Geld lenen voor zonnepanelen

Zonnepanelen thuis installeren is een vanb de populairder energiebesparende maatregelen. Wilt u ook uw woning verduurzamen met zonnepanelen? Het plaatsen van zonnepanelen brengt, naast vermindering van uw energiekosten, veel voordelen met zich mee. Denk aan het beschermen van het milieu en ook de overheid subsidies waarvoor u in aanmerking kunt komen.

De initiële investering voor zonnepanelen kan wel pittig zijn. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om zonnepanelen te financieren. U kunt dan alvast genieten van de voordelen van zonnepanelen tegen een vast bedrag per maand. Trouwens kunt u ook daardoor uw spaargeld behouden. Lees verder voor meer informatie over zonnepanelen op afbetaling. 

Is geld lenen voor zonnepanelen verstandig?

Zonnepanelen financieren is zeker verstandig omdat u kunt ook profiteren van subsidies van de overheid zoals:

Btw tarief.

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%. Dus u hoeft geen btw te betalen voor zonnepanelen die bij of op uw woning worden geinstalleerd. Dit betekent  wel dat u geen btw kunt terugvragen. Lees hier het meest recente informatie over btw tarief van zonnepanelen.

Fiscaal aftrekbare rente.

Als u geld leent voor zonnepanelen voor uw eigen woning kunt u onder specifieke voorwaarden de rente en eventuele financieringskosten over uw persoonlijke lening aftrekken. Overigens hanteert Santander geen financieringskosten.  Lees hier op de website van de belastingdienst de voorwaarden.*

Salderingsregeling 2024.

Via de salderingsregeling kunt u een vergoeding ontvangen van de overheid als u een overschot van elektriciteit opwekt. De salderingsregeling zal over de komende jaren afgebouwd worden dus bezoek de website van de belastingdienst voor actuele informatie.*

*Lees de actuele informatie beschikbaar op de website van de belastingdienst goed door zodat u goed geïnformeerd een beslissing kunt nemen.

Zonnepanelen financieren met een lening

Zonnepanelen inclusief installatie kunnen gemiddeld tussen €4000 en €8000 kosten afhankelijk van de installateur. Dit kan prijzig zijn, zeker als u het bedrag in één keer moet betalen. Daarbij kan een groene- of een persoonlijk lening u helpen.

Groene lening

Een groene lening of duurzame lening is specifiek geregeld om een woning of gebouw te verduurzamen. Dus niet alleen zonnepanelen installeren maar ook een waterpomp installen of muur- en dak isolatie. Groene leningen kan aangeboden worden door overheid- en financiële instelling. Elke instelling heeft zijn eigen rente en kredietlimiet dus doe goed je onderzoek naar de lening die bij u past.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een manier van geld lenen waarbij u het door u gewenste bedrag in één keer op uw rekening krijgt gestort.  De structuur van een persoonlijke lening kan opgevat worden in 3 punten:
  • Een vast maandbedrag
  • Een vaste looptijd
  • Een vaste rente
Dit is handig omdat tijdens de inlosperiode voor uw zonnepanelen weet u precies wat u per maand aan vaste lasten moet betalen wat ook bijdraagt aan uw eigen financiële overzicht.

Hoe duur is een persoonlijke lening voor zonnepanelen?

De kosten voor een persoonlijke lening voor zonnepanelen hangen niet alleen af van de rente. Want de totale rente die u betaalt voor een lening, wordt niet alleen bepaald door de hoogte van het rentepercentage. Ook de looptijd van een lening en het leenbedrag zijn van invloed op de rente die u in totaal betaalt. Vaak geldt: hoe hoger het leenbedrag, hoe lager het rentepercentage. Maar ook: hoe korter de looptijd, hoe lager de totale rente die u betaalt.

Dat zit zo: als u uw lening over een langere periode terugbetaalt, betaalt u vaak een lager rentepercentage en dus een lager maandbedrag. Handig als u niet zo heel veel te besteden heeft per maand.
Maar omdat de looptijd langer is, betaalt u dus ook langer datzelfde maandbedrag. Hierdoor kan het dus zijn dat u uiteindelijk meer rente betaalt. Bereken dus vooraf goed wat het beste bij u past; een langere looptijd of een hoger maandbedrag.


Zonnepanelen op afbetaling met een BKR-registratie?

Heeft u al een lening? Dan betekent dit dat u een BKR-registratie hebt. Dat klinkt vervelend maar het hoeft geen probleem te zijn. Veel mensen hebben een telefoon op afbetaling en dus een schuld. Zij kunnen zich meestal toch een persoonlijke lening veroorloven. Een BKR-registratie hebben betekent ook niet dat u automatisch niet in aanmerking kunt komen voor een lening. Lees meer over lenen met een BKR-registratie.

Verzeker uw persoonlijke lening

Sluit direct bij uw nieuwe lening de Nabestaandenbescherming af. Deze verzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden uw openstaande schuld niet hoeven te betalen na uw overlijden. Zo beschermt u uw partner en/of gezin en geeft u zekerheid aan hen. Vraag het meteen aan bij de aanvraag voor de lening.  

Veilig en betrouwbaar!

Wij verstrekken onze financieringen onder vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en zijn aangesloten bij de Vereniging Financiers Nederland (VFN) en het is onze taak om u veilig, verantwoord en bewust te laten lenen. Wij zullen u nooit meer laten lenen dan voor u mogelijk is.

Hoe vraagt u een lening voor zonnepanelen aan?

Om uw zonnepanelen via ons te financieren kunt u een persoonlijke lening bij ons aanvragen