Een lening afsluiten is een kwestie van analyseren welke leenvorm het beste past bij uw persoonlijke wensen of voorkeuren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u slechts tijdelijk een specifiek bedrag nodig hebt, bijvoorbeeld voor de verbouwing van uw woning. Een doorlopend krediet lijkt handig, dankzij de flexibiliteit van het kunnen aflossen en opnemen op ieder moment. Als u weet dat u het krediet weer snel kunt terugbetalen, dan kan het het inderdaad een goed idee lijken. Maar bedenk wel dat een renovatie vaak hoge kosten met zich meebrengt en dat het voor dit doel veel slimmer is om een persoonlijke lening af te sluiten omdat u dan vooraf precies weet wat u gaat terugbetalen en voor hoe lang. Bovendien betaalt een investering in uw huis zich altijd uit.

Een doorlopend krediet is vaak handig voor kleinere bedragen die u sneller weer kunt aflossen. U zou het kunnen zien als geld achter de hand voor onvoorziene gebeurtenissen, reparaties en dergelijke. Bij Santander kunt u alleen een doorlopend krediet afsluiten als u een aankoop financiert via een aangesloten winkel of webshop; betaal per maand met doorlopend krediet noemen we dat.

Vraag blijft echter – wat kost het en hoe kun je dit berekenen? Deze kosten, bestaande uit een deel rente en een deel aflossing, zijn afhankelijk van een aantal elementen die we hieronder doornemen.

 

Wat zijn de maandelijkse kosten bij een doorlopend krediet?

De kosten zijn afhankelijk zijn van de hoogte van uw kredietlimiet. Het maandbedrag is namelijk gebaseerd op een percentage van dit overeengekomen limiet.

We kunnen aan de hand daarvan een algemeen plaatje van de maandelijkse kosten schetsen. De lasten van dit flexibele krediet bestaan namelijk uit een deel rente en een deel aflossing. Het percentage rente verschilt per bank. Heeft u een doorlopend krediet van €5000 tegenover een rente van tien procent? Dan betaalt u dus €500 per maand aan rente. De maandelijkse kosten worden verder aangevuld met hetgeen u met uw verstrekker overeen bent gekomen, eveneens aan de hand van een variabel percentage. Erg flexibel, dus.

Een doorlopend krediet heeft een maximale looptijd van tien jaar. Dat houdt concreet in dat u het totale bedrag binnen deze tien jaar moet hebben afgelost. Om ervoor te zorgen dat deze termijn altijd haalbaar is, kunnen alle kredieten afgesloten na 1 mei 2019 gedurende maximaal vijf jaar gebruikt worden om geld op te nemen. Vijf jaar na ingang van het krediet, wordt het doorlopend krediet geblokkeerd voor opnamen. Doorlopende kredieten die voor 1 mei 2019 zijn afgesloten, hebben geen maximale looptijd of blokkade na vijf jaar.

Wat voor invloed heeft de looptijd op de kosten?

De maandelijkse kosten van een doorlopend krediet zijn variabel, maar er zijn manieren om hier invloed op uit te oefenen. De looptijd is er één van. Kunt u een hoger bedrag per maand missen? Dan loont het om extra af te lossen, dit is altijd  kosteloos en boetevrij. Dit zorgt er namelijk op lange termijn voor dat u minder betaalt. Minder lang lenen betekent tenslotte minder lang rente betalen.

 

Wat zijn de tarieven voor een doorlopend krediet?

Heeft u op korte termijn een bepaald bedrag nodig voor een aankoop? Bekijk dan of de winkel of webshop Betaal per Maand met doorlopend krediet aanbiedt. U betaalt dan, zoals hierboven uitgelegd, een klein bedrag per maand aan rente. Daarnaast incasseren we automatisch het vooraf overeengekomen maandbedrag.

De tarieven in onderstaande tabel geven u een beeld van wat bij Santander de tarieven voor een flexibel krediet zijn. Let wel op dat het mogelijk is dat het tarief in uw offerte af kan wijken van deze tarieven: dit is namelijk afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie.

Het kredietbedrag is het bedrag dat u nodig heeft voor de aankoop van het product of producten. Het termijnbedrag per maand is het bedrag dat u ons maandelijks bent verschuldigd en bestaat uit zowel aflossing als rente. De debetrentevoet is het percentage rente dat u over het geleende termijnbedrag betaalt. We gaan er daarbij vanuit dat het totale bedrag in één keer volledig wordt opgenomen en dat er geen extra aflossingen of heropnames plaatsvinden.

