Terug naar overzicht

Negen basistips voor veilig online winkelen

Negen basistips voor veilig online winkelen

Online kopen en cybersecurity


Online shoppen is heel normaal geworden in Nederland. Niet alleen met Sinterklaas of Kerst, maar gewoon het hele jaar door bestellen we veel van onze spullen online.


Phishing, smishing, cyberfraude

Veel winkels spelen op ons online shoppinggedrag in maar helaas doen veel cybercriminelen dit ook! Zij proberen u over te halen om privégegevens te delen zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen (phishing). Of u een bestelling te laten plaatsen op hun (nep)website die er uitziet als een legitieme website, zodat u betaalt voor een product dat u nooit zult ontvangen.

We hebben al enkele blogs geschreven over phishing, smishing en hoe u kunt weten wat een veilige webshop is maar toch geven wij u nog graag 9 basistips om online shoppen veiliger te maken!

Negen basistips om online winkelen veiliger te maken

1. Bescherm uw eigen computer!


Veiligheid begint bij uzelf: update altijd het besturingssysteem van uw computer, laptop of telefoon als uw apparatuur dit aangeeft. Zorg ook voor een sterk wachtwoord dat moeilijk te raden is!

2. Is het aanbod te mooi om waar te zijn?


Dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn. Zo simpel is het. Wees op uw hoede voor nieuwe online winkels die artikelen of diensten aanbieden tegen te lage aantrekkelijke prijzen. Laat u niet onder druk zetten met kreten als “aanbod nog maar 1 uur geldig” of "we houden je artikel maximaal een uur voor je vast'.

      3. Klopt de domeinnaam?


Controleer de domeinnaam ofwel de URL. Zie of het pagina-adres begint met https (niet met http) of en u een slotje ziet staan voor de domeinnaam.

     4. Is het de ‘echte’ legitieme website?


Lees voordat u een bestelling plaatst, het retourbeleid en de gedeelten "over ons" of "contacteer ons" en controleer de reputatie van de winkel op onafhankelijke reviewplatformen zoals Trustpilot.

5. Kijk of u achteraf of verzekerd kunt betalen.


Kent u het bedrijf niet goed? Kies dan voor achteraf betalen. Kunt u alleen vooruit betalen? Wees dan extra voorzichtig en betaal het liefst verzekerd via bijvoorbeeld een creditcard.

6. Gebruik veilige en bekende betaalmethoden.


In sommige gevallen heeft u de mogelijkheid om andere betaalmethoden te gebruiken; denk aans PayPal of GooglePay. Als u de winkel niet goed kent, vermijd dan om af te rekenen via bankoverschrijvingen of om directe betalingen te doen zoals m.b.v. Tikkie.

    7. Heeft de webwinkel een keurmerk? 


In Nederland zijn 5 keurmerken voor webwinkels. Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk zijn de bekendste. Zo’n keurmerk geeft je net iets meer garantie dat je te maken hebt met een erkende webshop. Maar, er zijn boeven die een nep keurmerk plaatsen op hun website. Dus controleer wel - op de website van het keurmerk - of de winkel daadwerkelijk is aangesloten.

     8. Volg altijd de regels en processen van de platforms.


Als u koopt van een gevestigde internetsite zoals Amazon, eBay of Vinted, communiceer dan nooit met de verkoper buiten het platform. Niet per e-mail en ook zeker niet per telefoon!

    9. Wees voorzichtig als u online wordt doorverwezen bij het plaatsen van een bestelling.


Controleer voordat u een bestelling plaatst en geld overmaakt, naar welke website u bent doorverwezen. Doe desnoods alle checks, zoals hierboven beschreven, opnieuw voor deze URL.

Online shoppen heeft onze winkelervaring veranderd


Online winkelen heeft shoppen in vele opzichten voor iedereen veranderd. "Nog even snel naar de winkel" is allang verleden tijd want u hoeft zich niet meer aan openingstijden te houden. Alle webshops zijn voor u bereikbaar om vanuit uw eigen huis producten te bekijken, te vergelijken en te bestellen. Maar bescherm uzelf bij het online winkelen en bestel alleen bij veilige online winkels (zie de negen tips hierboven). Als u de verkopende websites goed onderzoekt en op belangrijke veiligheidskenmerken controleert, blijft u aan de veilige kant wanneer u online winkelt ook met bijvoorbeeld Black Friday, Sinterklaas en Kerst!


Utrecht, november 2022

Shop veilig online