Terug naar overzicht

Is een 0%-rentekrediet te vertrouwen?

Is een 0%-rentekrediet te vertrouwen?

Hoe betrouwbaar is 0%-krediet?


U ziet het vaak genoeg voorbijkomen op tv, in de krant of online: 0%-krediet, financiering zonder rente, 0%-rentelening. Allemaal betekenen ze hetzelfde; u gaat een lening aan om een aankoop te betalen en hierover wordt geen rente berekend.

Nul procent rente: hoe werkt dat dan?

Wanneer u kiest voor een lening met nul procent rente, kiest u ervoor om uw aankoop in termijnen te betalen zonder dat u daarvoor rente betaalt. En voorbeeld: u koopt iets van €5.000 en kiest voor 0% rente in 10 maanden, dan betaalt u €5.000 : 10 = €500 per maand gedurende 10 maanden. Als u alles op tijd betaalt, is uw lening na 10 maanden volledig afgerond.

Hoe betrouwbaar is een nul procent lening vraagt u zich misschien af?

Kiezen voor een lening met nul procent rente en met een gerust gevoel profiteren van alle voordelen die dat met zich meebrengt... ja, dat kan! Maar blijf wel kritisch en ga na hoe transparant de aanbieding is.

Ongeacht wie u het aanbod voor een 0%-rentelening doet, lees aandachtig de voorwaarden en bereken desnoods met een rekenmachine uw voordeel vergeleken met contant betalen of met een klassieke lening met rente.

Betaalt u dan echt geen rente?

Nee. Als u alle termijnbedragen keurig op tijd per maand voldoet, betaalt u echt geen rente. En dan is uw 0%-lening na het verstrijken van de looptijd ook helemaal afgerond en bent u klaar. Pas als aan het einde van de looptijd blijkt dat u niet alle maandbedragen op tijd betaald heeft, rekent de kredietmaatschappij rente over de niet betaalde termijnen.

Waarop moet u letten als u een 0%-rentekrediet overweegt?

  • Kunt u het betalen? Dat klinkt raar maar een 0% rente-lening hanteert vaak een korte looptijd. Lekker snel klaar denkt u dan. Dat is waar. Maar doordat de looptijd korter is dan bij een klassieke lening met rente, is vaak het maandbedrag hoger. En dat moet u wel iedere maand financieel kunnen opbrengen.
  • Staat er maandelijks voldoende saldo op uw betaalrekening? U moet ervoor zorgen dat het maandbedrag iedere maand geïncasseerd kan worden of dat u iedere maand het termijnbedrag op tijd voldoet. Anders wordt aan het einde van de looptijd alsnog rente berekend over de termijnen die niet op tijd betaald zijn.
  • Bent u verplicht om een voorschot te betalen? Het kan zijn dat de winkelier u aanbiedt om de ene helft te financieren en de andere helft cash te betalen. Dat is natuurlijk helemaal prima maar dat is tussen u en de winkelier.
  • Hoe begrijpelijk zijn de algemene voorwaarden? Lees deze informatie - die vaak nogal technisch is - aandachtig, volledig en in alle rust. Aarzel niet om uitleg te vragen als u twijfelt of als er iets niet duidelijk is.

Als u alles vergeleken hebt, ga dan na wat u nodig heeft: een lening tegen 0% rente met een hoger maandbedrag of een klassieke lening met rente en een lager maandbedrag? Dat kunt alleen u maar beslissen!

Een 0%-rentelening is bij Santander niet meer aan te vragen. 

Utrecht, jan 2024