Terug naar overzicht

Waarom een regelmatige software-update geen overbodige luxe is

Waarom een regelmatige software-update geen overbodige luxe is

Veiligere computers met regelmatige software-updates


Veel computers, pc’s, laptops et cetera worden kwetsbaarder voor internetcriminelen als ze ouder worden. Maar verouderde software zit niet alleen in die apparaten en bijvoorbeeld smartphones, maar ook "slimme apparaten" zoals beveiligingscamera's en tv's. Met software-updates kun je je risico’s verkleinen.

Heeft u een oude versie van Java, Adobe Flash, Adobe Reader of bijvoorbeeld Apple Quicktime op uw pc, een ‘slim’ apparaat of andere op internet aangesloten apparatuur? Dat maakt u kwetsbaar want in veel digitale apparaten worden continu veiligheidslekken gevonden die misbruikt kunnen worden door hackers.

Houd uw digitale apparatuur up-to-date!


Dat is het meest eenvoudig advies: doe regelmatig updates! Krijgt u bericht om te updaten, stel het dan niet uit door de update schermpjes weg te klikken. Maar lees goed wat het bericht u zegt en laat de update op tijd uitvoeren. Want doet u dat niet, dan kunnen internetcriminelen hun slag slaan!

Zo kunnen ze bijvoorbeeld ‘malware’ plaatsen. Dat is een kwaadaardige software, denk aan bijvoorbeeld virussen of spionage- gijzelsoftware. Of ze kunnen uw persoonlijke gegevens stelen... Goed nieuws is dat fabrikanten moeten zorgen voor updates en zo voorkomen dat u gehackt wordt. Maar u moet dan wel die updates uitvoeren!

Gebruik geen oude pc’s en software meer


Gijzelsoftware zorgt de laatste jaren voor veel schade, ook bij consumenten. Dit had vaak voorkomen kunnen worden door veiligheidsupdates op tijd uit te voeren. En als een pc zo verouderd is, dat er geen updates meer mogelijk zijn, is het beter een nieuwe pc of laptop aan te schaffen.

Verouderde software


Zo zijn er voor de Microsoft Office 2007 en 2010 geen updates meer voorhanden en daarom kunt u dit beter verwijderen van uw pc. Of een nieuwe pc aanschaffen. Overigens is Microsoft Office sowieso een geliefd programma voor internetcriminelen, dus denk eraan om regelmatig updates te doen, ook bij de nieuwere versies!
Windows XP, Windows Vista en Windows 7 zijn ook niet meer veilig. Dat geldt tevens voor Adobe Flash, Adobe Reader en Apple Quicktime. Soms staat er nog Java Of Java Runtime Environment op uw pc, want die is nodig voor enkele spelletjes en programma’s. Gebruikt u het niet? Verwijder het dan. Het bevat namelijk vaak lekken die misbruikt worden. Onthoud gewoon dat voor ieder programma geldt dat het regelmatig geüpdatet moet worden.

Controleer uw pc

Naast een goede virusscanner en blijven opletten, is het dus van belang om uw pc, laptop of computer en de softwareprogramma’s te blijven updaten. Dit kunt u handmatig doen. Maar er zijn voor Windows ook hulpmiddelen in de markt, die overigens niet altijd geld hoeven te kosten. Informeer ernaar bij uw elektronica- computerzaak! Daarnaast kunnen er ook updates zijn voor aanstuurprogramma's. Maar die krijgt u over het algemeen automatisch binnen via Windows/macOS.

Smartphones en tablets updaten


Ook voor smartphones en tablets (met o.a. Google Android en Apple iOS,) geldt, dat u deze regelmatig moet updaten. Bij nieuwe modellen gaat dat vaak automatisch of het apparaat stuurt u een berichtje dat u het ’s nachts kunt updaten. Jammer genoeg stoppen veel fabrikanten - soms al twee jaar nadat een apparaat op de markt is gebracht - met het uitbrengen van updates.

Een mobiel apparaat dat niet meer geüpdatet wordt, kan kwetsbaar zijn. Zeker bij erg verouderde software is het af te raden om het nog te gebruiken met gevoelige (inlog)gegevens of uw bankzaken te regelen met een bankapp. Het advies in dat geval is vaak een nieuw mobiel apparaat te kopen.

Updaten van ‘slimme’ apparaten


Steeds meer apparaten worden 'slim' dat wil zeggen ze hebben software en zijn met het internet verbonden. Denk bijvoorbeeld aan televisies, deurbellen, thermostaten maar soms zelfs koelkasten en lampen!

Samen vormen ze een ‘smart home’. Let bij aanschaf van een slim apparaat,  er op dat dit apparaat u waarschuwt voor nieuwe updates of ze zelfs automatisch uitvoert. Want een lek of kwetsbaarheid kan zomaar de deur openhouden voor andere apparaten binnen uw thuisnetwerk. En dan kan via een zonnepaneel met wifi en verouderde (lekke) software, een hacker misschien toch bij uw harde schijf komen die op uw router is aangesloten…

Meer weten? Kijk eens hier op de website van de overheid voor veilig internettips.

Nieuwe computer, tv of andere digitale apparatuur nodig?


Denk dan eens aan een persoonlijke lening. Klik op de knop hieronder en bereken een maanbedrag gebaseerd op de looptijd en bedrag dat u nodig heeft.