Geld lenen voor een boot – wat moet ik allemaal weten?

Staat een nieuwe boot al een tijdje op de planning en wilt u het liefst aankomende zomer nog genieten op het water, maar weet u niet hoe u deze het beste kunt financieren? Er zijn verschillende manieren om een nieuwe boot te financieren. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van uw eigen spaargeld. Als u dit niet heeft of niet wilt gebruiken, kunt u ook een persoonlijke lening aanvragen. Zo kunt u direct genieten van uw nieuwe boot, zonder eerst lang te moeten sparen. U kunt een persoonlijke lening aanvragen bij Santander.

Meer over het financieren van een nieuwe boot met een persoonlijke lening leest u hier.

Bereken uw lening

Wat kost een boot per jaar?

De jaarlijkse kosten voor het hebben van een boot bedragen ongeveer tussen de 5% tot 10% van de waarde van de boot. Het bedrag hangt natuurlijk sterk af van de boot, waar en hoe u vaart en hoe u de meerjarige kosten spreidt over de levensduur van de boot.

Wanneer u een boot wil kopen dan zijn er een aantal belangrijke jaarlijkse kosten om rekening mee te houden. 

Ligplaats en winterstalling

De kosten voor een ligplaats kunnen erg verschillen. In een commerciële haven betaalt u voor een ligplaats per vierkante meter zo’n €70 per jaar. In niet-commerciële havens, zoals gemeentelijke havens, betaalt u tussen de €40 en €60 euro per vierkante meter.

Als u uw boot tijdens de wintermaanden niet gaat gebruiken, moet u ook de kosten voor het uit het water halen en het verblijf in het droogdok in uw budget opnemen. Wat dit precies voor uw boot gaat kosten kunt u aan de bedrijven die in havens opereren vragen. Deze bedrijven bieden meestal verschillende pakketten aan, zoals het hijsen en te water laten van de boot, maar ook droogdokken, schoonmaken etc. De prijs van deze pakketten zal afhangen van de grootte van uw boot.

Verzekeringen

Het is in Nederland niet verplicht om een verzekering af te sluiten voor uw boot, maar het wordt wel sterk aanbevolen. Om te bepalen hoeveel de verzekering van uw boot zal kosten kunt u praten met een verzekeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in de botenindustrie.

Onderhoudskosten

En natuurlijk horen de onderhoudskosten ook in het rijtje van jaarlijkse kosten thuis. Deze onderhoudskosten zijn afhankelijk van de staat van de boot, met name of hij tweedehands of nieuw is, de lengte van de boot etc.

Brandstofkosten

De brandstofkosten zal één van de grootste uitgavenposten zijn. U kunt deze inschatten door een schatting te maken van het uur verbruik van de motor (liters per uur) bij een kruissnelheid, het aantal uren per vaartocht en het aantal vaartochten dat u van plan bent te maken.

Hoe kan ik een nieuwe boot financieren?

Geld lenen voor uw gewenste boot kan met eigen spaargeld of door middel van het afsluiten van een persoonlijke lening.

Boot financieren met een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een manier van geld lenen waarbij u het gewenste bedrag in één keer op uw rekening krijgt gestort. Deze lening lost u vervolgens maandelijks, en over een vooraf vastgestelde looptijd, af. Dit betekent dat u tijdens de afgesproken periode altijd dezelfde rente betaalt en dat na deze periode de lening voor uw nieuwe boot volledig heeft afgelost. Handig, want hierdoor weet u exact wat u iedere maand kwijt bent en wanneer u precies klaar bent met aflossen.

Hoe duur is een persoonlijke lening?

De kosten voor een persoonlijke lening hangen niet alleen af van de rente. Want de totale rente die u betaalt voor een lening, wordt niet alleen bepaald door de hoogte van het rentepercentage. Ook de looptijd van een lening en het leenbedrag zijn van invloed op de rente die u in totaal betaalt. Vaak geldt: hoe hoger het leenbedrag, hoe lager het rentepercentage. Maar ook: hoe korter de looptijd, hoe lager de totale rente die u betaalt. Dat zit zo: als u uw lening over een langere periode terugbetaalt, betaalt u vaak een lager rentepercentage en dus een lager maandbedrag. Handig als u niet zo heel veel te besteden heeft per maand. Maar omdat de looptijd langer is, betaalt u dus ook langer datzelfde maandbedrag. Hierdoor kan het dus zijn dat u uiteindelijk meer rente betaalt. Bereken dus vooraf goed wat het beste bij u past; een langere looptijd of een hoger maandbedrag.

Geld lenen voor een boot kopen met BKR-registratie?

Veel mensen stellen de vraag of ze een persoonlijke lening met BKR-registratie kunnen afsluiten. Het korte antwoord daarop is: ja. U kunt prima een persoonlijke lening afsluiten met BKR-registratie zolang het maar geen negatieve BKR-registratie is. Lees meer over een negatieve BKR-registratie.

Geld lenen voor een nieuwe boot bij Santander

Wilt u een boot kopen en bent u van plan hier zo snel mogelijk mee op stap te gaan? Dan kunt u voor de bootfinanciering het beste een persoonlijke lening bij Santander afsluiten. Het aanvragen van een offerte kunt u makkelijk en snel digitaal doen. U ontvangt de offerte dezelfde dag nog via e-mail zodat u op uw gemak kunt bekijken en beslissen.

Bereken uw bootlening en maandlasten bij Santander

Bent u benieuwd naar uw bootlening en maandlasten bij Santander?