Terug naar overzicht

Duurzaam wonen en subsidies

Duurzaam wonen en subsidies

Uw woning verduurzamen? Op deze subsidies kunt u een beroep doen.

Wilt u uw woning duurzaam verbouwen? Het is een slimme keuze om uw huis zo energiezuinig mogelijk te maken. U bespaart flink op energie én het is goed voor het milieu.En denk hierbij zeker ook aan de subsidies van de overheid!

Sinds 1 januari 2021 is de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) uitgebreid. We behandelen in dit artikel alle mogelijke subsidies als u uw woning duurzaam wilt verbouwen.

Met welke (nieuwe) subsidies kan ik mijn woning verduurzamen?

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is sinds 1 januari 2021 afgeschaft voor particulieren. Via SEEH kreeg u als eigenaar en bewoner subsidies voor de isolatie van uw woning. Vanaf nu valt deze subsidie onder de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). U krijgt subsidies als u uw huis isoleert, een warmtepomp of zonneboiler installeert of de woning aansluit op een warmtenet. Als VvE (Vereniging van Eigenaren) kunt u wel nog tot en met 31 december 2022 de SEEH aanvragen.

Voor wie gelden deze duurzame subsidies?

De ISDE is bedoeld voor eigenaren van een koopwoning die hun huis willen verduurzamen. De woning moet ook uw hoofdverblijf zijn.

Overzicht subsidies om uw huis duurzaam te verbouwen:

1. Subsidie isolatie

In een huis dat goed geïsoleerd is, zult u lagere energiekosten hebben en minder kou en tocht ervaren. Isolatie heeft bovendien een positief effect op het milieu, omdat er zo minder CO2-uitstoot is. U kunt subsidies aanvragen voor dakisolatie, gevelisolatie, HR++-glas en isolerende deuren. Maar ook voor triple-glas in combinatie met nieuwe isolerende kozijnpanelen en deuren, spouwmuurisolatie en vloer- of bodemisolatie.

Belangrijk! U moet voor minimaal twee isolatiemaatregelen een subsidie aanvragen. Of u combineert één isolatiemaatregel met een investering in een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Bekijk hier alle voorwaarden in detail

2. Subsidie warmtepomp

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om uw huis en water te verwarmen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater.

Welke soorten warmtepompen komen in aanmerking voor een subsidie?

• Lucht-waterwarmtepomp (haalt warmte uit de buitenlucht om te verwarmen)
• Grond-waterwarmtepomp (maakt gebruik van de energie in de grond)
• Water-waterwarmtepomp (haalt energie uit het grondwater)

Belangrijk om te weten: voor een lucht-luchtwarmtepomp krijgt u geen subsidie! Alle subsidievoorwaarden vindt u hier terug.

Isoleren van uw woning

3. Subsidie zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt de energie van de zon om water op te warmen. Het is hierdoor een duurzaam alternatief voor aardgas.

Hoe werkt het precies?
Op uw dak wordt een zonnecollector geïnstalleerd die het zonlicht opslaat. Tip: de beste locatie voor de collector is op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten.

Hoe produceert u warm water in de winter?
Op momenten dat er minder zonlicht is, neemt uw hr-ketel of warmtepomp het over. U hebt dus altijd warm water! Check hier wat de subsidievoorwaarden zijn

4. Subsidie aansluiting op een warmtenet

Ons land wil tegen 2050 aardgasvrij wonen om de klimaatverandering tegen te gaan. Een warmtenet is één van de alternatieven om huizen te verwarmen. Het gaat om een centrale ketel in een wijk die het warme water via buizen naar de woningen brengt. U kunt die warmte vervolgens gebruiken voor verwarming en warm water. Het afgekoelde water keert terug naar de centrale ketel, waar het weer opgewarmd wordt. Hier leest u meer over de werking van warmtenetten.

Benieuwd hoeveel subsidies u precies krijgt om uw woning te verduurzamen?

Bereken via deze tool wat het subsidiebedrag is voor isolatie, een warmtepomp, zonneboiler en aansluiting op een warmtenet.

Hoe vraag ik deze subsidies aan? Voordat u een ISDE aanvraagt, is het handig om eerst even een stappenplan te bekijken. Zo weet u perfect wat u allemaal moet doen om uw aanvraag tot een goed einde te brengen. U vindt het stappenplan hier terug.

Hoe zit het met zonnepanelen?

Voor zonnepanelen krijgt u geen landelijke subsidie meer. Er bestaan wel andere interessante financiële regelingen voor de aankoop en het gebruik van zonnepanelen. U kunt eerst en vooral de btw terugvragen op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen bij de Belastingdienst. U leest hier hoe dat precies werkt.

U hebt eveneens recht op een vergoeding voor de stroom die u niet gebruikt en aan het elektriciteitsnet levert. Deze salderingsregeling wordt vanaf 2023 afgebouwd. Meer informatie over deze regeling vindt u hier.

Combineert u zonnepanelen met minstens één andere energiebesparende maatregel? Dan is de Energiebespaarlening van de overheid een goede financieringsmogelijkheid. Maximaal 75% van deze lening mag u besteden aan de zonnepanelen. Let op: deze lening wordt verstrekt via het warmtefonds. Is de pot voor dit jaar leeg, dan moet u opnieuw in een volgend jaar een aanvraag indienen. Dan is het afwachten of het fonds weer gevuld wordt en of de lening verstrekt wordt. Bekijk hier alle voorwaarden.

Zelf geen dak om zonnepanelen op te laten leggen? Installeer eventueel samen met uw wijk zonnepanelen op het dak van een gebouw in de buurt. Jullie betalen als coöperatie vervolgens minder belasting voor de opgewekte energie dankzij de zogenaamde postcoderoosregeling. Opgelet: vanaf april 2021 verandert deze regeling. Alle info kunt u hier nalezen.

Al aan een lening gedacht voor het duurzaam verbouwen van uw woning?

Het verduurzamen van een woning is niet goedkoop. Daarom bieden we bij Santander Consumer Finance interessante leningen aan, afgestemd op uw duurzaam wonen-project. De aanvraag regelt u helemaal online. Meer weten? Bereken zelf uw persoonlijke lening of vraag naar Groen Lenen van Santander bij de leverancier.

Utrecht, juni 2021