Terug naar overzicht

Uw woning isoleren

Uw woning isoleren

Wilt u uw huis beter isoleren? Pak deze onderdelen aan

Als u uw huis optimaal isoleert, woont u comfortabeler én bespaart u veel energie. Erg interessant in deze tijden van hoge energiekosten!

Ook in 2023 nog verlaagd btw-tarief (van 21% naar 9%)

Ook in 2023 komt u in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% wanneer u het dak, vloeren, kelder of muren wilt isoleren. De woning moet dan wel ouder zijn dan twee jaar. Let op! Dit verlaagd tarief is alleen geldig op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de materiaalkosten of andere werkzaamheden die met de isolatieklus gecombineerd worden (bijvoorbeeld sloopwerken).

Hoe kunt u profiteren van het verlaagde btw-tarief voor het isoleren van uw huis?

Wilt u profiteren van het verlaagde btw-tarief, dan moet u een beroep doen op een erkende vakman. De vakman adviseert u over de beste isolatiemethode en maakt een voorstel op maat voor uw project.  Voldoet u aan de voorwaarden, dan zal de vakman een factuur opmaken met het verlaagde BTW-tarief. 

Er zijn meerdere manieren waarop u uw woning kunt laten isoleren door de vakman:
1. Muurisolatie
2. Dakisolatie
3. Vloerisolatie

Wilt u gebruikmaken van het lage BTW-tarief en de isolatie van uw woning door de vakman laten uitvoeren? Dan is de beste tip die wij u kunnen geven om niet te lang te wachten met het aanvragen van een offerte. De winter wacht ook niet en erkende vakmannen zijn vaak  erg druk met uitvoeren van de isolatieprojecten. 

Hoe zorgt u precies voor de beste isolatie van uw woning?

Zoals al eerder gezegd zijn er meer manieren om uw huis te laten isoleren. Wat u goed moet onthouden is dat het allerbelangrijkste is om uw dak en buitenmuren te laten isoleren. Dit zijn de twee grootste oorzaken van warmteverlies.

Dat wil niet zeggen dat u geen aandacht moet besteden aan uw ramen en vloer.  Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan HR-glas voor uw ramen of of drievoudige beglazing. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Als uw ramen nog goed winddicht zijn en het kozijn stevig genoeg is, dan is dubbel HR-glas voldoende.
Drievoudige beglazing isoleert nog beter, maar is zwaarder dus uw kozijnen moeten dit wel aankunnen. Overigens zijn nieuwe kozijnen ook geen luxe wanneer u nieuwe ramen laat plaatsen. Informeer naar de mogelijkheden bij de glaszetter!

De voordelen van vloer- en dakisolatie

Zoals we al eerder vertelden, verliest uw huis de meeste warmte via het dak en de vloer. De temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer is slechts zo’n 11°C. Door uw vloer goed te laten isoleren, stijgt dit naar 20%!  Het is met andere woorden zeker interessant om voor vloerisolatie te kiezen. Twee manieren om uw vloer te isoleren:
  1. aan de onderkant: hebt u een kelder, dan kunt u het kelderplafond isoleren. Dit is de gemakkelijkste optie, omdat u dan de vloer in huis niet hoeft aan te passen. 
  2. aan de bovenkant: u kunt laten isoleren aan de onderzijde van de draagvloer of tussen de draagvloer en de gewapende dekvloer. Dit is vaak ook duurder en kunt u meestal ook niet zelf.


Uw dak isoleren

Het dak is de grootste oorzaak van warmteverlies in huis. Belangrijk dus dat u het dak aanpakt op het moment dat u uw huis wilt gaan isoleren. De keuze voor binnen- of buitenisolatie is vaak ingegeven door de kosten. Buiten isolatie van het dak is duurder dan binnen isolatie. Maar levert vaak wel veel meer energiebesparing op.

Het is belangrijk dat u zelf de keuzes goed afweegt. Bekijk ook eens of er subsidies in 2024 zijn waarvoor u in aanmerking komt. De vakman kan u vervolgens vertellen hoe hoog de besparing is op de voorgestelde maatregelen en dan kunt u zelf de keuze maken of u de investering de moeite waard vindt. En bedenk: een investering nu is een besparing aan energiekosten voor jaren!

Een lening voor de isolatie van uw huis

Heeft u al aan een lening gedacht voor het isoleren van uw woning? Met de verlaagde BTW - en subsidiemogelijkheden die er zijn, is het nu de beste tijd om uw huis te isoleren! Maar het laten isoleren van een huis is een grote aankoop en vraagt een behoorlijke investering. Daarom bieden we bij Santander Consumer Finance interessante leningen aan, afgestemd op uw project.

Zo kunt u naar de vakman en installateur gaan en u eerst laten informeren over de mogelijkheden. 
Daarna kunt u een persoonlijke lening bij ons aflsuiten. Na goedkeuring van uw aanvraag krijgt u het geld op uw rekening gestort en kunt u de vakman opdracht geven om te starten. 

Wij wensen u veel succes met het isoleren van uw thuis! 

Utrecht, september 2023