Heeft u een lening? Dat kan het natuurlijk altijd zo zijn dat het niet langer de meest gunstige variant is. Het is in dat geval zinvol om te overwegen uw lening over te sluiten. Zoals u waarschijnlijk weet, zijn financiën haast synoniem aan verandering. Tijden veranderen voortdurend – en wat in het verleden goed was, kan in uw huidige situatie niet langer het gunstigste zijn. Dat geldt ook voor uw huidige vorm van lenen. Past deze niet meer bij uw financiële status? Dan is een doorlopend krediet oversluiten wellicht een goede optie.

 

Waarom een doorlopend krediet oversluiten?

Zoals aangegeven, bestaan er een aantal situaties waarin het gunstig is een lening over te sluiten. Het kan zijn dat u momenteel geen gunstige leenvoorwaarden heeft, zoals een te hoge rente. Door uw lening over te sluiten kunt u mogelijk (veel) geld besparen. Het kan ook zo zijn dat u meerdere leningen heeft en het overzicht kwijt bent. Het laten bundelen van verschillende financieringen tot één lening zorgt voor meer helderheid, meer duidelijkheid, meer structuur en minder rente. En dat is natuurlijk nooit verkeerd.

 

Kan ik de leenvorm veranderen?

Ja, en dit is naast de hierboven omschreven redenen voor het laten oversluiten van een doorlopend krediet dan ook een veelgenoemde trigger om wijzigingen aan te brengen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw doorlopend krediet te veranderen in een persoonlijke lening – en andersom.

Dat kan om verschillende redenen handig zijn. Misschien past het telkens kunnen opnemen van geld uit uw krediet niet bij u of misschien heeft u een persoonlijke lening en wilt u juist wel die vrijheid hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u voor de verbouwing aan uw huis een doorlopend krediet had afgesloten omdat u rekening hield met een bepaalde eindtijd. Maar als de verbouwing langer duurt en u daardoor meer geld nodig heeft, is het wellicht slimmer om uw krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. Zo krijgt u een bedrag uitbetaald en u weet daarna precies welk maandbedrag u tijdens welke periode betaalt tegen een vaste rente. En door uw leenvorm tijdens het oversluiten te wijzigen, geniet u alsnog de voordelen van deze vorm van geld lenen.

Kan ik mijn doorlopend krediet oversluiten naar een hypotheek?

Het meefinancieren van een lopend krediet in een hypotheek voor een nieuwe woning is bijna niet meer mogelijk. Dat heeft te maken met het overheidsbeleid dat erop is gericht om overkreditering zoveel mogelijk te beperken. Heeft u al een woning met overwaarde, dan zou het interessant kunnen zijn om een lopend krediet om te zetten in een hypotheek. Over het algemeen is de hypotheekrente lager dan de rente over een krediet. Maar let op: heeft u het krediet afgesloten voor consumptieve doeleinden, dus voor een auto of vakantie, dan is de rente niet aftrekbaar. Heeft u het krediet afgesloten voor een verbouwing, dan kan de rente in principe wel aftrekbaar zijn. Controleer dit altijd eerst bij de Belastingdienst of uw hypotheekverstrekker.

 

Hoe kan ik een doorlopend krediet aanvragen?

Heeft u interesse in het laten oversluiten van uw doorlopend krediet? Goed nieuws: dat is bij Santander eenvoudig te verwezenlijken. We werken in drie eenvoudige stappen:

Stap 1
Vraag een doorlopend krediet aan en geef aan dat u wilt oversluiten

Stap 2
Wacht tot Santander u goedkeuring geeft

Stap 3
Santander regelt de oversluiting en u ontvangt uw geld

Wat zijn de kosten voor een oversluiting?

Sommige kredietverstrekkers rekenen (hoge) kosten voor het oversluiten van een doorlopend krediet. Nóg meer goed nieuws: Santander rekent hier helemaal geen kosten voor. We werken met overzichtelijke maandbedragen, helpen u persoonlijk en geven u zodoende rust en overzichtelijkheid tijdens het lenen van geld.

Krediet aanvragen? Vraag vandaag nog geheel vrijblijvend een offerte aan. U kunt bij Santander terecht voor geld lenen op maat en we bieden doorlopende kredieten aan vanaf €1.500 tot €10.000 en persoonlijke leningen vanaf €1.500 tot en met €50.000.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet geeft u flexibiliteit. U heeft hiermee eigenlijk een geldpotje waaruit u geld kunt pakken wanneer u het nodig heeft. U kunt geld opnemen tot aan uw kredietlimiet. Hoeveel en hoe vaak bepaalt u zelf. U beslist ook zelf waaraan u het besteedt. De rente die u betaalt voor dit gemak is variabel maar u betaalt alleen rente over het bedrag dat u opneemt. Neemt u niets uit het geldpotje, dan betaalt u ook niets. En wat u aflost, kunt u weer opnemen gedurende maar liefst vijf jaar. Daarnaast kunt u altijd extra aflossen waarvoor u geen boete betaalt. De maximale looptijd van dit flexibele krediet is tien jaar. Zo zit u niet voor altijd aan een schuld vast.

Lees meer over een doorlopend krediet >

Hoe los ik een doorlopend krediet af?

Heeft u geld opgenomen uit uw krediet dan betaalt u maandelijks een vast bedrag om uw krediet af te lossen. U betaalt het afgesproken vaste maandbedrag via automatische incasso, daar heeft u geen omkijken naar. Wat u heeft afgelost, kunt u trouwens gedurende vijf jaar altijd weer opnemen. Dat is het voordeel van een doorlopend krediet. Heeft u geen uitstaand saldo, dan incasseren wij niet.

Heeft u uw doorlopend krediet afgesloten na 1 mei 2019? Dan heeft uw doorlopend krediet een maximale looptijd van 120 maanden. Dat betekent dat uw krediet binnen 10 jaar volledig afgelost moet zijn.

Lees meer over het aflossen van een doorlopend krediet >

Wat is de rente bij een doorlopend krediet?

De rente die u betaalt hangt af van het bedrag dat u leent. Een doorlopend krediet kent een variabel rentetarief. Dat betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de looptijd, dit in tegenstelling tot de rente bij een persoonlijke lening. Daar staat tegenover dat u een doorlopend krediet wel op ieder moment boetevrij en zonder andere kosten kunt aflossen, geheel of gedeeltelijk.

Lees meer over de rente bij een doorlopend krediet >

Wat kost een doorlopend krediet?

Bij Santander betaalt u voor een doorlopend krediet alleen een rentevergoeding over het openstaande bedrag. U betaalt geen extra kosten of aansluitkosten.Bij uw doorlopend krediet krijgt u ook altijd een betaalkaart, ook hiervoor betaalt u niets extra. Rente betaalt u alleen over een openstaand bedrag. Heeft u alles ingelost, dan betaalt u niets. Santander rekent geen administratiekosten.

Lees meer over kosten van een doorlopned krediet >