Terug naar overzicht

Alles over bruiloftskosten

Alles over bruiloftskosten

Wat kost een bruiloft?


Bruiloft, huwelijk, trouwerij – hoe u het ook noemt – het is één van de grootste dagen in uw leven. Niet alleen zijn de dag en de beloften bijzonder, het is vaak ook een dag waar veel bij komt kijken en waar veel kosten aan verbonden zijn.

Veel mensen sparen jaren om een bruiloft te betalen of lenen een deel van het budget om hun droom huwelijk werkelijkheid te maken. Wat een bruiloft kost en waar u aan moet denken bij het plannen leggen wij voor u uit zodat u slimme keuzes kunt maken.
Gemiddelde kosten bruiloft berekenen
Gemiddelde kosten bruiloft berekenen

Gemiddeld wordt er zo’n € 10.000,- tot €20.000,- uitgegeven aan een bruiloft. Natuurlijk kunt u met een klein budget ook een prachtige trouwdag organiseren. Maar hou er rekening mee dat er vaak meer posten zijn dan u van tevoren verwacht. Het is dan ook wijs om wat onderzoek te doen en budgetten te stellen.

Zo blijft uw bruiloft binnen uw financiële mogelijkheden en kunt u zorgeloos genieten van de prachtige dag. Om u op weg te helpen hebben wij hieronder de grootste en meest voorkomende kosten voor een bruiloft opgesomd.
Grote aankopen voor een bruiloft

Kosten trouwjurk en trouwpak

Een trouwjurk kopen is iets waar veel vrouwen van dromen. Hierin kunnen de kosten echter enorm verschillen. Het verschil tussen een tweedehands jurk, een jurk uit een bruidsmodewinkel of een jurk die speciaal voor u ontworpen is, lopen natuurlijk flink uit een. Stel dus vóór u gaat kijken (en verliefd wordt op een jurk) een budget vast. Dat maakt de zoektocht vele malen leuker en makkelijker.

Gemiddeld wordt er zo’n € 1500,- uitgegeven aan een bruidsjurk. Natuurlijk is het trouwpak kopen voor de man ook bijzonder moment. Het voordeel van het pak van de man is vaak dat deze later nog eens gedragen kan worden. Daardoor voelt dit vaak als een minder grote uitgave. Echter kost een trouwpak gemiddeld € 900,-.

Kosten trouwringen

Het jawoord geven en de ringen uitwisselen zijn het hoogte punt van de dag. Mooie ringen die jullie liefde bezegelt kunnen daarom niet ontbreken bij een bruiloft. De gemiddelde kosten voor trouwringen ligt rond de € 1500,- per set.

Wat de ringen exact kosten is erg afhankelijk van uw keuzes in materiaal, de dikte/grootte van de ring, of u er stenen in wil en of u een specifieke bewerking wil. Het is dus ook verstandig om een budget in gedachten te houden wanneer u ringen gaat uitzoeken.
Kosten huwelijksvoltrekking

Kosten bij het gemeentehuis

Een normale huwelijksvoltrekking kost tussen de €600,- en €1000,-. Dit bedrag dat u aan de gemeente betaalt, verschilt per dag, tijdstip en gemeente. Steekt u uw budget liever in een groot feest of bespaart u graag op de ceremonie in het gemeentehuis? Dan kunt u er ook voor kiezen gratis te trouwen.

Volgende de wet is iedere Nederlandse gemeente verplicht om de mogelijkheid tot gratis trouwen aan te bieden. Bent u van plan hier gebruik van te maken? Plan dan wel op tijd een afspraak in. De wachttijd voor een gratis huwelijk bedraagt gemiddeld 79 dagen.

Kosten in de kerk

U kunt natuurlijk ook het jawoord zeggen in de kerk. Deze kosten variëren per kerk, maar zijn gemiddeld van €100,- tot soms wel €600,-. Houdt er wel rekening mee dat u pas kunt trouwen in de kerk als u al voor de wet getrouwd bent. Het kerkelijk huwelijk komt pas na het jawoord voor de ambtenaar.

Kosten bloemen

Een bruiloft kan eigenlijk niet zonder bloemen, ze zorgen voor ontzettend veel sfeer. Niet alleen in uw bruidsboeket, maar ook als decoratie. Verse bloemen zijn natuurlijk prachtig, alleen hangt er wel een prijskaartje aan.

