Terug naar overzicht

Hoe werkt een bouwdepot? Alles wat u wilt weten

Hoe werkt een bouwdepot? Alles wat u wilt weten

Hoe werkt een bouwdepot? 


Wilt u gaan verbouwen? Dan overweegt u vast een bouwdepot. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over geld lenen voor een verbouwing en hoe een bouwdepot werkt.

Wat is een bouwdepot en waar gebruikt u het voor?

Een bouwdepot is een lening naast uw hypotheek, die gebruikt kan worden voor verbouwingen. Dit wordt vaak gebruikt bij huizen waar veel aan verbouwd moet worden of een nieuwbouwwoning. Een bouwdepot is altijd specifiek bedoeld voor de verbouwing en kan niet voor andere zaken gebruikt worden.

Hoe werkt een bouwdepot?
Hoe werkt een bouwdepot?


Een bouwdepot werkt eenvoudig. Ontvangt u rekeningen van uw verbouwing? Deze betaalt u dan uit het bouwdepot.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de regels opgesteld door de belastingdienst over wat u mag declareren.  Ze hebben voor bouwdepots regels opgesteld omdat deze enkel bedoeld zijn om verbouwingen te financieren en geen andere zaken. U mag dus het bouwdepot alleen gebruiken voor kosten gemaakt voor de verbouwing.

Binnen die kosten valt ook nog een belangrijk onderscheid te maken.

♦ Kosten voor bouw en verbouw onroerend goed

U mag alleen kosten declareren die direct te maken hebben met uw verbouwing en een aanpassing zijn van het onroerend goed. Dat betekent dat u bijvoorbeeld bouwmateriaal, aannemerskosten en kosten van een architect mag declareren.

♦ Kosten voor roerend goed

U mag geen kosten declareren voor zaken die onder roerend goed vallen (oftewel; de zaken die u mee kunt nemen als u verhuist.). Hieronder vallen bijvoorbeeld nieuwe meubels, gordijnen en andere aankleding van uw woning. Ook gereedschap dat u koopt voor de verbouwing valt onder roerend goed.

Hoe lang is een bouwdepot geldig?
Hoe lang is een bouwdepot geldig?

Een bouwdepot verjaart. Dat betekent dat u een bepaalde tijd heeft om uw declaraties te doen. Dit verschilt per situatie.

♦ Een bouwdepot voor een nieuwbouwhuis

Een bouwdepot voor een nieuwbouwhuis heeft een lange looptijd. Van dit bouwdepot mag u 2 jaar lang declareren. Vraag bij aanvragen van uw bouwdepot altijd naar de voorwaarden.

♦ Een bouwdepot voor bestaande bouw

Dit bouwdepot heeft een kortere looptijd. Meestal kunt u 1,5 jaar declareren maar vraag altijd goed naar de voorwaarden bij het afsluiten.

Is de rente op een bouwdepot aftrekbaar?

Ja, de rente van uw bouwdepot is aftrekbaar. De regel daarvoor is wel dat de rente aftrekbaar is voor maximaal 2 jaar, zolang u het depot gebruikt voor uw verbouwing. Deze periode start vanaf het openen van uw bouwdepot. Voor details over het aftrekken van rente kunt u hier verder lezen.

Andere manieren om uw verbouwing te financieren
Andere manieren om uw verbouwing te financieren

♦ Verbouwingslening

Een bouwdepot is niet enige manier om een verbouwing te financieren.  U kunt ook een verbouwingslening afsluiten. Dit is een lening die u gebruikt voor een verbouwing. Het enige verschil met een bouwdepot is dat deze niet gekoppeld is aan uw hypotheek en dat u deze dus ook bij een andere (krediet)verstrekker kan afsluiten.

♦ Sparen

Naast leningen voor verbouwing kunt u natuurlijk ook sparen. Dat kan echter betekenen dat u moet wachten met de verbouwing. Wilt u sparen maar toch eerder aan uw verbouwing beginnen? Dan kunt u ook een gedeelte van de kosten lenen en het andere gedeelte sparen.

Wat kost een verbouwingslening?

Een lening voor een verbouwing kost voor iedereen wat anders. Het is namelijk afhankelijk van het bedrag dat u nodig heeft. Voor een goede indicatie van de maximale hoogte van uw lening en de kosten kunt u onze rekentool gebruiken. Daarmee rekent u gemakkelijk alles uit.

Lenen voor een verbouwing bij Santander

Bij Santander kunt u gemakkelijk en snel een lening speciaal voor verbouwingen afsluiten. Wilt u meer weten over de verbouwingslening?
Klik hieronder om meer te lezen.