Een doorlopend krediet is bij Santander niet rechtstreeks af te sluiten, maar via een aangesloten winkel of webshop in combinatie met de aankoop van een product. Heel erg handig wanneer u denkt vaker krediet  nodig te hebben of te willen en dit ook weer snel kunt terugbetalen. U betaalt per maand een vast klein bedrag om af te lossen. Alles wat u aflost, kunt u weer besteden met de betaalkaart die u bij uw krediet ontvangt. Ontdek alle voordelen!

Doorlopende kredieten kunnen een zeer flexibele en aantrekkelijke manier van lenen zijn. Toch bestaan er nogal wat vragen rondom deze leenconstructie. Over de looptijd bijvoorbeeld. Of de manier van aflossen. En dan is er natuurlijk de vraag of het afsluiten ervan ook echt iets voor u is. Daarom gaan we hieronder in op de verschillende aspecten. Wat is het precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En belangrijk: is het iets voor u?

 

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een vorm van geld lenen die veel flexibiliteit biedt. Het bedrag dat u leent noemen we de kredietlimiet. Wanneer u een doorlopend krediet afsluit in combinatie met de aankoop van een product of dienst, dan krijgt u een kredietlimiet, zeg maar een kredietpotje,  toegewezen waarvan u uw aankoop betaalt. U lost zo uw aankoopbedrag achteraf per maand af. Doordat u een kredietpotje heeft, blijft er nog een bedrag over dat in reserve staat voor u. Dat overgebleven bedrag in het potje hoeft u niet direct op te nemen of te gebruiken. U bepaalt zelf hoeveel u binnen deze limiet gebruikt en op welk moment u dat doet. Het kost u niets, u betaalt alleen rente over het bedrag dat u daadwerkelijk gebruikt.

Lees meer over wat een doorlopend krediet is >

Wat zijn de kenmerken van een doorlopend krediet?

Een flexibel karakter is hét grote voordeel, maar er is meer. Heeft u bijvoorbeeld een deel van het krediet opgenomen en inmiddels ook weer afgelost? Dan kunt u hetzelfde bedrag opnieuw opnemen – dat kan gedurende vijf jaar telkens weer tot aan de kredietlimiet. En wilt u sneller aflossen? Dan is dat toegestaan zonder boete.

Een doorlopend krediet heeft vanzelfsprekend ook nadelen. De mogelijkheid om telkens nieuwe bedragen op te nemen is aan de ene kant een voordeel. Maar het risico is dat u niet meer aflost en uw schuld niet kleiner wordt. Daarom kunt u alleen de eerste vijf jaar geld opnemen, zodat u zeker weet dat uw krediet binnen tien jaar volledig is afgelost. Wel zo veilig. Daarnaast is de rente altijd variabel. Dit houdt in dat deze kan dalen, maar ook kan stijgen. Wanneer zo'n stijging plaatsvindt, betaalt u meer rente, maar minder aflossing. Het kan zodoende meer tijd in beslag nemen voordat uw totale krediet is afgelost.

De voordelen zijn:

 • U leent een bedrag voor uw aankoop en krijgt een kredietlimiet toegewezen.
 • Uw aankoop wordt door ons vanuit uw kredietlimiet betaald.
 • Is uw kredietlimiet hoger dan het bedrag van uw aankoop? Dan heeft u geld in reserve dat u gedurende vijf jaar kunt opnemen.
 • Daarna kunt u wat u aflost, ook weer opnemen gedurende vijf jaar. Zo heeft u altijd geld achter de hand.
 • U betaalt alleen zolang u iets opgenomen heeft. Is alles afgelost, dan betaalt u niets.
 • Sneller aflossen mag altijd en is boetevrij.
 • Uw doorlopend krediet moet binnen tien jaar volledig afgelost zijn.
 • U ontvangt van ons een betaalkaart (Santander Card) zodat u simpel overal met uw doorlopend krediet kunt betalen of geld ervan kunt opnemen.

De nadelen zijn:

 • U kunt maar vijf jaar volledig profiteren van de flexibiliteit van uw doorlopend krediet;
 • Het kan uiteindelijk tien jaar duren om uw krediet helemaal af te lossen;
 • De rente is variabel en kan daardoor lager zijn dan verwacht maar hoger is ook mogelijk;
 • Doordat u gedurende vijf jaar steeds weer kunt opnemen, kan het verleidelijk zijn om meer te lenen dan u vooraf had bedacht.

Past een doorlopend krediet niet bij u?

Geen probleem, een persoonlijke lening is dan zeker de oplossing.

Wat kost een doorlopend krediet?

