Terug naar overzicht

Een warm huis zonder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp

Een warm huis zonder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp

Een warm huis zonder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp

Vanaf 2026 wil de overheid het verplichten: een hybride warmtepomp aanschaffen als de cv-ketel vervangen moet worden. Dat is niet zo gek want een warmtepomp is een erg energiezuinige manier om uw woning te verwarmen. Het is namelijk een uiterst energie-efficiënt systeem dat gratis energie uit de buitenlucht onttrekt en die gebruikt voor verwarming en koeling van lucht en/of water. Zo kunt u met een warmtepomp veel besparen op uw vaste lasten. Dat maakt het een zeer nuttige investering voor de verduurzaming van uw woning.

Met een warmtepomp bent u voorbereid op de toekomst

Een warmtepomp werkt op elektriciteit - en gebruikt dus geen gas - en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit!

Maar met een warmtepomp kan je ook koelen. Precies die dubbele functie is een van de mooie kenmerken van een warmtepomp. Kortom:  het hele jaar door kun je gebruik maken van dit systeem: in de winter en in het voor- en najaar om te verwarmen (hoofd- en bijverwarming), in de zomer om de ruimte te koelen en te ontvochtigen.

Welk type warmtepomp is het interessantst voor u? We bekijken in dit artikel alle soorten warmtepompen en hun voordelen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een voordelig en duurzaam alternatief voor een gewone verwarmingsketel. Warmtepompen halen hun energie namelijk voor 75% uit de natuur: de lucht, grond of het water. Enkel voor de resterende 25% heeft de pomp elektriciteit nodig.

U verwarmt via een warmtepomp uw huis en in de meeste gevallen ook het sanitair water op. Ze hebben bovendien een koelfunctie: handig voor in de zomer!

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Een koelkast voert de warmte van binnenin het toestel af naar de ruimte waar de koelkast staat. Terwijl een warmtepomp de warmte net uit de omgeving haalt en vervolgens naar binnen voert. De pomp haalt deze energie ofwel uit het grondwater, de lucht of bodem en geeft de warmte daarna af in uw woning.

Maar wat kost nu een waterpomp?

Wat een waterpompinstallatie kost, is natuurlijk afhankelijk van welke waterpomp u kiest.

De prijs van een hybride waterpompinstallatie

De prijs van een hybride waterpomp ligt gemiddeld tussen de €3.500 en €6.500. De subsidie die u voor de aanschaf van een hybride waterpomp kunt aanvragen, varieert van €1.500 tot €1.800. Dat is in ieder geval vast de eerste verdienste.

De prijs van een elektrische waterpompinstallatie

De prijs van een volledig elektrische warmtepompinstallatie hangt af van de warmtebron die u kiest (lucht of bodem) en het vermogen van de pomp (de hoeveelheid warmte die u nodig hebt). Een volledig elektrische waterpomp is in aanschaf veel duurder en de prijzen hiervan starten zo ongeveer waar de prijzen van de hybride waterpomp eindigen. Met andere woorden; de laagste prijs van een elektrische waterpomp ligt rond de €6.500 en kan wel oplopen tot €20.000. Daar staat wel een iets hogere subsidie tegenover, denk hierbij aan bedragen tussen €1.500 en €3.500.

Welke subsidies bestaan er voor warmtepompen?

Lees hier welke subsidies u kunt aanvragen voor de installatie van uw warmtepomp.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

In een gemiddeld woonhuis met een gasverbruik van 1.600 m3 gas, bespaart u met een waterpompinstallatie al gauw zo’n €420,- tot €680 per jaar op energiekosten. Verbruikt u in uw huishouden meer gas of stijgt de gasprijs, dan is uw besparing nog groter.

Een voorzichtige berekening geeft dan dat een hybride warmtepomp (die overschakelt op gas wanneer de temperatuur onder een bepaald minimum komt) inclusief Hr-ketel zichzelf in zo’n 10 jaar tijd kan terugverdienen.

Bij een elektrische waterpompinstallatie kan uw besparing nog groter zijn. En als u ook nog elektrisch gaat koken, heeft u helemaal geen gasaansluiting meer nodig! De precieze terugverdientijd kan uw installateur u zeker voorrekenen.

Meer informatie? Kijk eens op Milieu Centraal.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een klassieke verwarmingsketel op gas. De meeste hybride warmtepompen zijn lucht-water warmtepompen. Ze halen de warmte uit de buitenlucht via een buitenunit en geven die vervolgens door aan uw verwarmingssysteem in huis. De pomp bepaalt zelf wanneer welke warmtebron het meest efficiënt is. Is de temperatuur buiten bijvoorbeeld te laag? Dan zal uw cv-ketel ingeschakeld worden.

Geschikt voor: matig tot goed geïsoleerde woningen

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepompinstallatie haalt warmte uit de lucht, het grondwater of de bodem om uw huis en sanitair water te verwarmen. U hebt in dit geval geen gasketel meer nodig in huis. Er zijn 3 types warmtepompen die hiervoor geschikt zijn: lucht-water warmtepompen, grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen.

  • Lucht-water warmtepomp: haalt warmte uit de lucht via een buitenunit. Dit type warmtepomp is goedkoper dan onderstaande warmtepompen die warmte uit de bodem halen. Ook zijn er geen graafwerken nodig in de tuin. Nadeel is dan weer dan het rendement afhankelijk is van de buitentemperatuur. Hierdoor is de opbrengt lager dan een grond-water of water-water warmtepomp.
  • Grond-water warmtepomp: via buizen diep in de bodem wordt aardwarmte uit de grond gehaald. Deze warmtepomp is rendabeler dan een lucht-water warmtepomp. Ook gaat hij langer mee én hebt u geen last van geluid. Een grond-water warmtepomp is ideaal voor grote woningen met veel tuinruimte.
  • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit het grondwater. Het water wordt opgepompt uit de bodem. Deze warmtepomp heeft het beste rendement, maar is erg prijzig. Ook hier is een grote tuin noodzakelijk.

Geschikt voor: goed tot zeer goed geïsoleerde woningen

Lucht-lucht warmtepompen

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de lucht via een buitenunit. Dit is een goedkoper type warmtepomp waarmee u enkel het huis zelf kan verwarmen en niet het sanitair water. De binnenunit(s) aan het plafond, de muur of op de vloer verspreiden de warmte in huis. U kunt ze dus niet aansluiten op uw bestaande verwarmingsinstallatie. Als het erg koud is buiten, kan bijverwarming noodzakelijk zijn.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning?

Niet alle woningen zijn geschikt voor verwarming via een warmtepomp. De belangrijkste voorwaarde is dat uw huis voldoende geïsoleerd is. Zo niet, is een warmtepomp minder rendabel. Zowel het dak, de muren, vloeren en het glas moeten goed geïsoleerd zijn.

Ook het type verwarmingssysteem in uw woning is belangrijk. Vloerverwarming is het meest geschikt voor een warmtepomp.

Geld lenen voor een warmtepompinstallatie 

Al aan een lening gedacht voor een warmtepomp? Zoals u heeft gelezen, is een warmtepomp niet goedkoop. Maar deze investering kan u uiteindelijk veel geld opleveren. En met een gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar, is een persoonlijke lening afsluiten voor een warmtepompinstallatie een zeer interessante en aantrekkelijke optie. De aanvraag regelt u helemaal online. Bereken hier uw maandlasten

Utrecht, november 2021