Waar droomt u van?

Een nieuwe of tweedehands auto want die van u is aan vervanging toe. Een verbouwing door gezinsuitbreiding of uw huis laten renoveren door lekkage. Verschillende redenen, maar geld lenen kan opeens noodzaak zijn.

Maar ook een luxe wanneer u bijvoorbeeld een camper wilt kopen voor een welverdiende vakantie of een zelfs een wereldreis wilt maken. Geld lenen moet in ieder geval een verstandige en weloverwogen bewuste keuze zijn. Denkt u er inderdaad over na om geld te lenen maar weet u nog niet precies hoe dit werkt en wat er mogelijk is? Met dit handige overzicht over het aanvragen van een lening helpen we u graag!

Meer info over onze persoonlijke leningen.

Bereken uw lening

Mijn lening berekenen: hoe werkt het?

Lening berekenen en aanvragen én wilt u weten wat de daarbij behorende maandlasten zijn? Maak dan gebruik van onze handige online rekentool. Zo kunt u in één oogopslag zien wat de kenmerken zijn, zoals bijvoorbeeld looptijd en kosten, van de door u gewenste lening of krediet.

Geld lenen: hoe werkt het?

Iedereen heeft wel eens geld nodig om verschillende redenen. Bedenk vooraf goed waar u het krediet precies voor nodig heeft. En bekijk en bereken precies hoeveel geld u nodig heeft voor uw doel, dat helpt in uw besluit om geld te lenen.

Zodra u voor uzelf heeft vastgesteld waar de lening voor is bedoeld, is het zaak om naar een kredietaanbieder te stappen. Deze kredietaanbieder kan u, op basis van uw wensen en voorkeuren, een voorstel tot geld lenen doen. U ontvangt dan een offerte waarin u ziet welk geldbedrag u ontvangt, wat u maandelijks aflost aan de lening, wat de looptijd is én de hoogte van de rente is die de kredietverstrekker u berekent voor het lenen. Ook leest u hierin welke voorwaarden er verder verbonden zijn aan de lening of aan het krediet. Dit gebeurt altijd in een Standaard Informatieblad zodat u eenvoudig verschillende kredietverstrekkers met elkaar kunt vergelijken als u dat wilt. Dit informatieblad is Europees verplicht. Dus let er goed op dat u dit ontvangt bij uw offerte.

Waarvoor kan ik geld lenen?

De situaties waarin geld lenen nodig is, lopen uiteen. Een veelgenoemde reden is de aanschaf van een auto, motor, camper of ander voertuig. Sommige mensen vinden het aantrekkelijk om hiervoor een persoonlijke lening af te sluiten. Zo hoeven ze niet uit hun spaargeld of andere reserves te putten. Bij andere mensen is de aanschaf van een auto pure noodzaak, bijvoorbeeld door een plotselinge verandering van werklocatie of door gezinsuitbreiding.

Een andere, veelgenoemde reden voor het aanvragen van een lening of krediet is een geplande verbouwing of renovatie. Verbouwingen aan woningen zijn doorgaans goede investeringen, omdat u investeert in de waarde van uw huis want meestal wordt een woning meer geld waard door een verbouwing. Een lening aanvragen voor een verbouwings- of renovatiedoel kan een goede oplossing zijn. Soms kan het zelfs aantrekkelijker zijn dan een uitbreiding van de hypotheek want hierbij komen altijd hoge afsluit-, taxatie- en zelfs notariskosten kijken. Overigens heeft u ook bij het afsluiten van een lening recht op belastingaftrek van de betaalde rente als u kunt bewijzen dat u de lening voor een renovatie gebruikt. Bewaar de bonnetjes dus! U bent hiervoor zelf verantwoordelijk dus zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst 

Welke leenvormen zijn er?

We onderscheiden grofweg twee leenvormen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Over het algemeen is het veilig om te stellen dat een persoonlijke lening wordt afgesloten bij situaties waarin u exact weet hoeveel geld u nodig heeft en vaak bij grotere leenbedragen.

Een doorlopend krediet is flexibel en meer geschikt wanneer u denkt vaker voor kleinere bedragen geld nodig te hebben of krediet te willen. Tegenwoordig wordt dit product niet veel meer rechtstreeks aangeboden via kredietaanbieders. 

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is, zoals gezegd, een stuk flexibeler. U spreekt met uw kredietverstrekker een kredietlimiet en looptijd af en u mag daarna mag u  onbeperkt opnemen en aflossen – tot de afgesproken kredietlimiet, natuurlijk. U betaalt wel een vast maandelijks bedrag om uw krediet af te lossen. De rente van een doorlopend krediet is variabel en kan dus veranderen van tijd tot tijd. Hierdoor weet u niet precies wanneer uw krediet volledig is afgelost. Daar staat tegenover dat u alleen rente betaalt over het krediet dat u ook daadwerkelijk heeft opgenomen.

Net als bij de meeste kredietaanbieders, is het ook bij Santander niet meer mogelijk om een doorlopend krediet aan te vragen. 

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij alles vooraf is vastgesteld. U leent één bedrag tegenover één rente – in één vaste looptijd met één vast maandbedrag. Handig, want hierdoor weet u exact wat u iedere maand kwijt bent. Een nadeel kan zijn dat u minder flexibel bent en tussentijds niet boetevrij of extra kunt aflossen. Daar staat tegenover dat u vooraf precies weet wanneer uw lening volledig is afgelost en u van uw schuld af bent. Wel zo duidelijk.

Wat zijn de voorwaarden voor het lenen van geld?

