Terug naar overzicht

Duurzaam wonen en subsidies

Duurzaam wonen en subsidies

Uw woning verduurzamen? Op deze subsidies kunt u een beroep doen


Wilt u uw woning duurzaam verbouwen? Het is een slimme keuze om uw huis zo energiezuinig mogelijk te maken. U bespaart flink op energie én het is goed voor het milieu. En denk hierbij zeker ook aan de subsidies van de overheid in 2024! We behandelen in dit artikel alle mogelijke subsidies als u uw woning duurzaam wilt verbouwen.

Met welke subsidies kan ik mijn woning verduurzamen?

U krijgt subsidies als u uw huis isoleert, een warmtepomp of zonneboiler installeert of de woning aansluit op een warmtenet en is bedoeld voor eigenaren van een koopwoning die hun huis willen verduurzamen. De woning moet ook uw hoofdverblijf zijn.

Overzicht subsidies om uw huis duurzaam te verbouwen:


1. Subsidie isolatie
In een huis dat goed geïsoleerd is, zult u lagere energiekosten hebben. U kunt subsidies aanvragen voor dakisolatie, gevelisolatie, HR++-glas en isolerende deuren. Maar ook voor triple-glas met nieuwe isolerende kozijnpanelen en deuren, spouwmuurisolatie en vloer- of bodemisolatie. Belangrijk! U moet voor minimaal 2 isolatiemaatregelen subsidie aanvragen. Of u combineert 1 isolatiemaatregel met een investering in een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Bekijk alle voorwaarden voor isolatiesubsidie.

2. Subsidie warmtepomp
Een warmtepomp is een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om uw huis en water te verwarmen. De volgende
warmtepompen komen in aanmerking voor subsidie:
• Lucht-waterwarmtepomp (haalt warmte uit de buitenlucht om te verwarmen)
• Grond-waterwarmtepomp (maakt gebruik van de energie in de grond)
• Water-waterwarmtepomp (haalt energie uit het grondwater)
Belangrijk om te weten: voor een lucht-luchtwarmtepomp krijgt u geen subsidie. Alle subsidievoorwaarden voor een warmtepomp in 2024 vindt u hier terug.

3. Subsidie zonneboiler
Een zonneboiler gebruikt de energie van de zon om water op te warmen. Het is hierdoor een duurzaam alternatief voor aardgas. Op momenten dat er minder zonlicht is, neemt uw HR-ketel of warmtepomp het over. U hebt dus altijd warm water! Check hier wat de subsidievoorwaarden voor een zonneboiler zijn

4. Subsidie aansluiting op een warmtenet (warm zonder aardgas)
Ons land wil tegen 2050 aardgasvrij wonen om de klimaatverandering tegen te gaan. Een warmtenet is één van de alternatieven om huizen te verwarmen. Het gaat om een centrale ketel in een wijk die het warme water via buizen naar de woningen brengt. U kunt die warmte vervolgens gebruiken voor verwarming en warm water. Het afgekoelde water keert terug naar de centrale ketel, waar het weer opgewarmd wordt. Hier leest u meer over de werking van warmtenetten.


Benieuwd hoeveel subsidie u in 2024 precies krijgt om uw woning te verduurzamen?

Bereken via deze tool wat het subsidiebedrag is voor isolatie, een warmtepomp, zonneboiler en aansluiting op een warmtenet. Maar voordat u subsidie (ISDE) in 2024 aanvraagt, is het handig om eerst een stappenplan te bekijken zodat u perfect weet wat u allemaal moet doen om uw aanvraag tot een goed einde te brengen. U vindt het stappenplan hier terug.
Hoe zit het met subsidie op zonnepanelen?

Voor zonnepanelen krijgt u geen landelijke subsidie meer. Er bestaan wel andere interessante financiële regelingen voor de aankoop en het gebruik van zonnepanelen. U kunt eerst en vooral de btw terugvragen op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen bij de Belastingdienst. U leest hier hoe dat precies werkt maar de erkende installateur kan u er ook van alles over vertellen en het zelfs regelen voor u. U hebt ook recht op een vergoeding voor de stroom die u niet gebruikt en aan het elektriciteitsnet levert, dit heet salderen en dat mag nog tot 1 januari 2031!  

Combineert u zonnepanelen met minstens één andere energiebesparende maatregel? Dan is de Energiebespaarlening van de overheid een goede financieringsmogelijkheid. Maximaal 75% van deze lening mag u besteden aan de zonnepanelen. Let op: deze lening wordt verstrekt via het Warmtefonds. Is de pot voor dit jaar leeg, dan moet u opnieuw in 2024 een aanvraag indienen en afwachten of het fonds weer gevuld wordt en u de gelukkige bent. 

Een lening voor het duurzaam verbouwen van uw huis

Gelukkig zijn er veel subsidiemogelijkheden beschikbaar want het verduurzamen van een woning is niet goedkoop. Maar ook met deze subsidies kunnen energiebesparende maatregelen voor uw huis een te grote investering voor u zijn. Daarom bieden we bij Santander Consumer Finance interessante leningen aan, afgestemd op uw duurzaam wonen-project.

Zo kunt u naar de vakman en installateur gaan en u eerst laten informeren over de mogelijkheden. Na  goedkeuring van uw leenaanvraag krijgt u het geld op uw rekening gestort en kunt u de vakman opdracht geven om te starten. 
Klik op de knop hieronder en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Utrecht, januari 2024