Terug naar overzicht

Wat is achteraf betalen?

Wat is achteraf betalen?


Achteraf betalen is een betaalmethode die steeds populairder wordt in Nederland. Hiermee kun je producten kopen, mee naar huis nemen of laten bezorgen en pas later betalen.

Achteraf betalen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een financieringspromotie in een winkel, via een acceptgiro of via de vast bij jou wel bekende manier: een online betaalplatform zoals Klarna, AfterPay of Zinia

In dit artikel zullen we uitleggen wat achteraf betalen is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is achterafbetaling en hoe werkt het?


Achteraf betalen via een online betaalplatform is een veilige manier van online shoppen. 
Want je krijgt de kans om het product dat je online wilt aanschaffen, eerst te zien, te voelen en te ruiken voordat je het gaat betalen.

Steeds meer webshops bieden deze ultieme service aan hun klanten. Online betaalplatforms maken deze service gemakkelijker zowel voor jou als consument als voor de ondernemer.

Zoals eerder gezegd, als je voor deze vorm van betalen kiest hoef je niet direct te betalen bij het plaatsen van je bestelling. In plaats daarvan ontvang je het product en een factuur. Deze factuur moet je binnen een bepaalde termijn betalen, meestal binnen 14 dagen. Het is belangrijk om deze termijn goed in de gaten te houden, want als je te laat betaalt kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Gelukkig heb je via een online betaalplatform vaak de beschikking tot een app waarmee je altijd goed overzicht hebt!

Voor- en nadelen van achteraf betalen


Er zijn verschillende voordelen en nadelen verbonden aan achteraf betalen. 

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van achteraf betalen is dat je eerst het product kunt bekijken voordat je het betaalt. Als het niet bevalt, kun je het terugsturen zonder dat je moet wachten op je geld. 

Verder kan het handig zijn als je even geen geld hebt, maar wel graag iets wilt kopen. Maar let op, meestal moet je alsnog binnen 14 of 30 dagen betalen en dan moet je het geld wel hebben! 
Daarnaast heb je extra zekerheid dat je het product ontvangt. Als er iets misgaat met de levering, dan heb je immers nog niet betaald.

Nadelen

Achteraf betalen kan ook nadelen met zich meebrengen zoals extra kosten bij te laat betalen. Je moet ervoor zorgen dat je op tijd je factuur betaalt, anders kunnen er extra kosten in rekening gebracht worden. Bovendien is achteraf betalen niet beschikbaar bij alle webshops of winkels. Hierdoor heb je minder keuze als je op zoek bent naar een bepaald product.

Tenslotte is het makkelijk om verleid te worden om meer te kopen dan je eigenlijk kun betalen. Dit kan leiden tot financiële problemen. Hou je budget altijd in de gaten, zeker als je voor achteraf betalen kiest.

Hieronder hebben we alles nog eens op een rijtje gezet voor je:

Voordelen

  • Je hoeft niet direct te betalen
  • Je kunt het product eerst bekijken
  • Je hebt meer zekerheid

Nadelen

  • Extra kosten bij te laat betalen
  • Je hebt minder keuze in webshop
  • Je kunt in de verleiding komen om meer te kopen

Zinia Enjoy now, Pay later

Zinia is het Koop nu, Betaal later platform van de Santander Groep.
Ontdek de vrijheid om te shoppen wanneer jij wilt. Kies bij je aankoop voor Zinia en kies voor betalen binnen 14 dagen of in 3 delen – rentevrij en zonder verborgen kosten!
En, Zinia kan niet alleen in webwinkels maar ook bij fysieke winkels gebruikt worden.

Zinia zorgt er, met de handige Zinia app, bovendien voor dat je altijd weet wanneer en wat je moet betalen. En natuurlijk betaal je alleen voor dat wat je houdt. Klik hier voor meer informatie van Zinia.