Gemiddeld kosten bruidsboeket

Vrijwel elke bruid wil graag een bruidsboeket. De prijs van dit bruidsboeket hangt erg af van uw wensen en de bloemen die u kiest. Gemiddeld liggen de kosten van een bruidsboeket zo rond de €100,- tot €150,-. Kiest u een goedkoper boeket, dan liggen de prijzen rond de €50,- tot €100,-. Wilt u juist een exclusief boeket? Dan betaalt u meer dan €200,-.

Gemiddelde kosten bloemen ter decoratie

Naast het bruidsboeket zijn er nog heel wat andere bloemen voor de bruiloft te bedenken. Denk aan corsages, bloemen voor op de locatie en bloemen voor op de auto. Voor een corsage voor de bruidegom en belangrijke gasten bent u ongeveer €5,- per stuk voor kwijt. De kosten voor een autobloemstuk zijn vergelijkbaar met een bruidsboeket, gemiddeld tussen de €100,- tot €150,- euro.
Op locatie kunt u qua bloemwerk natuurlijk alle kanten op. Gemiddeld besteed een bruidspaar voor een groot, vol en hoog boeket in een vaas tussen de €75,- en €95,- per stuk. Kleine mini boeketjes in tafelvaasjes kosten gemiddeld €7,50 tot €10,-.
Kosten locatie, feest en catering

De kosten voor een trouwlocatie variëren enorm. Het vinden van een locatie hangt af van persoonlijke voorkeuren zoals thema, stijl, exclusiviteit van de locatie en het aantal gasten. Gemiddeld kost de trouwlocatie en de catering €6.402,-. Het diner (gemiddelde prijs voor 50 gasten) komt uit op €1.209,-. Locatie voor de ceremonie €536,-. Receptie inclusief zaalhuur €911,- en het feest (4 uur) inclusief drank en zaalhuur €1.724,-. Deze prijzen zijn gemiddeld op basis van 50 gasten.

Kosten band of DJ

Tijdens de ceremonie, op de receptie en natuurlijk tijdens de eerste dans: muziek speelt een belangrijke rol op uw trouwdag. Natuurlijk niet alleen tijdens deze momenten, maar ook wanneer het feest begint. Voor muziek tijdens het feest wordt er vaak gekozen voor een band of een DJ. Waar u voor kiest hangt af van uw eigen smaak. De kosten voor een band of een DJ varieert. Een liveband is namelijk vaak duurder dan een DJ. Gemiddeld bent u voor een DJ of een band zo’n €1.263,- kwijt. Deze prijs is voor 4 uur inclusief apparatuur verdeeld over deze 2 categorieën.

Kosten voor fotografie
Kosten voor fotografie

Kosten Trouwfotograaf

U wilt van uw prachtige dag natuurlijk wel tastbare herinneringen hebben. Hiervoor kunt u een fotograaf inhuren. Zo hoeven u en uw gasten tijdens deze dag niet zelf te denken aan foto’s maken. Een fotograaf betaalt u per uur. De uren zijn meestal 8 tot 10 uur. U kunt er rekening mee houden dat een fotograaf gemiddeld €1.500,- kost.

Kosten Videograaf

Uw bruiloft laten filmen is op het moment erg populair. U krijgt een prachtige trouwfilm terug die u met veel liefde kunt terugkijken. Net als bij de fotografen betaalt u bij de videograven per uur en zijn de uren meestal 4 uur tot 10 uur. Huurt u de videograven voor 4 uur in dan kunt u rekenen op een bedrag van gemiddeld €500,-. Voor 6 uur zit het bedrag rond de €800,- en voor 10 uur rond de €1.200,-. Het monteren zit bij de prijs inbegrepen.
Kosten voor fotografie

Gemiddelde kosten van een daggast

De kosten van een daggast zijn vaak afhankelijk van de locatie en de keuzes die u maakt met betrekking tot de catering, de receptie en de bruidstaart. Gemiddeld wordt er aan een receptie €12.50,- per persoon uitgegeven en aan de bruidstaart €6,- per persoon.

* alle genoemde bedragen zijn berekend in 2022

Utrecht, september 2023
Lenen voor een bruiloft

Gaat u binnenkort trouwen en wilt u voordelig én verantwoord lenen voor uw bruiloft? Dat kan met Santander Consumer Finance.

Klik op de knop hieronder en vraag vandaag nog een offerte aan.