Kredietbedrag Termijnbedrag per maand Debetrentevoet (variabel)* Jaarlijkse kostenpercentage Duur kredietovereenkomst (theoretisch) Totaal door u te betalen bedrag
€  1.500 €  22,50 10,0% 10,0%  98  maanden  € 2.198,62
€  2.500 €  37,50 10,0%  10,0%  98 maanden  € 3.675,00
€  5.000 €  75,00   9,1%   9,1%  94 maanden  € 7.050,00

 

*Rente per 10 augustus 2020. Het is mogelijk dat het tarief in de offerte afwijkt van bovengenoemde tarieven. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie  zoals uw inkomen en uitgaven, uw gezinssituatie en eventuele eerdere leningen die u heeft. 

Dit betreft een doorlopend geldkrediet. Andere bedragen zijn mogelijk. Toetsing en registratie B.K.R. te Tiel. Bij de bepaling van het jaarlijkse kostenpercentage, duur kredietovereenkomst en totaal door u te betalen bedrag zijn wij er vanuit gegaan dat het krediet direct volledig wordt opgenomen, er geen extra aflossingen, er geen heropnamen, geen rentewijzigingen plaatsvinden en de termijnen op tijd betaald worden. Klik hier voor de algemene voorwaarden. Bij een aanvraag ontvangt u automatisch de toepasselijke standaardinformatie. Santander geeft geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u gewenste financieel product aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke situatie.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet geeft u flexibiliteit. U heeft hiermee eigenlijk een geldpotje waaruit u geld kunt pakken wanneer u het nodig heeft. U kunt geld opnemen tot aan uw kredietlimiet. Hoeveel en hoe vaak bepaalt u zelf. U beslist ook zelf waaraan u het besteedt. De rente die u betaalt voor dit gemak is variabel maar u betaalt alleen rente over het bedrag dat u opneemt. Neemt u niets uit het geldpotje, dan betaalt u ook niets. En wat u aflost, kunt u weer opnemen gedurende maar liefst vijf jaar. Daarnaast kunt u altijd extra aflossen waarvoor u geen boete betaalt. De maximale looptijd van dit flexibele krediet is tien jaar. Zo zit u niet voor altijd aan een schuld vast.

Lees meer over een doorlopend krediet >

Hoe los ik een doorlopend krediet af?

Heeft u geld opgenomen uit uw krediet dan betaalt u maandelijks een vast bedrag om uw krediet af te lossen. U betaalt het afgesproken vaste maandbedrag via automatische incasso, daar heeft u geen omkijken naar. Wat u heeft afgelost, kunt u trouwens gedurende vijf jaar altijd weer opnemen. Dat is het voordeel van een doorlopend krediet. Heeft u geen uitstaand saldo, dan incasseren wij niet.

Heeft u uw doorlopend krediet afgesloten na 1 mei 2019? Dan heeft uw doorlopend krediet een maximale looptijd van 120 maanden. Dat betekent dat uw krediet binnen 10 jaar volledig afgelost moet zijn.

Lees meer over het aflossen van een doorlopend krediet >

Kan ik een doorlopend krediet oversluiten?

Ja, dat kan. Uw financiële situatie kan veranderen waardoor de huidige vorm van lenen niet meer bij u past. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van uw krediet in dat u opnieuw geld leent om hiermee uw openstaande saldo van uw doorlopend krediet af te lossen. Vaak verandert u ook van leenvorm dat wil zeggen van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening. Overigens kunt u vaak wel uw doorlopend krediet behouden zodat - mocht het nodig zijn - u altijd geld achter de hand heeft. Zolang u geen openstaand saldo heeft, betaalt u ook niets.

Lees meer over een doorlopend krediet oversluiten >

Wat is de rente bij een doorlopend krediet?

De rente die u betaalt hangt af van het bedrag dat u leent. Een doorlopend krediet kent een variabel rentetarief. Dat betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de looptijd, dit in tegenstelling tot de rente bij een persoonlijke lening. Daar staat tegenover dat u een doorlopend krediet wel op ieder moment boetevrij en zonder andere kosten kunt aflossen, geheel of gedeeltelijk.

Lees meer over de rente bij een doorlopend krediet >