Zoals bij alle soorten leningen het geval is, kost ook deze vorm van lenen u uiteindelijk geld. Het aflossen gebeurt via een maandelijks vast bedrag dat we het termijnbedrag of maandbedrag noemen. De kosten daarvoor zijn te verdelen in een deel rente en een deel aflossing. De aflossing bedraagt bij Santander tweeënhalf procent van de afgesproken kredietlimiet*. Stel: u financiert een product van €1000 via doorlopend krediet. Dan betaalt u met de huidige rente van 10% per jaar, slechts €24 per maand gedurende 51 maanden (er vanuit gaande dat u niets meer opneemt of extra aflost). Uiteindelijk betaalt u dan €220,80 aan rente over de hele looptijd. De rente die u betaalt is een variabel percentage. Dat betekent dat het kan stijgen of dalen maar u betaalt nooit meer dan de afgesproken wettelijke rente. Overigens heeft u zelf de controle over uw krediet via de ‘mijn-omgeving’ van Santander. Via Mijn Rekening ziet u precies wat u aflost en hoeveel u nog beschikbaar heeft om op te nemen.

Hieronder vindt u voorbeelden van onze tarieven. Ook kunt u meer lezen over de kosten van een doorlopend krediet.

Kredietbedrag Termijnbedrag per maand Debetrentevoet (variabel)* Jaarlijkse kostenpercentage Duur kredietovereenkomst (theoretisch) Totaal door u te betalen bedrag
€  1.500 €  22,50 10,0% 10,0%  98  maanden  € 2.198,62
€  2.500 €  37,50 10,0%  10,0%  98 maanden  € 3.675,00

 

* Heeft u al een doorlopend krediet bij Santander, dan kan zijn dat voor u een andere aflossing geldt. Via Mijn Rekening of uw contract vindt u hierover meer informatie.

Hoe werkt het aflossen van een doorlopend krediet?

Het aflossen kan in de praktijk lang duren. Dat komt doordat ieder afgelost bedrag opnieuw is op te nemen en omdat u een laag vast bedrag per maand betaalt. Kredietverstrekkers gebruiken daarom vaak een zogenoemde theoretische looptijd. Heeft u het bedrag afgelost? Dan kunt u dit bedrag weer opnieuw gebruiken of het krediet stopzetten. Nieuw is dat u van een doorlopend krediet nooit meer langer dan vijf jaar (60 maanden) geld kunt opnemen en dat het volledige bedrag van de kredietlimiet afgelost moet zijn binnen tien jaar (120 maanden). Dit biedt u zekerheid van terugbetalen, zodat u niet uw leven lang met een schuld kunt blijven zitten.

Lees meer over het aflossen van een doorlopend krediet >

Hoe zit het met de rente en de aflossing?

De rente van een doorlopend krediet is dus variabel. De kans is daardoor aanwezig dat u goedkoper of duurder uit bent dan u tijdens het moment van afsluiten had verwacht. Maar wees gerust: de rente wijzigt over het algemeen niet zo erg als in het geval van spaarrente of hypotheekrente. Bovendien mag u altijd tussentijds extra of geheel aflossen, zonder extra kosten. Handig wanneer u net weer even iets meer te besteden heeft.

Lees meer over de rente van een doorlopend krediet >

 

Is een doorlopend krediet aftrekbaar van de belasting?

Consumptieve leningen zijn meestal niet fiscaal aftrekbaar en dat geldt ook voor een doorlopend krediet. Uitzonderingen zijn er echter altijd. Deze hangen deels af van het leendoel – dus wat u van plan bent om met het geld te doen. Het krediet is, in specifieke gevallen, aftrekbaar wanneer deze wordt toegepast voor het financieren van een verbouwing van het pand waarvandaan u werkt. Dat kan ook uw woning zijn, zolang deze wordt gebruikt als hoofdverblijf. U moet dat echter wel kunnen bewijzen; dus bewaar de facturen en bonnetjes.

Vraag meer informatie op bij de Belastingdienst om zeker te zijn wat er voor u van toepassing is.

 

Kan ik een doorlopend krediet afsluiten met een BKR registratie?

BKR registreert iedere Nederlander die geld leent – dus ook Nederlanders met een doorlopend krediet. BKR geeft u dan in de registratie de code RK: dat geeft alleen aan dat u een doorlopend krediet heeft of een creditcardschuld.

Heeft u al een dergelijk krediet? Dan is het afhankelijk van de kredietverstrekker of deze u daarnaast  een nieuw krediet geeft. Het kan ook zijn dat de kredietverstrekker uw huidige krediet overneemt en integreert in uw nieuwe krediet: oversluiten noemen we dat.

