Terug naar overzicht

Waarom leasen zoveel voordelen heeft

Waarom leasen zoveel voordelen heeft

Private lease voordelen


Er zijn als particuliere autorijder zoveel praktische voordelen aan het privé leasen van een auto, dat niemand die meer kan ontkennen.

Veruit het grootste voordeel, en ook door leaserijders het meest benoemde, is de zorgeloosheid die je ervaart van het rijden in een leaseauto.

Je hebt namelijk nergens omkijken naar, behalve het brandstof tanken of laden op tijd. De leasemaatschappij regelt verder alles voor je. En op deze manier kun je ook altijd in de nieuwste veiligste automodellen op pad!

Zorgeloos autorijden


Laten we eerst het zorgeloze autorijden eens verder uitleggen: met privé leasen, kortweg private lease, koop je namelijk zelf geen nieuwe auto maar rijdt je wel in een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto. Zorgen en kosten voor onderhoud en reparaties heb je niet, die zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Bovendien zijn jouw autoverzekering, wegenbelasting en zelfs pechhulp in het vaste maandbedrag inbegrepen. Het enige dat je zelf betaalt is de brandstof.

Dus met een private leasecontract loop je zelf totaal geen risico op onverwachte kosten en hoef je niet bang te zijn voor nare verrassingen. En kom je dan toch een keer met pech of problemen te staan, dan zijn daarover vooraf duidelijke afspraken gemaakt.

Helderheid en inzicht in je autokosten


Over zorgeloos autorijden gesproken; met een private leaseauto hoef je je ook niet druk te maken of je het onderhoud van je nieuwe auto wel kunt betalen, want ook dit zit in je maandprijs inbegrepen. Hetzelfde geldt voor je verzekering, wegenbelasting, reparaties, glasschade en zelfs pechhulp!

Je weet dus vooraf precies waar je aan toe bent: de vaste lasten van je auto per maand zijn bekend en daar komen geen onverwachte zaken meer bij. Zo heb jij volledig inzicht in wat jouw auto per maand kost.

De enige onverwachte kosten die je nog hebt zijn je brandstofkosten of eventuele boetes. Maar die bepaal en betaal je zelf natuurlijk.

Kortom, mensen kiezen voor private lease vanwege :

  1. Je vooraf precies weet wat je maandelijks kwijt bent aan je autokosten;
  2. Je niet druk hoeft te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto;
  3. Je alleen een vast inkomen nodig hebt als je in aanmerking wilt komen voor private lease, spaargeld is niet nodig;
  4. Je met private lease na verlies van de auto een ander of een nieuw exemplaar krijgt;
  5. Private lease vaak goedkoper is dan een auto kopen. Maar let op, heb je al veel schadevrije jaren, check dan of het voor jou nog steeds voordelig is;
  6. De maximale leeftijdsgrens hoger ligt dan wanneer je geld zou willen lenen voor een nieuwe auto;
  7. Een elektrische auto erg duur is maar met private lease wordt het vaak wel mogelijk om elektrisch of hybride te gaan rijden.

Private Lease ook voor seniorenWanneer je als oudere consument graag in een nieuwe veilige auto rijdt, is het vaak lastig om geld te lenen voor het kopen van een nieuwe auto.

Dat komt omdat kredietverstrekkers een maximumleeftijd hanteren, de lening moet immers terugbetaald kunnen worden in de afgesproken looptijd. De hoogte van het maandbedrag is bij lenen afgestemd op de lengte van de looptijd: hoe langer de looptijd, hoe lager het maandbedrag.

Een senior krijgt hierdoor te maken met kortere looptijden waardoor een maandbedrag al gauw te hoog wordt.

Bij private lease is dit vaak geen probleem als de leasemaatschappij is aangesloten bij de Stichting Keurmerk Private Lease. Want dan mag de auto meestal private lease gereden worden zolang de bestuurder een geldig rijbewijs heeft!

Is het duur om een auto via private lease te rijden?Private lease hoeft niet duur te zijn. Dat hangt met name af van het aantal kilometers dat je rijdt maar ook van het type auto dat je wilt rijden. Wanneer je niet veel kilometers maakt, ben je vaak goedkoper uit met private lease dan met het kopen van een auto. En er zijn gevallen denkbaar waarin private lease zelfs goedkoper is dan het kopen van en het rijden in een tweedehands auto.

Je kunt ook zelf een berekening maken. Dat doe je zo:

  1. Bekijk de private lease aanbieding van je keuze, dan ken je het maandbedrag en de looptijd.
  2. Vervolgens maak je een berekening wat het zou kosten als je zelf dat model auto aanschaft. Dus tel alle autokosten (kosten aanschaf, verzekering, wegenbelasting, reparatie- en onderhoudsreservering, enzovoort) bij elkaar op.
  3. De uitkomst van deze som deel je door de looptijd van de private lease aanbieding. Dan zie je direct waarmee je goedkoper uit bent: private lease of kopen.

Zijn er ook nadelen aan private lease?


Daar kunnen we kort over zijn; eigenlijk zijn er bijna geen nadelen aan private lease. Bijna, want natuurlijk is de keuze voor private lease erg afhankelijk van jouw situatie en misschien daardoor niet altijd de beste keuze die jij kunt maken.

Rijdt je privé veel kilometers, dan is het wellicht beter om toch over het aanschaffen van een nieuwe auto na te denken. Heb je daar geen geld voor, dan is lenen natuurlijk een goede optie. Of niet een hele nieuwe auto te kopen maar dan een occasion die je 'oprijdt'.


En heb je inmiddels veel schadevrije jaren opgebouwd bij je autoverzekering? Ook dan moet je berekenen of een auto kopen niet uiteindelijk voordeliger is voor je dan privé leasen. Want jouw eigen autoverzekering kan veel goedkoper zijn dan het verzekeringsbedrag dat in je maandbedrag voor private lease is inbegrepen.

Nog even dit: je private lease maandbedrag kan wel jouw leencapaciteit beïnvloeden. Let hier op als je een hypotheek wilt afsluiten.

Private lease: goed alternatief voor kopen


Maar nog steeds kun je over het algemeen zeggen dat private lease een zeer goed alternatief voor kopen is, omdat je zelf geen grote som geld ineens op tafel hoeft te leggen voor een nieuwe auto en alles voor je geregeld wordt.

Je hoeft alleen maar zelf te kiezen in welk model je wilt rijden en aan te geven hoeveel kilometers je denkt te gaan maken. Je kunt ook zelf de accessoires voor jouw model kiezen! En wil je graag elektrisch rijden maar was dat model tot nu toe te duur voor je? Met private lease komt ook deze duurzame keuze binnen handbereik.

Meer weten over private lease?

Santander biedt via haar maatschappij Riemersma Leasing ook de private lease optie. Direct naar alle beschikbare modellen of klik op de button hieronder voor meer informatie eerst.


Meer weten over geld lenen voor een auto?Ook dan kun je bij ons terecht. Klik op de knop hieronder en maak een berekening van uw maandbedrag bij het gewenste leenbedrag. Je kunt daarna direct een offerte aanvragen. Bij goedkeuring ontvang je het geld op uw bankrekening zodat je zelf beslist waar je een nieuwe of tweedehands auto koopt.NB: Santander werkt ook samen met veel automerken waar je direct bij de autodealer zelf een lening kunt afsluiten. Informeer ernaar bij jouw autodealer.


Utrecht, 21 juni 2023