BKR staat voor Bureau Krediet Registratie en zij registreert alle soorten leningen die er maar bestaan, van de telefoon die u afbetaalt bij een telefoonabonnement tot een persoonlijk lening. Eigenlijk zijn een hypotheek voor uw eigen woning en een studieschuld de enige soort leningen die niet worden geregistreerd. Kredietverstrekkers gebruiken BKR om te zien of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander: wij kijken bij BKR of u een lening bij ons kunt afsluiten en zo ja, dan registreren wij de lening bij BKR. Zo’n 11 miljoen mensen staan bij BKR geregistreerd. Als u altijd op tijd betaalt, is er niets aan de hand en kan een registratie zelfs in uw voordeel zijn. Want de kredietaanbieder ziet op die manier dat uw betaalgedrag in orde is.

Wat is een BKR registratie?

Heeft u ergens een lening uitstaan? Dan betekent dit dus automatisch dat u een BKR-registratie hebt. Dat is niet naar en hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een telefoon op afbetaling en dus een schuld. Zij kunnen zich meestal toch een persoonlijke lening veroorloven. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest. Zoals gezegd, BKR zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers dat er een BKR-registratie is. Heeft u daarentegen een negatieve BKR-codering op uw naam staan, dan kunt u geen geld lenen tot 5 jaar na volledige aflossing van het krediet.

BKR Codering

Het hebben van een BKR-codering kan een ander verhaal zijn. Een codering wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan meestal niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een codering opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt het echter ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.

Als u een betalingsachterstand hebt gehad, staat dit nog vijf jaar in het  registratieoverzicht. Dit is omdat de kans groter kan zijn dat dit opnieuw gebeurt. Toch wil dat niet zeggen dat u geen financiering kunt krijgen. Want misschien is uw huidige situatie wel veranderd. Het kan dan helpen om de kredietverstrekker inzicht te geven in uw achtergrond en duidelijk te maken dat de situatie is veranderd. Lees meer in onze folder of op de website van BKR hoe te handelen in zo’n geval.

Kan ik geld lenen met een BKR-registratie?

Veel mensen stellen de vraag of ze een lening kunnen afsluiten als ze een BKR-registratie hebben. Het korte antwoord daarop is: ja, u kunt prima een lening afsluiten als u bekend bent bij BKR. Het mag alleen geen negatieve BKR-registratie zijn. 

Zo'n 11 miljoen mensen staan geregistreerd bij BKR omdat ze ooit een financiering hebben afgesloten. En als u uw lening altijd op tijd heeft betaald - wat geldt voor 95% van alle BKR-geregistreerden - dan ziet de kredietverstrekker dat u een goed betaalgedrag heeft. En dat werkt zelfs in uw voordeel als u opnieuw geld gaat lenen.

Uw financiering wordt geregistreerd bij BKR wanneer u meer dan €250 leent en het krediet langer dan één maand loopt. Heeft u een zakelijk krediet van meer dan €1.000 waarvoor u persoonlijk aansprakelijk bent? Ook dan wordt het krediet geregistreerd. Het registreren is iets dat alle kredietaanbieders in Nederland moeten doen.

Een studieschuld of een lening van vrienden of familie (dat noemen we een onderhandse lening) wordt niet geregistreerd bij BKR. Een hypotheek voor uw eigen woonhuis wordt ook niet doorgegeven. Alleen als u achter zou lopen met de betaling van uw hypotheek, dan wordt dit gemeld aan BKR. Een hypotheek met een ander onderpand dan de eigen woning, wordt wel geregistreerd.

Heeft u een negatieve BKR-registratie? Dan heeft, of had, u een betalingsachterstand. Wilt u toch graag geld lenen? Dan zult u van uw negatieve BKR-registratie moeten afkomen. Lees meer over een negatieve BKR-registratie.

Welke soort leningen worden geregistreerd bij BKR?

 • Rood kunnen staan op uw betaalrekening;
 • Een creditcard met gespreide betaling in termijnen;
 • Een doorlopend krediet of een persoonlijke lening;
 • Een uitgestelde betaling ('koop nu, betaal later');
 • Een private leaseauto;
 • Een telefoonabonnement waarbij het toestel is inbegrepen;
 • Een zakelijk krediet;
 • Een hypotheek met een ander onderpand dan uw eigen huis;
 • Een schuld die u overhoudt na de verkoop van uw huis;
 • Een saneringskrediet;
 • Een betalingsachterstand of als er iets anders gebeurt tijdens de looptijd (zoals opeising van het krediet).

Wat wordt er gemeld aan BKR over uw lening?

 • Een betaalachterstand (ook op uw hypotheek);
 • Of en wanneer de betaalachterstand is ingelopen;
 • Andere bijzonderheden, bijvoorbeeld of de lening is opgeëist.

Hoe lang duurt de registratie van een krediet?

Zolang uw lening loopt, is die bij BKR bekend. Nadat u een lening heeft afgelost en de kredietaanbieder het leencontract heeft beëindigd, blijven de gegevens van die lening nog vijf jaar staan. Ook als u uw achterstallige betalingen later alsnog heeft afbetaald. De kans op nieuwe problemen is namelijk groter bij iemand die eerder betalingsproblemen heeft gehad, dan bij iemand die altijd op tijd betaalt. Door betalingsachterstanden nog vijf jaar te laten zien, probeert men te voorkomen dat er opnieuw betaalproblemen kunnen komen. Geld lenen met BKR kan dus, waarbij gekeken wordt naar uw betalingsgedrag in de afgelopen 5 jaar.

Wat doet een kredietverstrekker met het BKR-overzicht?

Vraagt u een nieuw krediet aan? Dan checkt de kredietaanbieder de leningen die u heeft (gehad) en het betaalgedrag. Daarvoor vragen ze uw gegevens bij BKR op. Als u altijd op tijd heeft betaald, is dat een voordeel want dat bewijst dat uw betaalgedrag in orde is.

Is er wel eens een betalingsachterstand geweest, dan zijn kredietaanbieders voorzichtiger. Ze kunnen dan besluiten om geen krediet te geven. Of om maar een deel van het bedrag te verstrekken. Ze kunnen ook aangeven om bijvoorbeeld een paar kleine kredieten die u heeft om te zetten in 1 overzichtelijke lening; leningen oversluiten heet dat. Zo draagt een overzichtelijk kredietoverzicht bij aan uw financieel geluk.

De taak van BKR: inzicht geven

Met het kredietoverzicht biedt BKR inzicht en duidelijkheid over leningen. BKR laat zien welke leningen u heeft of had en of die op tijd zijn terugbetaald. De reden hiervoor is dat een kredietverstrekker moet kunnen bepalen of het verantwoord is als u een nieuwe financiering wilt afsluiten. Zo zorgen BKR en de kredietverstrekker er samen voor dat u een verantwoorde lening afsluit die past in uw leven en bij uw portemonnee.