Leer meer over een lening afsluiten met een BKR registratie >

Wat is een persoonlijke lening en hoe verschilt deze met het doorlopend krediet?

Geld lenen kan op meerdere manieren. Het doorlopend krediet is daar slechts een voorbeeld van. Een andere mogelijkheid is de persoonlijke lening. Deze lening wordt vaak gebruikt door mensen die eenmalig een specifiek bedrag nodig hebben. De redenen daarvoor lopen uiteen – van het aanschaffen van een nieuwe auto tot het plaatsen van een nieuwe vloer in de woonkamer. Zo’n persoonlijke lening biedt overzicht en zekerheid. U weet tenslotte precies wanneer deze is afgelost en, wanneer dit dus niet het geval is, hoelang u nog heeft te gaan.

Het grote verschil tussen een lening die persoonlijk is en een doorlopend krediet zit hem dan ook in de eenmaligheid. Waar een persoonlijke lening een eenmalig bedrag betreft, gaat het bij het doorlopend krediet om een van tevoren overeengekomen kredietlimiet waarbij u telkens opnieuw uw krediet kunt gebruiken. U betaalt alleen rente over het deel dat u daadwerkelijk uitgeeft, bij een persoonlijke lening heeft u die keuze niet.

Waarvoor is een doorlopend krediet geschikt?

Twijfelt u of een doorlopend krediet voor u is weggelegd? Bedenk dan waarvoor u het te lenen bedrag exact nodig heeft. Het regelmatige en terugkerende karakter van dit krediet kan verschillende voordelen bieden om onverwachte kosten in de hand te houden. Doorgaans is dit dé aanbevolen manier van lenen wanneer extra geld achter de hand een pré is of wanneer het om kleine, tijdelijke bedragen gaat.

 

Geld opnemen met een betaalkaart

Bij uw doorlopend krediet krijgt u kosteloos een betaalkaart, de Santander Card. Deze betaalkaart stelt u in staat om te pinnen bij alle geldautomaten. Het is dagelijks mogelijk om ieder bedrag tussen de €20 en de €750 op te nemen. We rekenen een bedrag van €4,95 per transactie. De betaalkaart is daarnaast ook te gebruiken in alle winkels, horecagelegenheden en tankstations en online via e-Maestro. U kunt de Santander Card gebruiken in Europa (in alle SEPA-landen) Wanneer u in euro’s afrekent, betaalt u niets extra’s. U betaalt alleen een wisselkoers wanneer u de kaart in een andere valuta gebruikt. U kunt uw betaalkaart van Santander onbeperkt gebruiken tot aan de kredietlimiet  tijdens de eerste vijf jaar. Zijn deze vijf jaar voorbij, dan kunt u alleen nog uw krediet aflossen en kunt u niets meer opnemen. Maar maakt u zich geen zorgen, wij houden dat voor u in de gaten. U ontvangt hierover automatisch bericht. 

U houdt de controle op uw geldzaken, ook over uw doorlopend krediet, gratis bij Santander via Mijn Rekening en de Santander App. U heeft dan altijd en overal toegang tot uw rekening bij Santander. Handig weetje: u kunt de App ook downloaden wanneer u nog geen persoonlijke inloggegevens voor Mijn Rekening heeft ontvangen. U kunt zich namelijk eenvoudig registreren binnen de App. Let op dat uw mobiele telefoonnummer wel bij ons bekend is.

 

Ik heb besloten: een doorlopend krediet is iets voor mij. Wat nu?

Zoals al eerder aangegeven, is het niet mogelijk om een doorlopend krediet rechtstreeks bij Santander aan te vragen. U kunt dit flexibele krediet van Santander echter wel aanvragen bij een aankoop via een aangesloten winkel of webshop. Santander noemt dit Betaal per Maand. Met dit concept kunt u ofwel een persoonlijke lening aanvragen voor uw aankoop ofwel een doorlopend krediet. Informeer ernaar bij de verkoper of check de website van de winkel waar u een aankoop wilt doen.

Bij Santander leent u verantwoord. Bij de aanvraag checken wij daarom altijd eerst uw financiële situatie. Wilt u eerst weten wat u maximaal kunt lenen? Gebruik dan de pre-check calculator in de winkel of webshop. Dan kunt u zelf beoordelen of het krediet bij u past en leent u met een gerust gevoel.

Doorlopend krediet aanvragen

Het aanvragen van een doorlopend krediet start meestal gewoon met het opvragen van een offerte. Echter zult u in steeds meer gevallen merken dat een doorlopend krediet niet zomaar overal aan te vragen is, simpelweg omdat het niet overal aangeboden wordt. De aanvraag voor een doorlopend krediet kan bij Santander alleen in combinatie van een aankoop bij een aangesloten winkel of webshop via het concept Betaal per Maand.