Niet iedereen kan zomaar geld lenen, er zijn voorwaarden aan verbonden die belangrijk zijn. U moet bijvoorbeeld in Nederland wonen, over een vast inkomen beschikken, minstens achttien jaar zijn, de lening vóór een bepaalde leeftijd af kunnen lossen en een Nederlandse bankrekening hebben. De kredietverstrekker kijkt daarnaast naar een aantal persoonsgebonden factoren die de hoogte van het te lenen bedrag mede bepalen, waarvan de hoogte van uw inkomen en uw financiële lasten de belangrijkste zijn - maar daarover later meer.

Kan ik geld lenen met een BKR-registratie?

Wilt u een lening aanvragen? Dan wordt er gecheckt of u een BKR-registratie heeft. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie: deze instantie is in Nederland belast met het bijhouden wie een lening heeft – en hoe deze lening wordt afgelost. Een BKR-registratie is geen schande, sterker nog alle leningen, creditcards en mobiele telefoonabonnementen worden bij BKR geregistreerd. Alle kredietverstrekkers zijn verplicht om dit register te raadplegen voordat zij een lening verstrekken. Lees alles over geld lenen en BKR.

Wat kost geld lenen?

Geld lenen kost geld. Het zinnetje komt u ongetwijfeld bekend voor – en niets is minder waar. U leent een bedrag van de bank of kredietverstrekker – en deze verwacht vanzelfsprekend dat u dit terugbetaalt. Daarmee bent u er echter nog niet. Het maandelijkse bedrag dat u aan de kredietverstrekker betaalt, bestaat namelijk niet alleen uit aflossing van de lening of het krediet. Er zit ook een deel rente bij. Simpel gezegd is de rente het percentage van de kosten die u betaalt voor de lening.

Kosten persoonlijke lening

U betaalt bij een persoonlijke lening een vast maandbedrag dat is opgebouwd uit een aflossings- en rentedeel. De rente betaalt u over het deel dat u nog niet heeft afbetaald. Dat maakt het rentedeel gedurende de looptijd dus steeds kleiner. Het maandbedrag is precies zo berekend dat u in de vastgestelde looptijd uw lening heeft afgelost. Lees meer over de kosten van een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening aflossen

Een persoonlijke lening wordt getypeerd door een vaste looptijd en rente. Zo weet u vooraf hoeveel u gaat aflossen en wat u iedere maand kwijt bent aan de, met de kredietaanbieder, overeengekomen leenconstructie.

Stel – u ontvangt halverwege de lening een onverwachte smak geld. Dan mag u deze weliswaar gebruiken om sneller af te lossen, maar misschien ontvangt u dan wel een boete. De kredietverstrekker loopt dan namelijk inkomsten mis. U moet dan zelf afwegen wat voor u het meest gunstig is. Lees meer over  een persoonlijke lening aflossen.

Doorlopend krediet aflossen

Een doorlopend krediet aflossen werkt in principe hetzelfde als bij een persoonlijke lening, met dat verschil dat boetevrij aflossen is toegestaan. U kunt met deze vorm van krediet dus kosteloos sneller uw lening aflossen door, bijvoorbeeld, halverwege het traject meer geld in te leggen. Of door maandelijks meer af te lossen. Lees meer over  een doorlopend krediet aflossen.

Hoeveel geld kan ik lenen?

De mogelijkheden voor het aanvragen van een lening hangen af van verschillende, persoonsgebonden factoren. Dit zijn onder meer de hoogte van uw inkomen, uw financiële verplichtingen en een eventuele BKR-registratie.

Wat zijn de stappen van het afsluiten van een lening?

U weet inmiddels hoe het lenen van geld werkt en overweegt wellicht een lening aan te vragen. Deze drie stappen bereiden u optimaal voor op het aangaan van een lening.

Stap 1

Met onze handige calculator berekent u gemakkelijk het maandbedrag dat u betaalt bij het gewenste leenbedrag en de gekozen looptijd. Past het maandbedrag bij u, dan vragen wij u een aantal vragen te beantwoorden zodat we alvast de eerste beoordeling kunnen doen.

Stap 2

U ontvangt het contract via e-mail, dit is uw offerte. Het contract gaat pas in na de definitieve toetsing, als wij ook de door u afgegeven bewijsdocumenten - zoals uw identificatiebewijs en bewijs van inkomen en lasten - hebben kunnen beoordelen. Soms kunnen wij geen offerte verstrekken, omdat de inkomsten-lastentoets aangeeft dat de lening niet verantwoord is. En soms hebben we meer gegevens van u nodig voordat we een offerte kunnen afgeven. Dan vragen we u om extra documenten te uploaden zodat we alsnog de definitieve toetsing kunnen doen.

Stap 3

Bevalt het voorstel in de offerte u, dan ondertekent u het contract direct en veilig via iDIN. Dit is een veilige manier om uw online te identificeren en werkt op dezelfde manier als iDEAL. Binnen een paar werkdagen na definitieve goedkeuring, maken wij het geld aan u over.

Een lening aanvragen?

U weet inmiddels alles over het afsluiten van een lening – alleen de daadwerkelijke aanvraag ontbreekt nog. Vraag direct en geheel vrijblijvend online een offerte aan, zodat u direct kunt beginnen met een lening afsluiten en een lening aflossen.

 

Specifiek bedrag lenen?

Klik op een leenbedrag van uw keuze hieronder en bereken meteen uw lening. Want welke plannen u ook heeft, maak ze concreet door te berekenen of u dit bedrag kunt lenen en wat u dan per maand gaat betalen. Vraag vrijblijvend, zonder verplichtingen, uw offerte aan of bel ons op 030-6388042.

Vragen over uw leenaanvraag? Wij helpen u verder

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 17.00 uur

Nog geen klant? Mail naar lenen@santander.nl, u krijgt dezelfde werkdag antwoord.