Terug naar overzicht

Zonnepanelen, een duurzame investering

Zonnepanelen, een duurzame investering

Gebruik de zon met zonnepanelen!

Zowel voor het milieu als voor uw eigen portemonnee is het plaatsen van zonnepanelen een duurzame, verstandige en voordelige keuze.

Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen.

Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO2-uitstoot. U kunt zelf de energie van de zon gebruiken met zonnepanelen of een zonneboiler op uw dak. Zo werkt u gewoon uw eigen groene stroom op. Een goede zaak voor het milieu en voor uw portemonnee, want uw maandelijkse energiekosten dalen ook meteen aanzienlijk.

U vraagt zich misschien af of uw woning wel geschikt is voor zonnepanelen?

U kunt van tevoren makkelijk bepalen of investeren in zonnepanelen de moeite waard is. Bekijk eerst of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Bereken daarna hoeveel zonnepanelen u nodig hebt, wat u dit zou kosten én hoeveel het u op het einde van de rit opbrengt oftewel hoeveel u bespaart!

1. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
1. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Hoe weet u of uw dak geschikt is om zonnepanelen te plaatsen? U moet hierbij zowel de richting van de zon, de hellingshoek, de dakoppervlakte, als de staat van het dak en eventuele schaduwbronnen bekijken.

  • De richting van de zon

Het is uiteraard het meest interessant om uw zonnepanelen op het zuiden te richten. Maar ook panelen die tussen zuidoost en zuidwest liggen hebben een voldoende grote opbrengst. U verliest hier slechts 4 tot 5%. Zonnepanelen in oostelijke of westelijke richting zijn ook nog rendabel. Het gaat hier om een daling in opbrengst met 10 tot 15%. Een dak op het noorden is dan weer niet geschikt voor zonnepanelen.

Interessant om te weten: met een plat dak hebt u gegarandeerd het hoogste rendement. U kunt dan namelijk zelf de ligging van de panelen bepalen.

  • De hellingshoek van uw dak

De hellingshoek van de zonnepanelen heeft eveneens een invloed op de opbrengst.

Voor een plat dak is een hellingshoek van 36 graden de beste keuze. Heeft u een hellend dak? Dan is een hoek tussen 30 en 35 graden ideaal. U hebt zelfs nog genoeg opbrengst met een hoek tussen 15 en 55 graden. Té steile daken (meer dan 65 graden) zijn niet geschikt voor zonnepanelen.

  • Dakoppervlakte groot genoeg voor zonnepanelen?

Is uw dak wel groot genoeg voor zonnepanelen? Een minimale beschikbare dakoppervlakte van 8 tot 10 m² is aan te bevelen. U kunt dan 5 à 6 zonnepanelen plaatsen. Als gezin met 2 kinderen hebt u idealiter een installatie van gemiddeld 14 à 24 m² nodig.

  • Staat van het dak goed genoeg?

Laat zeker van tevoren controleren of uw dak in goede staat is. Is het dak stevig genoeg om de zonnepanelen te dragen? Check ook op eventuele lekken of aanwezigheid van asbest en laat dit op voorhand verwijderen.

  • Zijn er veel of weinig schaduwbronnen?

Schaduw van bomen of schoorstenen kunnen de opbrengst van uw zonnepanelen verlagen. Er bestaan gelukkig oplossingen, zoals micro-omvormers of optimizers, om dit aan te pakken.

2. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Ga eerst op uw elektriciteitsafrekening na hoeveel u jaarlijks verbruikt. Stel: uw jaarlijks stroomverbruik is 3000 kWh. Dan hebt u 11 zonnepanelen nodig om aan uw energiebehoefte te voldoen.
3. Wat kosten zonnepanelen en hoeveel leveren ze mij op?
3.  Wat kosten zonnepanelen en hoeveel leveren ze mij op?

Via de Zonatlas of Zonnekaart ziet u hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen en wat de investering u zal opleveren. Vul uw adres in op de site en u krijgt een overzichtelijke berekening te zien.

Een voorbeeld op basis van een woning in Haarlem:

  • Energie-opbrengst: 4.149 kWh per jaar
  • Aantal zonnepanelen: 16
  • Installatiekosten: 6.720 euro
  • Voordeel na 20 jaar: 10.600 euro
  • CO2-besparing na 20 jaar: 58,1 ton
  • Terugverdientijd: 9 jaar
4. Krijg ik financiële steun of subsidie voor mijn zonnepanelen?

In dit artikel sommen we op welke financiële regelingen en subsidies er bestaan voor de aankoop en het gebruik van zonnepanelen.

Al aan een lening gedacht voor het plaatsen van uw zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen is niet goedkoop. Voor zonnepanelen krijgt u geen landelijke subsidie en niet alle andere financiële regelingen zijn voor iedereen beschikbaar. Daarom bieden we bij Santander Consumer Finance interessante leningen aan, afgestemd op uw behoeften. 

Meer weten? Klik hiernaast en bereken zelf uw persoonlijke lening voor zonnepanelen.




#DuurzaamWonen