Do’s en don’ts voor adverteren

Er zijn regels voor adverteren, maar wat mag dan wel en wat niet? We hebben voor de do’s en don’ts voor u verzameld. Neem de kant-en-klare do’s direct over voor uw webshop. Waarom u de don’ts niet mag gebruiken? U mag niets zeggen over hoe snel de kredietaanvraag wordt beoordeeld en afgehandeld of hoe snel het geld beschikbaar is voor de klant om de aankoop mee te financieren. Ook mag u niet beweren dat lopende kredietverplichtingen geen rol spelen.

 

DO’S

 • Koop nu, betaal per maand
 • Betaal per maand
 • Betaal in termijnen
 • Betaalgemak
 • Betalen zoals het u uitkomt

DONT'S

 • Bel nu en u heeft onmiddellijk geld
 • Snel geld
 • Binnen 5 minuten is uw aanvraag geregeld
 • Lopende leningen geen bezwaar

Rekenvoorbeelden

Als u op een webpagina een maandbedrag of rentepercentage noemt, moet u op dezelfde pagina ook een rekentabel plaatsen met alle verplichte onderdelen die aansluit bij de maandprijs of het rentepercentage.

Rekentabel bij de maandprijs

U kunt ervoor kiezen om de rekentabel met alle verplichte kolommen direct bij de maandprijs te plaatsen. Zeer transparant bij bijvoorbeeld een 0% rente promotie op een bepaald product.
Rekentabel productpagina met meerdere maandprijzen

Op een verzamelpagina met meerdere producten met maandprijzen adviseren wij u één rekentabel in de footer van de website te plaatsen. Dat kan met de werkelijke rekenvoorbeelden van ieder product of een rekenvoorbeeldentabel met minimaal 4 representatieve voorbeelden.

Waar bestaat het rekenvoorbeeld uit?

Een rekenvoorbeeld bestaat altijd uit de zeven vaste onderwerpen die in onderstaand voorbeeld genoemd zijn. Als u de cijfers achter de komma weglaat in de tabel, moet u de zin 'Afrondingsverschillen voorbehouden.' altijd bij de tabel te plaatsen. Vermeld onder de rekentabel ook altijd de disclaimer.

Contante waarde Totale kredietbedrag Termijnbedrag per maand Jaarlijkse kostenpercentage Debetrentevoet op jaarbasis (vast) Duur kredietovereenkomst Totaal te betalen bedrag
€ 399 € 399 € 13,48 14% 14% 36 maanden € 485
€ 599 € 599 € 20,23 14% 14% 36 maanden € 728
€ 999 € 999 € 26,89 14% 14% 48 maanden € 1.291
€ 1.500 € 1.500 € 34,26 14% 14% 60 maanden € 2.056


Afrondingsverschillen voorbehouden.

Een niet-doorlopend kredietaanbod van Santander Consumer Finance. Toetsing en registratie BKR. Bekijk hier de algemene voorwaarden. [Naam bemiddelaar] treedt op als vrijgestelde bemiddelaar van Santander. [Naam bemiddelaar] en Santander geven geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u gewenste financieel product aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke situatie.

 

 

 

Kredietwaarschuwingsbalk

Alle wervende uitingen voor een krediet moeten voorzien zijn van deze kredietwaarschuwingsbalk. De kredietwaarschuwingsbalk moet:

 • Bij online reclame-uitingen bovenaan geplaatst worden;
 • Bij offline reclame-uitingen onderaan geplaatst worden;
 • Een minimale hoogte hebben van 10% van de hoogte van de totale uiting;
 • Minimaal lettergrootte corps 7 hebben;
 • Over de gehele breedte van de uiting geplaatst worden.

→ De waarschuwingsbalk mag u niet zelf vormgeven of aanpassen! Download hier de vaste formaten van de AFM-website en kies het formaat dat het beste past bij uw uiting.

Kredietwaarschuwingsbalk bovenaan website bij online uitingen:
Optie 1: Plaats de kredietwaarschuwingsbalk als vast element dat altijd zichtbaar is bovenaan de website.
Optie 2: Plaats de kredietwaarschuwingsbalk apart bovenaan iedere reclame-uiting.

Kredietwaarschuwingsbalk onderaan bij offline uitingen:
Optie 1: Plaats de kredietwaarschuwingsbalk over de gehele breedte van de uiting zodra de eerste wervende tekst verschijnt.
Optie 2: Plaats de wervende tekst in een kader en plaats de kredietwaarschuwingsbalk bovenaan over de hele breedte binnenin het kader.

Disclaimer

In iedere uiting over een krediet moet de disclaimer worden opgenomen. Plaatst u de disclaimer in de footer van uw website, dan hoeft u die niet meer bij alle andere uitingen over krediet te plaatsen. De tekst van de disclaimer is al voor u opgesteld en staat vast. U hoeft alleen nog uw bedrijfsnaam in te vullen op de aangewezen plekken.

Kant-en-klare disclaimer

Een niet-doorlopend kredietaanbod van Santander Consumer Finance. Toetsing en registratie BKR. Bekijk hier de algemene voorwaarden. [Naam bemiddelaar] treedt op als vrijgestelde bemiddelaar van Santander. [Naam bemiddelaar] en Santander geven geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u gewenste financieel product aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke situatie.

Let op: hyperlink het zinnetje "Bekijk hier de algemene voorwaarden" naar https://www.santander.nl/juridische-informatie/ dan verwijst u altijd naar de juiste informatie.

 

Check & goedkeuring van Santander

Gebruik onze kant-en-klare templates uit deze toolbox voor het maken van goede reclame. Stuur de reclame-uitingen vervolgens door naar Santander voordat u ze online zet. Dit zijn de stappen:

 1. Maak uw reclame-uitingen met behulp van deze marketing toolbox. Gebruik onze kant-en-klare templates.
 2. Stuur de uitingen naar ps@santander.nl voor goedkeuring van Santander. Verzamel bij voorkeur alle uitingen eerst en verstuur die in één keer.
 3. Santander checkt de uitingen en laat binnen twee werkdagen weten of alles klopt. Als er iets nog niet goed is, geeft Santander aan wat er moet worden aangepast. Om aan alle regels te voldoen, moet u deze wijzigingen doorvoeren.
 4. Zet de uitingen live zodra ze zijn gecheckt en goedgekeurd door Santander.
 5. Doorloop dit proces voor alle uitingen, zodat u zeker weet dat ze aan alle regels voldoen.

Wettelijke regels & AFM

De wettelijke regels voor adverteren voor krediet zijn vastgelegd in artikel 53 van het BGFO (Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen) en artikel 4:22 van de Wft (Wet op het financieel toezicht).

Daarnaast gelden de regels voor het maken van reclame in het algemeen, zoals de Nederlandse Reclame Code en de regels voor misleidende en vergelijkende reclame in het Burgerlijk Wetboek en de Wet oneerlijke handelspraktijken.

Toezicht door AFM

Deze bepalingen gelden specifiek voor online reclame-uitingen voor kredietaanbiedingen. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) houdt toezicht op de naleving hiervan. Stuur uw reclame-uitingen altijd door naar Santander om te checken of ze aan de regels voldoen.