Terug naar overzicht

Koopkracht in 2023

Koopkracht in 2023

Volgens het Nibud wordt 2023 financieel bijkomen van de klap van 2022

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut dat onderzoek doet naar onze huishoudportemonnee. Zij hebben nieuwe koopkrachtberekeningen gemaakt. De conclusie is dat 2023 financieel gezien een jaar wordt van herstellen voor de meeste mensen. Dit komt met name door het grote compensatiepakket van de overheid. 

Koopkracht 

Veel werkenden zien dat ze netto meer salaris overhouden omdat ze meer arbeidskorting krijgen en daarom minder belasting hoeven te betalen. En mensen met kinderen merken dat ze dit jaar meer kinderbijslag en kindgebonden budget ontvangen.

Niet-werkenden zien dat de uitkeringen en bijstand fors zijn verhoogd. Maar ook is de zorgtoeslag flink gestegen. Hierdoor hoeven alleenstaanden met de allerlaagste inkomens nog maar € 3 per maand zelf te betalen voor de basisverzekering in 2023.
Nibud ziet in haar koopkrachtberekeningen veel plussen variërend van een half procent tot 8,1% waarbij men gerekend heeft met het inflatiecijfer van 3,5% (zoals het Centraal Planbureau verwacht). Een groot verschil met de hoge inflatie van 2022 die nog wel eens opliep tot 17%!

Financiële stress
Financiële stress

Al deze maatregelen van de overheid zorgen voor wat financiële ademruimte en dat is hard nodig want in 2022 heeft iedereen flink moeten inleveren. Bovendien blijven de prijzen in de supermarkt hoog, ook in 2023. En velen hebben nog rekeningen liggen van het vorige jaar die dit jaar betaald moeten worden.

Het Nibud blijft het belangrijk vinden om aandacht te geven aan schulden en financiële stress. ‘We adviseren mensen bedachtzaam te zijn en hulp te vragen bij het regelen van hun financiën als ze er zelf niet uit komen. Van maatschappelijke spelers zoals banken, verzekeraars en woningbouwcorporaties hopen we dat ze oog houden voor mensen die financieel in de knel komen.’  En dat is precies wat u van ons kunt verwachten.

Want door alles wat er in uw leven kan gebeuren, kan het terugbetalen van een lening misschien ineens lastig worden of zelfs onmogelijk lijken. Denk aan veranderingen als arbeidsongeschikt of werkloos worden of juist een nieuwe baan vinden, trouwen, samenwonen, scheiden, kinderen krijgen, kinderen die gaan studeren of een naaste die overlijdt. U moet dan veel regelen en bovendien kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Santander is er ook voor u als het moeilijk wordt.

Geef wijzigingen in uw situatie aan ons door

Belangrijk is dat u wijzigingen - met financiële gevolgen - altijd aan ons doorgeeft. Wij kunnen u helpen in een periode die onzeker, spannend, verdrietig of stressvol is. Wij denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen. Aarzel dus nooit en neem contact met ons op, nog voor het onoverzichtelijk wordt voor u! Klik hier en lees hoe u dat het beste kunt doen.