Een lening afsluiten is een kwestie van analyseren welke leenvorm het beste past bij uw persoonlijke wensen of voorkeuren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u slechts tijdelijk een specifiek bedrag nodig hebt, bijvoorbeeld voor de verbouwing van uw woning.

Een doorlopend krediet lijkt dan handig omdat u de flexibiliteit heeft van het kunnen aflossen en opnemen op ieder moment. Als u weet dat u het krediet weer snel kunt terugbetalen, dan kan het inderdaad een goed idee lijken. Maar bedenk wel dat een renovatie vaak hoge kosten met zich meebrengt en dat het voor dit doel veel slimmer is om een persoonlijke lening af te sluiten omdat u dan vooraf precies weet wat u gaat terugbetalen en voor hoe lang. Bovendien betaalt een investering in uw huis zich altijd uit.

Een doorlopend krediet is vaak handig voor kleinere bedragen die u sneller weer kunt aflossen. U zou het kunnen zien als geld achter de hand voor onvoorziene gebeurtenissen, reparaties en dergelijke. Vraag blijft echter – wat kost het en hoe kun je dit berekenen? Deze kosten, bestaande uit een deel rente en een deel aflossing, zijn afhankelijk van een aantal elementen die we hieronder doornemen.

 

Wat zijn de maandelijkse kosten bij een doorlopend krediet?

De kosten zijn meestal afhankelijk van de hoogte van uw kredietlimiet. Het maandbedrag is dan gebaseerd op een percentage van dit overeengekomen limiet.

We kunnen aan de hand daarvan een algemeen plaatje van de maandelijkse kosten schetsen. De lasten van dit flexibele krediet bestaan namelijk uit een deel rente en een deel aflossing. Het percentage rente verschilt per bank. Heeft u een doorlopend krediet van €5000 tegenover een rente van tien procent? Dan betaalt u dus €500 per maand aan rente. De maandelijkse kosten worden verder aangevuld met hetgeen u met uw verstrekker overeen bent gekomen, eveneens aan de hand van een variabel percentage. Erg flexibel, dus.

Wat voor invloed heeft de looptijd op de kosten?

De maandelijkse kosten van een doorlopend krediet zijn variabel, maar er zijn manieren om hier invloed op uit te oefenen. De looptijd is er één van. Kunt u een hoger bedrag per maand missen? Dan loont het om extra af te lossen, dit is altijd  kosteloos en boetevrij. Dit zorgt er namelijk op lange termijn voor dat u minder betaalt. Minder lang lenen betekent tenslotte minder lang rente betalen.

Bij Santander kunt u geen doorlopend krediet meer aanvragen. Wij bieden persoonlijke leningen aan die u de zekerheid bieden van een vaste looptijd en tegen aantrekkelijke tarieven

 

Een persoonlijke lening aanvragen

Als u geld nodig heeft, is een persoonlijke lening afsluiten een goede optie. Bereken zelf wat het maandbedrag wordt voor uw persoonlijke lening en vraag direct vrijblijvend online een offerte aan. Zo eenvoudig is het. 

Na goedkeuring wordt het geld op uw bankrekening gestort. Liever eerst meer weten over de kosten voor een persoonlijke lening?
Klik dan hier