Terug naar overzicht

Prinsjesdag 2021 uitgelegd

Prinsjesdag 2021 uitgelegd

Volgens het Nibud wordt 2022 een moeilijk jaar voor de koopkracht

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut dat onderzoek doet naar onze huishoudportemonnee. Zij hebben de gevolgen van de Miljoennota, die op Prinsjesdag 2021 werd gepresenteerd, bestudeerd. De conclusie is dat het voor mensen die in 2021 al moeilijk rond kunnen komen, 2022 nog lastiger wordt.

Koopkracht en prijsstijging

Als alleen gekeken wordt naar het beleid, dan stijgt de koopkracht gemiddeld met 0,7%. Maar mede door het feit dat onze regering nog steeds demissionair is (red: september 2021), worden grote problemen niet structureel aangepakt en dat zien we allemaal terug in onze portemonnee. Meer info vindt u hier.

Veel sectoren kempen met leveringsproblemen door de coronacrisis. Dit komt door vertraagde verscheping, hogere containerkosten en tekorten aan grondstoffen. Producenten verrekenen vervolgens hun hogere kosten door in de consumentenprijzen.

Het Nibud heeft gerekend met een inflatie van 1,8%, dat betekent dat alles 1,8% duurder wordt en dat je dus minder kunt kopen voor hetzelfde geld (red: op dit moment - februari 2022 - kampen we met een inflatie van zelfs ruim 7%!). Wordt dit percentage nog hoger, tja dan wordt alles nog duurder. Natuurlijk is dit niet de enige factor. Wat o.a. ook meetelt is de stijging van de lonen en de hoogte van het werkeloosheidspercentage. Bedrijven zullen geen overheidssteun meer krijgen, met als gevolg dat zij misschien alsnog omvallen. De verwachting is dat hierdoor meer mensen op de arbeidsmarkt komen en er dus een hogere werkeloosheid zal ontstaan.

Financiële stress

Het Nibud vindt het belangrijk aandacht te blijven geven aan schulden en financiële stress. ‘We adviseren mensen bedachtzaam te zijn en hulp te vragen bij het regelen van hun financiën als ze er zelf niet uit komen. Van maatschappelijke spelers zoals banken, verzekeraars en woningbouwcorporaties hopen we dat ze oog houden voor mensen die, juist door de naweeën van de coronacrisis, financieel in de knel komen.’  En dat is precies wat u van ons kunt verwachten.

Want door alles wat er in uw leven kan gebeuren, kan het terugbetalen van een lening misschien ineens lastig worden of zelfs onmogelijk lijken. Denk aan veranderingen als arbeidsongeschikt of werkloos worden of juist een nieuwe baan vinden, trouwen, samenwonen, scheiden, kinderen krijgen, kinderen die gaan studeren of een naaste die overlijdt. U moet dan veel regelen en bovendien kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Santander is er ook voor u als het moeilijk wordt.

Geef wijzigingen in uw situatie aan ons door

Belangrijk is dat u wijzigingen - met financiële gevolgen - altijd aan ons doorgeeft. Wij kunnen u helpen in een periode die onzeker, spannend, verdrietig of stressvol is. Wij denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen. Aarzel dus nooit en neem contact met ons op, nog voor het onoverzichtelijk wordt voor u! Lees hier hoe u dat het beste kunt doen.

Utrecht, oktober 2021