Een voorbeeld:

U vraagt een doorlopend krediet aan voor €1.500 en geeft aan dat u van dit bedrag slechts €1.000 direct nodig heeft. In dat geval is €1.000 het geleende bedrag (het uitstaand saldo) en uw kredietlimiet is €1.500. Dat betekent dat u binnen uw kredietlimiet nog €500 over heeft om op een later tijdstip op te nemen. Iedere maand betaalt u een vast maandbedrag om het uitstaande saldo van €1.000 af te lossen. Stel dat dit vaste maandbedrag €50,- is; dan  neemt uw uitstaande saldo na de 1e aflossing met €50 af naar €950. Omdat u weer kunt opnemen wat u aflost - het is immers een doorlopend krediet - stijgt uw bestedingsruimte daarentegen naar €550.

Het exacte maandbedrag dat u betaalt, is gebaseerd op onder andere de hoogte van het geleende bedrag en de rente die u betaalt voor de lening. Dat maakt het aflossen van een doorlopend krediet voor iedereen anders. Tenslotte is geen lening hetzelfde en sluit iedere lener andere voorwaarden af met zijn of haar verstrekker. Daarnaast zijn er opties als tussentijds aflossen voorhanden die de situatie wéér anders maken. Genoeg om rekening mee te houden dus.

 

Hoe los ik een doorlopend krediet af?

Door het maandelijks betalen van een vast bedrag lost u het uitstaande saldo van het krediet af. U betaalt het afgesproken vaste maandbedrag via automatische incasso, daar heeft u geen omkijken naar. Santander incasseert automatisch op de eerste dag van de maand. Maar komt dat niet uit, dan kunt u contact opnemen met de klantenservice en een andere dag van de maand kiezen. U heeft dan de keuze voor de achtste of de vijftiende of de 22e dag van de maand.

Als het krediet volledig is terugbetaald, is het uitstaande saldo €0. Zolang het uitstaande saldo €0 is en u niets opneemt, betaalt u geen maandbedragen. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat u ervoor kunt kiezen om tussentijds ook weer geld op te nemen.  Dit kan altijd tot aan het afgesproken kredietlimiet.Handig wanneer u vaker extra geld nodig heeft of achter de hand wilt hebben. Neemt u geld op van uw krediet, dan gaat u weer hetzelfde vaste maandbedrag betalen. Vanaf 1 maart 2021 geldt een maximum opnametijd van vijf jaar voor alle kredieten afgeloten na 1 mei 2019. Dat betekent dat u maximaal 5 jaar kunt opnemen tot aan uw limiet. 

De totale looptijd van uw doorlopend krediet is afhankelijk van het moment dat u het doorlopend krediet heeft afgesloten. Er is namelijk een wetswijziging ingevoerd die zegt dat alle doorlopende kredieten die zijn afgesloten na 1 mei 2019, binnen honderdtwintig maanden moeten zijn afgelost. Dat houdt dus in dat u er niet langer dan tien jaar over mag doen. Het grote voordeel hiervan is dat u zo niet voor altijd een schuld blijft houden maar weet dat het afgelost wordt.

Kan ik extra aflossen bij een doorlopend krediet?

Extra aflossen bij een doorlopend krediet is een zeer goede optie. Het is vrijwel altijd boetevrij en u zorgt er zo voor dat het uitstaande saldo lager wordt waardoor u eerder klaar bent met het aflossen. Het is logisch dat een situatie zo kan groeien dat u weer meer geld tot uw beschikking heeft. Het kan dan slim zijn om er voor te kiezen om uw doorlopend krediet eerder helemaal of gedeeltelijk af te betalen. Dit kan altijd, op ieder moment, en is boetevrij en zonder extra kosten.

Kan ik boetevrij aflossen?

Ja, dat kan. Op dit gebied verschilt een doorlopend krediet dan ook van een persoonlijke lening. De verstrekker hanteert in het geval van een persoonlijke lening namelijk boetetarieven wanneer er tussentijds wordt afgelost, simpelweg omdat de bank anders geld misloopt. Bij een doorlopend krediet is dit niet het geval. U kunt hier kosteloos tussentijds extra geld inbrengen en zodoende besparen op de langere termijn. Dus boetevrij aflossen of misschien zelfs alles in één keer aflossen. Een wezenlijk verschil dus met een persoonlijke lening en een reden waarom een doorlopend krediet in bepaalde situaties gunstiger is.

 

Tarieven van ons doorlopend krediet

Alle geldverstrekkers hanteren andere tarieven voor lenen, gebaseerd op onder meer de rente die zij zelf betalen en uw leenbedrag. U betaalt bij Santander alleen de rente en verder geen kosten voor het afsluiten van een lening of krediet. En ook al betaalt u een vast maandbedrag, het rentetarief voor een doorlopend krediet is altijd variabel. Wilt u dit bedrag weten wat uw maandbedrag wordt? Doe dan de berekening via de pre-check calculator in de winkel of webshop die doorlopend krediet of Betaal per Maand aanbiedt via Santander Consumer Finance. Zo ziet u meteen wat het actuele percentage aan rente is en waar het bijbehorende bedrag aan deze rente op neerkomt.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet geeft u flexibiliteit. U heeft hiermee eigenlijk een geldpotje waaruit u geld kunt pakken wanneer u het nodig heeft. U kunt geld opnemen tot aan uw kredietlimiet. Hoeveel en hoe vaak bepaalt u zelf. U beslist ook zelf waaraan u het besteedt. De rente die u betaalt voor dit gemak is variabel maar u betaalt alleen rente over het bedrag dat u opneemt. Neemt u niets uit het geldpotje, dan betaalt u ook niets. En wat u aflost, kunt u weer opnemen gedurende maar liefst vijf jaar. Daarnaast kunt u altijd extra aflossen waarvoor u geen boete betaalt. De maximale looptijd van dit flexibele krediet is tien jaar. Zo zit u niet voor altijd aan een schuld vast.

Lees meer over een doorlopend krediet >

Kan ik een doorlopend krediet oversluiten?

Ja, dat kan. Uw financiële situatie kan veranderen waardoor de huidige vorm van lenen niet meer bij u past. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van uw krediet in dat u opnieuw geld leent om hiermee uw openstaande saldo van uw doorlopend krediet af te lossen. Vaak verandert u ook van leenvorm dat wil zeggen van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening. Overigens kunt u vaak wel uw doorlopend krediet behouden zodat - mocht het nodig zijn - u altijd geld achter de hand heeft. Zolang u geen openstaand saldo heeft, betaalt u ook niets.

Lees meer over een doorlopend krediet oversluiten >

Wat is de rente bij een doorlopend krediet?

De rente die u betaalt hangt af van het bedrag dat u leent. Een doorlopend krediet kent een variabel rentetarief. Dat betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de looptijd, dit in tegenstelling tot de rente bij een persoonlijke lening. Daar staat tegenover dat u een doorlopend krediet wel op ieder moment boetevrij en zonder andere kosten kunt aflossen, geheel of gedeeltelijk.

Lees meer over de rente bij een doorlopend krediet >

Wat kost een doorlopend krediet?

Bij Santander betaalt u voor een doorlopend krediet alleen een rentevergoeding over het openstaande bedrag. U betaalt geen extra kosten of aansluitkosten.Bij uw doorlopend krediet krijgt u ook altijd een betaalkaart, ook hiervoor betaalt u niets extra. Rente betaalt u alleen over een openstaand bedrag. Heeft u alles ingelost, dan betaalt u niets. Santander rekent geen administratiekosten.

Lees meer over kosten van een doorlopned krediet >