Terug naar overzicht

Wat zijn de beste tips om geld te sparen en te besparen?

Wat zijn de beste tips om geld te sparen en te besparen?

We geven je in dit artikel graag bewezen tips  om geld te sparen en te besparen.

Het gezegde ‘wie wat bewaart, heeft wat’ is je vast bekend. Maar niet alleen in tijden van nood is het fijn om geld te hebben, maar ook als je specifieke doelen wilt bereiken. En geld sparen gaat de een nu eenmaal makkelijker af dan de ander. En dat is niets om je voor te schamen. In dit artikel delen wij bewezen tips  om geld te sparen en besparen en zo je spaardoelen te bereiken.

Aan de slag met een budgetplan

Je denkt misschien dat je niet genoeg geld overhoudt om te sparen. Maar is dat echt wel het geval? Om dat te kunnen bepalen, heb je nameliik  eerst een overzicht nodig van je inkomsten en je uitgaven, oftewel een budget. Hierin kun je zien hoeveel van je inkomsten je uitgeeft aan welk soort uitgaven en hoeveel geld je daadwerkelijk overhoudt of zou kunnen overhouden Zo wordt het ook in een oogopslag zichtbaar waarop je kunt besparen. En wie weet, kun je  meer sparen dan je denkt, of andersom. Maar hoe stel je nu een budgetplan op? Ook dat vertellen we je graag.

Stap 1 Schrijf je inkomsten en uitgaven op

 • Maak een lijst van je maandelijkse inkomsten. Heb je – daarnaast ook- een onregelmatig inkomen? Tel deze dan van 1 jaar bij elkaar op en deel het geheel door 12.
 • Maak een lijst van je maandelijks terugkerende uitgaven (huur of hypotheek, verzekeringen, boodschappen, leningen, autokosten enzovoorts). Onregelmatige uitgaven die belangrijk zijn? Ook die neem je weer van een heel jaar en deel je door 12 zodat je ze kunt optellen bij je maandelijks terugkerende uitgaven.
 • Vergeet de leuke dingen niet! Reserveer ruimte in je budget om jezelf te verwennen, denk bijvoorbeeld aan vakantie, uit eten, nieuwe kleren enzovoorts.

Stap 2 Maak het overzichtelijk

Nadat je je inkomsten en uitgaven op een rij hebt, maak je ze overzichtelijk. Hiervoor zijn verschillende apps beschikbaar of je kunt simpelweg twee kolommen maken, van uitgaven en inkomsten, in Excel. Maak wel per kolom verschil tussen regelmatig terugkerende - en onregelmatig terugkerende bedragen. Vervolgens tel je de inkomsten en uitgaven van de meest recente maand apart op. Trek dan je totale uitgaven af van je totale inkomsten. Dit geeft je een goed beeld van hoeveel inkomsten je overhoudt na je vaste uitgaven. Dit is het zogenaamde restbedrag en dat kun je gebruiken om te sparen of voor andere persoonlijke zaken.

Stap 3 Gebruik je budgetplan!

Nou goed gedaan. Je hebt een budgetplan! Wat nu belangrijk is om dit maandelijks bij te houden. Dat is uiteindelijk je doel: om inzicht te hebben in je uitgavenpatroon en te zien waar de ruimte zit om te besparen. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je teveel abonnementen hebt. Of dubbele verzekeringen…Die zijn snel opgezegd waardoor jij weer ruimte overhoudt. 

Meer geld besparen


Er zijn verschillende manieren om extra geld te besparen. Zie hieronder een paar tips:

 • Goedkoper boodschappen kopen. De markt is in meeste gevallen goedkoper dan een supermarkt.
 • In plaats van uit eten of bestellen, thuis koken. Het bedrag dat je uitgeeft aan uit eten gaan, kun je beter gebruiken voor je wekelijkse boodschappen. Zo houd je nog wat over ook!  
 • Beperk (online) shopping. Bepaal voor jezelf wanneer je wel of niet mag shoppen. Tip: vermijd je favoriete (online) winkels zodat je niet verleid wordt.
 • Maak gebruik van kortingen en aanbiedingen. Profiteer zoveel mogelijk van kortingen en aanbiedingen. Maar kijk uit dat je het wel nodig hebt en niet iets koopt omdat het in de aanbieding is.
 • Verminder onnodige kosten.  Kijk je Netflix of HBO alleen maar één keer in de maand? Dan is het waarschijnlijk niet nuttig om het abonnement te houden. Ga je andere abonnementen op dezelfde manier na.  
 • Spaar je onregelmatige inkomsten op en geef het niet direct uit. Als je extra geld krijgt bijvoorbeeld van de belasting, spaar het merendeel daarvan dan in plaats van het direct uit te geven.
Ga je uitgaven één voor één na. Vaak kun je meer besparen dan je denkt. 

Extra tips om met sparen te slagen

 • Geef elke euro een doel. Hierdoor kun je prioriteiten stellen en het vermindert de kans om teveel geld te besteden.
 • Verspreid je onregelmatige uitgaven over meerdere maanden. Het is immers makkelijker om 50 euro per maand te sparen voor bijvoorbeeld je vakantie dan in een keer 600 euro uit te geven.
 • Gebruik de ‘50-20-30’ regel. Een goede richtlijn is de ‘50-20-30’ regel. Maximaal 50% van je inkomen gaat naar je levensonderhoud, maximaal 20% naar je schulden en de resterende 30% kun je sparen en/of voor andere zaken gebruiken.
 • Heb je meer leningen of lopende financieringen? Sluit ze over naar één lening. Door ze allemaal samen te voegen, betaal je nog maar één, vaak lager, maandbedrag! Wat er per maand overblijft, kun je dan opsparen.
 • Meer bronnen van inkomsten. Als het je lukt, zoek dan een baan met een hoger salaris of een bijbaantje of bedenk een extra een bron van inkomen waaraan je weinig onderhoud hebt (folders rondbrengen, bloemen bezorgen of oppassen bijvoorbeeld).
 • Wees flexibel. Plannen zijn alleen maar dat, plannen. Het bedrag dat je had gepland voor boodschappen kan uiteindelijk om diverse redenen, zoals de hoge inflatie, niet genoeg zijn. De hoge inflatie zorgt ervoor dat alles ineens veel duurder is dan je eerst verwachtte. Wat je kunt doen in zo’n geval is tijdelijk de leuke dingen even te laten schieten en deze reserve te gebruiken voor je boodschappen. Of je kunt dan beslissen om minder of niets uit te geven aan kleding en dit geld gebruiken voor je autokosten omdat je auto deze maand echt in onderhoud moet. Zie je nu hoe een budget jou kan helpen?
 • En maak je geen zorgen. Het nut van je budgetplan wordt niet bepaald door hoe goed jij je uitgaven kan inschatten, maar door je aanpassingsvermogen zodat je op koers blijft.

Veel succes met sparen!

Heb je binnenkort een grote uitgave, maar wil je niet al je spaargeld eraan besteden? Ga dan eens na of een persoonlijke lening iets voor jou is. Klik op de rode knop hieronder voor meer informatie en om zelf te berekenen welk maandbedrag je zou gaan betalen bij het door jou gewenste leenbedrag. 

Ben je benieuwd naar je lening en maandlasten bij Santander? Klik hieronder en bereken deze eenvoudig en snel.