Terug naar overzicht

Zonnepanelen huren of kopen?

Zonnepanelen huren of kopen?

Zonnepanelen huren of kopen met een financiering?

We hoeven u niet veel meer te vertellen over de voordelen van het aanschaffen en laten installeren van zonnepanelen. Veel mensen zijn zich immers bewust van het veranderde klimaat en willen hier graag iets tegen doen. En nog belangrijker: velen van ons willen ook graag hun energiekosten verlagen.

Een van die manieren is uw eigen energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Met het laten installeren van zonnepanelen, investeert u zeker in een duurzame toekomst. En u start al vanaf de eerste dag met besparen op uw energiekosten. Maar wat kosten zonnepanelen nu gemiddeld? En als het veel geld kost, kun je dan niet beter huren?

Wat kosten zonnepanelen?
Wat kosten zonnepanelen?

Een installatie op een dak met gemiddelde grootte gaat uit van 10 à 12 zonnepanelen en kost zo rond de €5000. Voor het terugleveren van energie is ook een omvormer nodig en een monitoringssysteem.
Dat laatste is om te zien hoeveel u verdient met het opwekken van energie. Kies altijd voor een installateur in wie u vertrouwen heeft en kijk of er garantiemaatregelen zijn. Zo koopt u vertrouwd.

Salderingsregeling of terugleververgoeding

Overigens wanneer u gebruik wilt maken van de salderingsregeling (de zg. terugleververgoeding) dan kunt u beter niet te lang wachten met aanschaf. Want deze vergoeding wordt sinds 1 januari 2023 geleidelijk afgebouwd.

Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk ontvangt u alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn.

Zijn er subsidies voor zonnepanelen?

Daar kunnen we kort over zijn: nee. De overheid verstrekt geen subsidies (meer) voor de aanschaf van zonnepanelen. Dat betekent dat zonnepanelen aanschaffen en laten installeren toch vaak een te groot bedrag ineens kan zijn. Een bedrag dat niet iedereen op zijn spaarrekening heeft staan of niet beschikbaar wil stellen voor zonnepanelen.

Is het huren van zonnepanelen een slimme optie?
Is het huren van zonnepanelen een slimme optie?

Huren kan een slimme optie zijn, denkt u al snel als u zelf geen spaargeld heeft of het niet wilt gebruiken. Maar is dat ook zo?
In 2019 heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar het huren van zonnepanelen en zij kwamen toch tot een hele andere conclusie, namelijk: ‘Je kunt beter geld lenen en zonnepanelen kopen dan zonnepanelen huren.’

Conclusies Consumentenbond

Even snel een paar conclusies uit dat zonnepanelenonderzoek van de Consumentenbond:

1. De zonnepanelen zijn niet van u, uw koophuis stijgt dus niet in waarde met gehuurde zonnepanelen;
2. De huur van zonnepanelen kan eenzijdig verhoogd worden. Dat kan al als de verhuurder vindt dat relevante wet- en regelgeving dat noodzakelijk maakt.
    U weet dus vooraf nooit of u een vast bedrag blijft betalen;
3. Wilt u van uw huurcontract af, omdat u bijvoorbeeld gaat verhuizen, dan pleegt u contractbreuk en is het vaak zo dat u uw portemonnee kunt trekken;
4. Heeft u een huurhuis? Dan mag u niet kiezen bij welke maatschappij u de zonnepanelen gaat huren, de woningcorporatie bepaalt dat meestal;
5. Uw huur gaat omhoog als u zonnepanelen huurt. En als ze in de ‘kale huur’ worden meegenomen, dan gelden de jaarlijkse huurverhogingen ook meteen voor uw              gehuurde zonnepanelen;
6. Het is beter om geld te lenen en zonnepanelen te kopen dan zonnepanelen huren.

Ja u leest het goed, ook de Consumentenbond vindt het slimmer om zonnepanelen te kopen en een lening hiervoor af te sluiten, als u het geld niet heeft of niet kunt missen.

Zonnepanelen kopen zonder spaargeld?
Zonnepanelen kopen zonder spaargeld?

Ja. Alle deskundigen zijn het er wel over eens: zonnepanelen kopen is een betere keuze dan zonnepanelen huren. Hieronder nog even de voordelen van zonnepanelen kopen op een rijtje:

De voordelen van zonnepanelen kopen

  1. Uw (koop)huis wordt meer waard, zonnepanelen zijn immers een woningverbetering;
  2. U kunt de btw terugvragen op de aanschafprijs, vraag ernaar bij uw installateur;
  3. U koopt of leent tegen een vaste prijs;
  4. U kiest zelf waar u de zonnepanelen aanschaft;
  5. Binnen (maximaal) 10 jaar betaalt u helemaal niets meer en profiteert u alleen nog van lage energiekosten.
Heeft u geen spaargeld of wilt u het liever niet missen, dan zijn er tal van duurzame leningen die u soms zelfs direct bij installateurs kunt afsluiten.

Lagere rente bij duurzame leningen

De meeste duurzame leningen voor o.a. zonnepanelen, kennen een lager rentepercentage dan een lening voor een ander consumptief doel. Hierdoor is meestal de energiebesparing groter dan de kosten voor uw groene lening. Een duurzame, groene lening verdient zichzelf op deze manier terug.

Daarnaast kunt u profiteren van belastingteruggave over de betaalde rente van de lening. Dat komt omdat zonnepanelen worden geschaard onder woningverbetering. U krijgt dan dus geld terug van de Belastingdienst! Zie voor de voorwaarden de website van de Belastingdienst

Gegarandeerd vast maandbedrag en vaste rente

Een duurzame groene lening heeft de kenmerken van een persoonlijke lening. Dat betekent dat u voor een groene lening een vast bedrag per maand betaalt, inclusief een vaste rente. Zowel de rente als het maandbedrag blijven de hele looptijd van de lening gelijk. Daarnaast betaalt u af in een vooraf afgesproken looptijd, die u soms zelfs tot maximaal 15 jaar kunt vastzetten. Zo is een vast laag maandbedrag gegarandeerd en weet u vooraf precies waar u aan toe bent. Controleer wel altijd of u zonder kosten of boete vervroegd in kunt lossen.

Al aan een lening gedacht voor het plaatsen van uw zonnepanelen?

Bij Santander bieden wij interessante leningen aan, afgestemd op uw behoeften.
Klik op de knop en vraag vrijblijvend een offerte aan.