Een persoonlijke lening is een vorm van geld lenen waarbij u het volledige bedrag in één keer ontvangt om een grote aankoop mee te financieren. Deze lening betaalt u vervolgens in delen af aan de verstrekkende partij. Daarover betaalt u ook een stukje rente, dat is de prijs die de kredietverstrekker aan u berekent voor het lenen van het bedrag.

Wat zijn de kenmerken van een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening (ook wel vaste-termijn-lening of vaste-termijn-krediet genoemd) is een zogenaamde consumptieve manier van geld lenen. Dit betekent dat het bedoeld is voor het aanschaffen van goederen of diensten met een beperkte houdbaarheid. Nu moet u dat beperkt houdbaar niet al te letterlijk nemen, want een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor de aanschaf van een auto of voor een verbouwing. Typerend voor een persoonlijke lening is dat u het bedrag meestal direct en in één keer uitgeeft. U weet hoeveel u nodig heeft, welk bedrag u elke maand moet aflossen en in hoeveel termijnen dit moet gebeuren.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

Het grootste voordeel van een persoonlijke lening is de duidelijke afspraak over de hoogte van het maandbedrag, de termijn waarbinnen de lening wordt terugbetaald en welke rente u betaalt. De rente en looptijd veranderen tussentijds niet, wat het een duidelijke leenvorm maakt: u komt dus niet voor verrassingen te staan. Daarnaast ontvangt u het complete bedrag in één keer, zodat u het zelf kunt besteden waaraan u wilt.

Wat zijn de nadelen van een persoonlijke lening?

Het is niet mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen, zoals bij een doorlopend krediet. Ook staat de rente vast en profiteert u niet wanneer de rente tijdens de looptijd daalt. Bovendien is de kans groot dat u een boeterente moet betalen wanneer u tussentijds besluit extra af te lossen.

 

 

Wat is het verschil tussen een lening en een krediet?

We vertelden net al dat het bij een persoonlijke lening niet mogelijk is om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen, maar er zijn meer verschillen tussen een lening en een doorlopend krediet. Zo staat de rente in het geval van een persoonlijke lening vast en is bij een doorlopend krediet is de rente variabel.

Dat betekent dat de rente kan veranderen tijdens het terugbetalen. U kunt daarnaast een lening niet altijd boetevrij aflossen, terwijl dit bij een krediet wel zo is. Daar staat tegenover dat u bij een vaste-termijn-lening vooraf precies weet wanneer het volledig is afgelost in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet.

Wanneer kies ik voor deze leenvorm?

U kiest voor het afsluiten van een persoonlijke lening wanneer u vooraf weet welk bedrag u nodig heeft. Met andere woorden: een persoonlijke lening is de beste optie wanneer het aankoopbedrag - voor het goed of dienst waarvoor u het geld voor nodig heeft - al bekend is. Dit is bijvoorbeeld zo bij het kopen van een nieuwe auto of het laten uitvoeren van een verbouwing, waarvoor u al een offerte heeft ontvangen.

Wat zijn de tarieven van onze persoonlijke leningen?

Denkt u dat een persoonlijke lening voor u een oplossing kan bieden en overweegt u er één afsluiten? Weet dan dat u bij Santander altijd geheel vrijblijvend een offerte kunt aanvragen. Dat houdt in dat u nergens aan vast zit als u een offerte aanvraagt. Bekijk het maandbedrag dat u voor van toepassing is, in een overzichtelijke tabel hier.

Veelgestelde vragen

Hoe los ik een persoonlijke lening af?

Vooraf spreken we met u af wat u per maand betaalt. Dit is een bedrag waarbij de rente is inbegrepen. Dit bedrag incasseren wij iedere maand automatisch van uw betaalrekening zoals we dat afgesproken hebben in de kredietovereenkomst. We incasseren zo lang als de looptijd van uw lening is. Is de looptijd verstreken en hebben wij alle maanden het afgesproken maandbedrag kunnen incasseren? Dan is de Persoonlijke lening helemaal afgerond. Lees meer over een persoonlijke lening aflossen >

Kan ik een persoonlijke lening oversluiten?

Ja, dat kan. Financiële tijden veranderen voortdurend en zijn niet altijd met elkaar te vergelijken. Het kan daarom zo zijn dat uw huidige vorm van lenen niet meer past bij uw financiële status. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van een lening in dat u opnieuw geld leent – om hiermee een andere lening af te lossen. U verandert daarbij mogelijk van leenvorm en kunt er vaak mee besparen. Lees meer over oversluiten van een persoonlijke lening >

Wat is de rente bij een persoonlijke lening?

Hoeveel rente u over uw lening betaalt, is gebonden aan de specifieke kenmerken van deze lening en aan de marktrente. De marktrente is de inkoopprijs van het geld dat u leent. Daarnaast letten kredietverstrekkers doorgaans op verschillende factoren, waaronder de hoogte van het te lenen bedrag of naar het risicoprofiel en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een overlijdensrisicoverzekering. Uiteindelijk komt daar een bedrag uit dat mede is gebaseerd op uw persoonlijke situatie en uw zogenoemde risicoprofiel. Santander doet dat overigens niet. Iedereen krijgt bij ons een gelijke behandeling. Klik hier voor onze rentetarieven bij een persoonlijke lening. Lees meer over de rente tarieven van een persoonlijke lening >

Wat kost een persoonlijke lening?

Uw maandelijkse kosten bij een persoonlijke lening bestaan uit de aflossing van uw lening en de kosten (oftewel de rente) die u over het geleende bedrag betaalt. Dat samen maakt het maandbedrag. De rente die u betaalt is gebaseerd op onze inkoopprijs van het geld; dat is de marktrente die wij betalen. In onze rekenvoorbeelden ziet u de rente die u per jaar betaalt, altijd terug in de kolom “Debetrentevoet op jaarbasis”. Daarnaast betaalt u bij sommige kredietverstrekkers nog andere kosten. Die vindt u terug in de kolom “Jaarlijkse kostenpercentage”. Bij Santander zijn de percentages in de kolom “Debetrentevoet op jaarbasis” en “Jaarlijkse kostenpercentage” altijd hetzelfde, wat betekent dat u geen extra kosten betaalt. Dit is iets waarop u kunt letten wanneer u leningen van diverse kredietverstrekkers vergelijkt. Lees meer over de kosten van een persoonlijke lening >