Heeft u geld geleend? Dan is het logisch dat u dit bedrag ook moet aflossen. Daar spreekt u vooraf, samen met uw bank of andere kredietverstrekker, een bepaalde looptijd vooraf. U kunt uw aflossing spreiden over meerdere jaren, maar u kunt er ook voor kiezen om sneller af te lossen. Dat laatste heeft gunstige gevolgen voor uw totaal terug te betalen bedrag. Tenslotte betaalt u dan minder lang – en dat scheelt op de lange termijn in de portemonnee.

 

Hoe los ik een persoonlijke lening af?

Door het maandelijks betalen van een vast bedrag lost u uw persoonlijke lening af. Het af te lossen maandbedrag wordt van tevoren bepaald door de hoogte van het leenbedrag en de looptijd. Daar komt een termijnbedrag uit voort dat maandelijks wordt geïncasseerd zolang de lening loopt. De persoonlijke lening is afgelost wanneer alle maandtermijnen op tijd zijn betaald.

U betaalt het afgesproken vaste bedrag per maand via automatische incasso, daar heeft u geen omkijken naar. Santander incasseert automatisch op de eerste dag van de maand. Maar komt dat niet uit, dan kunt u contact opnemen met de klantenservice en een andere dag van de maand kiezen. U heeft dan de keuze voor de achtste of de vijftiende of de 22e dag van de maand.

 

Wat voor invloed heeft de looptijd op het aflossen?

De looptijd is van aanzienlijk belang op het totaalbedrag dat u – puntje bij paaltje – kwijt bent voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Hoe korter deze tijd, hoe minder u uiteindelijk betaalt. Maar het is niet alleen de tijdsduur die belangrijk is. U zou er ook bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om tussentijds extra af te lossen. Dat zorgt voor een verkorting van de doorlooptijd.

Kan ik vervroegd aflossen?

Vervroegd aflossen is inderdaad een optie en kan gunstig zijn omdat u dan eerder klaar bent en op langere termijn minder rente betaalt. Hier gelden – in het geval van een persoonlijke lening – echter wel specifieke regels voor. Extra of eerder aflossen is namelijk niet geheel boetevrij. Tenslotte lopen kredietverstrekkers deels de rente over een bepaalde periode mis wanneer u besluit eerder af te lossen. Niet altijd even wenselijk voor de vertrekkende partij.

Welke boetes bestaan er bij vervroegd aflossen?

Loopt uw lening nog één jaar of korter? Dan bedraagt de boete 0,5% van het eerder afgeloste bedrag. Dit percentage wordt verhoogt naar 1% wanneer de lening nog langer dan één jaar zou doorlopen. Dus bereken eerst of het voor u de moeite loont om eerder af te lossen.

 

Tarieven van onze persoonlijke lening

Heeft u interesse in geld lenen met vaste voorwaarden? Wij helpen we u graag. Bereken het maandbedrag dat u moet aflossen via de handige tool op de website óf vraag een offerte aan voor meer info.

Veelgestelde vragen

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een vorm van geld lenen waarbij u het volledige bedrag in één keer ontvangt om een grote aankoop mee te financieren. Deze lening betaalt u vervolgens in delen af. Daarover betaalt u ook een stukje rente, dat is de prijs die de kredietverstrekker aan u berekent voor het lenen van het bedrag. Een groot voordeel van een persoonlijke lening is de duidelijke afspraak over de hoogte van het maandbedrag, de termijn waarbinnen de lening wordt terugbetaald en welke rente u betaalt. De rente en looptijd veranderen tussentijds niet, wat het een duidelijke leenvorm maakt: u komt dus niet voor verrassingen te staan. Daarnaast ontvangt u het complete bedrag in één keer, zodat u het zelf kunt besteden waaraan u wilt. Lees meer over wat is een persoonlijke lening >

Kan ik een persoonlijke lening oversluiten?

Ja, dat kan. Financiële tijden veranderen voortdurend en zijn niet altijd met elkaar te vergelijken. Het kan daarom zo zijn dat uw huidige vorm van lenen niet meer past bij uw financiële status. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van een lening in dat u opnieuw geld leent – om hiermee een andere lening af te lossen. U verandert daarbij mogelijk van leenvorm en kunt er vaak mee besparen. Lees meer over oversluiten van een persoonlijke lening >

Wat is de rente bij een persoonlijke lening?

Hoeveel rente u over uw lening betaalt, is gebonden aan de specifieke kenmerken van deze lening en aan de marktrente. De marktrente is de inkoopprijs van het geld dat u leent. Daarnaast letten kredietverstrekkers doorgaans op verschillende factoren, waaronder de hoogte van het te lenen bedrag of naar het risicoprofiel en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een overlijdensrisicoverzekering. Uiteindelijk komt daar een bedrag uit dat mede is gebaseerd op uw persoonlijke situatie en uw zogenoemde risicoprofiel. Santander doet dat overigens niet. Iedereen krijgt bij ons een gelijke behandeling. Klik hier voor onze rentetarieven bij een persoonlijke lening. Lees meer over de rente tarieven van een persoonlijke lening >

Wat kost een persoonlijke lening?

Uw maandelijkse kosten bij een persoonlijke lening bestaan uit de aflossing van uw lening en de kosten (oftewel de rente) die u over het geleende bedrag betaalt. Dat samen maakt het maandbedrag. De rente die u betaalt is gebaseerd op onze inkoopprijs van het geld; dat is de marktrente die wij betalen. In onze rekenvoorbeelden ziet u de rente die u per jaar betaalt, altijd terug in de kolom “Debetrentevoet op jaarbasis”. Daarnaast betaalt u bij sommige kredietverstrekkers nog andere kosten. Die vindt u terug in de kolom “Jaarlijkse kostenpercentage”. Bij Santander zijn de percentages in de kolom “Debetrentevoet op jaarbasis” en “Jaarlijkse kostenpercentage” altijd hetzelfde, wat betekent dat u geen extra kosten betaalt. Dit is iets waarop u kunt letten wanneer u leningen van diverse kredietverstrekkers vergelijkt. Lees meer over de kosten van een persoonlijke lening >