag dat bestaat uit aflossing en rente. Via de rente betaalt u de kredietverstrekker, die op haar beurt ook weer geld leent om aan u uit te lenen. Lees meer over de kosten bij een lening.

Vaak is het zo, dat een klein bedrag lenen een hoger rentepercentage heeft dan een groter bedrag lenen. Dit heeft onder andere, te maken met de looptijden van een lening. Hoe hoger het leenbedrag, hoe langer de looptijd kan zijn. Hierdoor is de terugverdientijd voor een kredietverstrekker langer, terwijl de werkzaamheden die verricht worden voor het verstrekken van de lening, dezelfde zijn als voor een lager leenbedrag. Maar wees u ervan bewust dat u ook het rood staan op uw betaalrekening geld kost, want dit is immers ook een vorm van lenen. En meestal is deze vorm van lenen duurder dan een klein bedrag lenen. Kijk het maar eens na bij uw bank wat u betaalt voor rood staan en vergelijk dit met de tarieven voor een persoonlijke lening.

Een kleine lening regelen in 3 stappen


Het aanvragen van een kleine lening is in 3 stappen geregeld:
1. Aanvragen
2. Goedkeuren
3. Geld ontvangen.
En na definitieve goedkeuring van uw aanvraag, kunnen wij vaak al binnen twee werkdagen aan u uitbetalen! Vraag nu uw vrijblijvende offerte aan.

Hoe vraag ik een kleine lening aan?

Simpel, u klikt op de berekenknop om eerst uw maandbedrag te berekenen. Past het maandbedrag bij u, dan vragen wij u een aantal vragen te beantwoorden. Dit doen wij om u verantwoord een lening te kunnen verstrekken. Aan de hand van uw antwoorden kunnen we alvast de eerste beoordeling doen.

  • Geven uw antwoorden aan dat u in aanmerking kunt komen voor de lening, dan ontvangt u een leencontract via e-mail. Dit is uw vrijblijvende offerte, u bent dan nog niets verplicht. Een definitieve toetsing moet immers nog plaatsvinden en dat kan pas als wij door u geüploade bewijsdocumenten - zoals uw identificatiebewijs en bewijs van inkomen en lasten - hebben kunnen beoordelen.
  • Woont u samen of bent u gehuwd, dan vragen wij uw partner mee te tekenen en uw partner ontvangt dan hiervoor zelf een e-mail om bewijsdocumenten te kunnen uploaden.
  • Bent u het met het voorstel in de offerte eens, dan kunt u het contract direct en veilig via iDIN ondertekenen. iDIN is een veilige manier om uw online te identificeren en werkt op dezelfde manier als iDEAL. Uw eventuele partner ontvangt ook hiervoor zelf een e-mail zodat hij of zij zelf kan ondertekenen.
  • Pas als er getekend is, is het leencontract definitief afgesloten en maken wij binnen een paar werkdagen maken wij het geld aan u over zodat u het kunt besteden.

 

Specifiek bedrag lenen?

Klik op een leenbedrag van uw keuze hieronder en bereken meteen uw lening. Want welke plannen u ook heeft, maak ze concreet door te berekenen of u dit bedrag kunt lenen en wat u dan per maand gaat betalen. Vraag vrijblijvend, zonder verplichtingen, uw offerte aan of bel ons op 030-6388042.