Terug naar overzicht

Wat kost een uitvaart?

Wat kost een uitvaart?


Afscheid nemen van een dierbare of naaste kan moeilijk zijn. Helaas is de dood iets waar niemand aan kan ontsnappen. Wat je wel kunt doen om je familieleden en vrienden zorg uit handen te nemen is vooraf je uitvaart te plannen. Dat is verstandig aangezien er heel veel geregeld moet worden en de vaak hoge kosten die verbonden zijn aan een uitvaart. 

In dit artikel bespreken we de kosten van een uitvaart en hoe je hierop eventueel kunt besparen.

Wat zijn uitvaartkosten?


Uitvaartkosten zijn de kosten die samengaan met het regelen en uitvoeren van een begrafenis of crematie. Over het algemeen liggen de kosten voor een uitvaart tussen de €7.500 en €10.000. Het is belangrijk om te weten dat dit slechts een indicatie is.

De kosten van een uitvaart kunnen zo variëren omdat het afhankelijk is van specifieke keuzes en wensen van de overledene en nabestaanden. Maar ook maakt het wat uit in welke regio de uitvaart plaatsvindt en welke uitvaartondernemer je kiest.
Wat zijn de kostenposten van een uitvaart?

Om een beter beeld te krijgen in de kosten van een uitvaart, is het handig om te weten welke kostenposten er zijn. Hieronder volgt een lijst van de meest voorkomende kostenposten.

  • Uitvaartverzorger: de uitvaartverzorger is onmisbaar. Hij, zij regelt de uitvaart, verzorgt de overledene en begeleidt de nabestaanden.
  • Opbaring: wel of niet opbaren is de keuze die je moet maken. Afhankelijk van de gekozen locatie en de duur van de opbaring kunnen de kosten zeer hoog zijn. Maar vaak is dit wel essentieel in de rouwverwerking.
  • Ceremonie: kosten voor de ceremonie, zoals de huur van een locatie, de kosten voor een spreker of voorganger, en eventuele muziek en bloemen.
  • Begrafenis of crematie: bij een begrafenis moet je ook denken aan grafkosten, het grafmonument en de kosten voor het delven van het graf. Bij een crematie zijn er kosten voor de crematie zelf, de urn en eventuele asbestemming.
  • Rouwkaarten en drukwerk: de kosten voor het ontwerpen en drukken van rouwkaarten en ander drukwerk.
  • Rouwvervoer: de kosten voor het vervoer van de overledene en de nabestaanden, zoals een rouwauto of volgauto's.
  • Catering: de kosten voor de catering tijdens de condoleance of bijvoorbeeld de koffietafel na de uitvaart.
  • Grafrechten: bij een begrafenis komen er kosten bij kijken voor de grafrechten. Deze kosten verschillen per gemeente en kunnen voor een bepaalde periode worden afgekocht.
Het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts een indicatie is van de mogelijke kostenposten.

Wie betaalt de kosten van een uitvaart?

Er zijn verschillende manieren om een uitvaart te betalen. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:

Uitvaartverzekering: een uitvaartverzekering is een verzekering die specifiek is ontworpen om de kosten van een uitvaart te dekken. Met een uitvaartverzekering betaal je premies gedurende je leven en bij overlijden keert de verzekering een bedrag uit aan uw nabestaanden om de uitvaartkosten te dekken.
Het is belangrijk om verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken om de beste optie te vinden die past bij je behoeften en budget.

Spaargeld: als je voldoende spaargeld hebt, kun je ervoor kiezen om je uitvaartkosten uit jouw eigen vermogen te laten betalen door je erfgenamen.

Erfenis: als er een positieve erfenis is, kunnen de kosten van de uitvaart worden betaald uit de erfenis.

Familie en vrienden: in sommige gevallen kunnen familieleden en vrienden bijdragen aan de kosten van de uitvaart. Dit kan in de vorm van een financiële bijdrage of door het bieden van praktische hulp, zoals het regelen van catering of het maken van rouwkaarten. Meestal wordt er een beroep op familie en vrienden gedaan door de nabestaanden als er geen geld of niet voldoende geld voor de uitvaart beschikbaar is. 
                                                                                                                       


Besparen op uitvaartkosten

Om te besparen op uitvaartkosten kun je verschillende stappen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende uitvaartondernemers vergelijken en offertes opvragen, kiezen voor een sobere uitvaart zonder al te veel extra's, een uitvaartverzekering overwegen (en ook hier diverse offertes opvragen en zien waarmee je het meest voordelig uit bent) en informeren naar mogelijke vergoedingen.

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een uitvaartverzorger of financieel adviseur om de beste keuzes te maken in jouw specifieke situatie.

Hier zijn enkele tips om te besparen op uitvaartkosten:

Vergelijk uitvaartondernemers: het is verstandig om verschillende uitvaartondernemers te benaderen en offertes op te vragen. Op deze manier kun je prijzen vergelijken en mogelijk besparen op de kosten.

Kies voor een sobere uitvaart: door te kiezen voor een sobere uitvaart zonder al te veel extra's kun je kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudige kist, geen rouwadvertentie in de krant of een bescheiden condoleance zonder catering.

Overweeg een uitvaartverzekering: een uitvaartverzekering kan helpen om de kosten van een uitvaart te dekken. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, zoals een natura-uitvaartverzekering waarbij de kosten worden gedekt in de vorm van diensten en producten, en een kapitaalverzekering waarbij een geldbedrag wordt uitgekeerd.

Informeer naar mogelijke vergoedingen: in sommige gevallen kunnen er vergoedingen of subsidies beschikbaar zijn voor bepaalde groepen, zoals mensen met een laag inkomen of nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Informeer bij de gemeente of andere instanties naar de mogelijkheden.

Kun je een uitvaart financieren?

Het regelen van een uitvaart kan een financiële last zijn, vooral als er geen uitvaartverzekering is afgesloten.
Santander is er voor je in zulke lastige omstandigheden. Let op!
Wij financieren niet direct een uitvaart maar wij kunnen
wel iets voor je betekenen in de vorm van een persoonlijke lening.
 
Stel jezelf gerust. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.