De aanvraag is in een aantal simpele stappen geregeld: 

 1. Kies uw product;
 2. Vraag de financiering voor het product aan in de winkel of webshop;
 3. Onderteken het contract digitaal na goedkeuring van uw aanvraag;
 4. Neem het product mee naar huis of krijg het thuisgestuurd;
 5. Start de maandbetalingen.

Een kredietverstrekker is verplicht u een duidelijk overzicht van alle voorwaarden te tonen. Een heldere vermelding van het jaarlijkse kostenpercentage is ook verplicht. Dit percentage bevat de rente met alle kosten die daarbij komen kijken. Dat percentage mag niet boven de wettelijke rente (nu tien procent) uitkomen.
Iets anders waar u goed op moet letten, is of de kredietverstrekker is aangesloten bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Het is niet verstandig om een lening af te sluiten bij een kredietverstrekker zonder geldige AFM-vergunning.

Maak tot slot een weloverwogen beslissing. Zet nooit zomaar ergens een handtekening onder en laat u niet afleiden door opdringerige verstrekkers of haastige spoed. Het afsluiten van een krediet is een belangrijk besluit. Bepaal wat uw persoonlijke wensen en voorkeuren zijn en laat u vervolgens daardoor leiden.

Is dit iets voor mij?

Nu u weet wat een krediet precies is, in hoeverre deze verschilt van een persoonlijke lening én wat de voor- en nadelen zijn, is het belangrijk om antwoord te geven op de meest brandende vraag: is het iets voor mij? Het antwoord daarop luidt dat dit afhankelijk is van uw persoonlijke situatie en wensen. Houdt u van flexibiliteit? Dan kan een doorlopend krediet iets voor u zijn. Ga wel na of u dit daadwerkelijk zelf in de hand kan houden. Een krediet is weliswaar variabel, maar de mogelijkheid om telkens opnames te doen, is niet voor iedereen weggelegd.

 

Veelgestelde vragen

Hoe los ik een doorlopend krediet af?

Heeft u geld opgenomen uit uw krediet dan betaalt u maandelijks een vast bedrag om uw krediet af te lossen. U betaalt het afgesproken vaste maandbedrag via automatische incasso, daar heeft u geen omkijken naar. Wat u heeft afgelost, kunt u trouwens gedurende vijf jaar altijd weer opnemen. Dat is het voordeel van een doorlopend krediet. Heeft u geen uitstaand saldo, dan incasseren wij niet.

Heeft u uw doorlopend krediet afgesloten na 1 mei 2019? Dan heeft uw doorlopend krediet een maximale looptijd van 120 maanden. Dat betekent dat uw krediet binnen 10 jaar volledig afgelost moet zijn.

Lees meer over het aflossen van een doorlopend krediet >

Kan ik een doorlopend krediet oversluiten?

Ja, dat kan. Uw financiële situatie kan veranderen waardoor de huidige vorm van lenen niet meer bij u past. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van uw krediet in dat u opnieuw geld leent om hiermee uw openstaande saldo van uw doorlopend krediet af te lossen. Vaak verandert u ook van leenvorm dat wil zeggen van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening. Overigens kunt u vaak wel uw doorlopend krediet behouden zodat - mocht het nodig zijn - u altijd geld achter de hand heeft. Zolang u geen openstaand saldo heeft, betaalt u ook niets.

Lees meer over een doorlopend krediet oversluiten >

Wat is de rente bij een doorlopend krediet?

De rente die u betaalt hangt af van het bedrag dat u leent. Een doorlopend krediet kent een variabel rentetarief. Dat betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de looptijd, dit in tegenstelling tot de rente bij een persoonlijke lening. Daar staat tegenover dat u een doorlopend krediet wel op ieder moment boetevrij en zonder andere kosten kunt aflossen, geheel of gedeeltelijk.

Lees meer over de rente bij een doorlopend krediet >

Wat kost een doorlopend krediet?

Bij Santander betaalt u voor een doorlopend krediet alleen een rentevergoeding over het openstaande bedrag. U betaalt geen extra kosten of aansluitkosten.Bij uw doorlopend krediet krijgt u ook altijd een betaalkaart, ook hiervoor betaalt u niets extra. Rente betaalt u alleen over een openstaand bedrag. Heeft u alles ingelost, dan betaalt u niets. Santander rekent geen administratiekosten.

Lees meer over kosten van een doorlopned krediet >