Goed inzicht in de financiële situatie van uw klant betekent dat wij ervoor kunnen zorgen dat uw klant verantwoord financiert. Sinds 1 april jl. vragen alle kredietverstrekkende partijen meer informatie zodat er een nog beter inzicht is in de situatie van de klant. Zie onze korte video voor meer uitleg en download de voor u relevante Checklist voor een snel proces!

Check onze korte video met uitleg nu!

Leest u liever? Klik dan hier voor het geschreven script.

 

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de antwoorden op de veelgestelde vragen die u als verkoper kunt hebben over het nieuwe aanvraagformulier per 1 april 2021.

Waarom moet ik meer informatie vragen aan mijn klanten?

Wij verstrekken onze financieringen verantwoord conform de normen van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Levens nu zijn anders dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Zo rijden veel consumenten tegenwoordig bijvoorbeeld een auto via Private Lease met de daar bijbehorende kosten die drukken op de maandelijkse lasten.

Om ervoor te zorgen dat we onze financieringen verantwoord blijven verstrekken heeft de VFN nieuwe leennormen opgesteld waarin kosten voor autobezit worden meegeteld in de lasten. Plus is dat aan de inkomstenzijde ook wordt gevraagd naar ontvangen kinder- en partneralimentatie en andere extra inkomsten zoals bijvoorbeeld verhuur van een 2e woning.

Hoe vul ik het autobezit-veld in?

Zoals u ziet bij het autobezit-veld, staan er drie antwoordmogelijkheden bij de vraag over autobezit. Na overleg met uw klant kiest u een van de drie opties waarbij u in de gaten moet houden dat Private Lease altijd gaat boven eigen autobezit ⇒ Heeft uw klant en/of zijn partner een privéauto en een auto via Private Lease, kies dan altijd Private Lease.

Heeft uw klant een auto van de zaak en een privéauto, kies dan privéauto want een zakelijke auto tellen we niet mee in de maandelijkse lasten.

Heeft uw klant geen auto maar zijn/haar inwonende kind wel, dan kiest u de optie voor geen privéauto/geen Private Lease, want een auto van een inwonend kind of ouder telt niet mee.

Het is niet nodig om kosten op te voeren. De VFN heeft hiervoor normen afgegeven die we hanteren.

 

 

Wanneer beschouwen jullie een kind als inwonend?

Vul bij de vraag over inwonende kinderen alleen Ja in als de inwonende kinderen jonger zijn dan 18 jaar. Inwonend telt ook wanneer het co-ouderschap betreft. In dat geval zal er ook een extra veld zichtbaar worden waarin ingevuld kan worden of er kosten zijn voor kinderopvang en de ontvangen toeslag hiervoor.

Mijn klant heeft kosten voor kinderopvang maar ontvangt geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Wat nu?

Als uw klant wel kosten heeft aan kinderopvang maar geen toeslag hiervoor ontvangt, is het waarschijnlijk geen geregistreerde kinderopvang. In dat geval kunt u aangeven dat er geen kosten zijn voor kinderopvang en dus ook geen kinderopvangtoeslag.

Wat voor soort inkomen mag ik invullen bij extra inkomen?

Je ziet hier een lijst met extra inkomsten waaruit u kunt kiezen. Andere extra inkomsten kunnen we niet meenemen. U kunt wel meerdere extra inkomsten aanvinken. Het bedrag wat u invult is het totaalbedrag van de aangevinkte extra inkomsten.

Houd er wel rekening mee dat alleen inkomsten die maandelijks terugkeren opgegeven mogen worden. Als er een bankafschrift wordt gevraagd dan moeten we ook een bankafschrift hebben waar de extra inkomsten zichtbaar op zijn. Zo mag bijvoorbeeld de huuropbrengst van een vakantiewoning die permanent verhuurd wordt wel meegenomen worden. Maar inkomsten uit een vakantiewoning die enkele weken of maanden per jaar wordt verhuurd niet, omdat dit geen maandelijks terugkerende inkomsten zijn.

 

Checklist | handig om bij de hand te hebben

Altijd handig om bij de hand te hebben: onze Checklists. Zij helpen u om in een oogopslag het aanvraagproces te zien o.a. wanneer een klant in aanmerking komt voor een lening en welke documenten er nodig zijn voor aanvragen onder en vanaf €1.000*. 

Alles direct goed invullen en aanleveren ⇒ snellere beoordeling aanvraag ⇒ sneller leveren product! 

Checklist winkelproces
Checklist webshopproces
Checklist Groen Lenen
Checklist Mondriaan Fonds Kunstkoop

* Heeft de klant al een lening bij Santander en is zijn nieuwe aanvraag lager of hoger dan €1.000? Dan moet de klant in beide gevallen hetzelfde aanvraagproces doorlopen als bij een bedrag van €1.000 of meer.

Heeft u ons gratis POS materiaal al?

Promoot Betaal per Maand instore met ons gratis promotiemateriaal en zorg dat de klant die uw winkel binnenkomt, meteen weet dat bij u achteraf per maand betaald kan worden!

Er zijn posters, tentkaarten, schapkaarten, consumentenfolders en nog meer beschikbaar.

OFFLINE  A5 flyer Download een voorbeeld hier
ONLINE   Gif promotiebanner  Voorbeeld 1 en Voorbeeld 2 (Gifs linken naar www.santander.nl/juridische-informatie)

Vraag aan bij Partner Services via ps@santander.nl of bel 030-6388700 optie 2.

 

Nieuw: Retail Nieuwsbrief voor bedrijven!

Met onze Retail Nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuws en tips van financieren in het algemeen en onze financieringsproducten in het bijzonder.
Ontdek hoe u uw voordeel met deze informatie kunt doen en boost uw verkopen!
 

Houd uw e-mail in de gaten en mis geen editie meer. Vind hier de links naar de voorgaande edities:


Retail Nieuwsbrief Editie 1
Retail Nieuwsbrief Editie 2
Retail Nieuwsbrief Editie 3
Retail Nieuwsbrief Editie 4