Hoe wordt de compensatie berekend?

De compensatie te veel betaalde rente doorlopend krediet bestaat uit een aantal onderdelen:

1. Marktrente: de totale rente die u zou hebben betaald vanaf de start van uw krediet (maar niet eerder dan 1 januari 2008) tot 1 april 2018, indien de rente op uw krediet vanaf de start de marktrente zou hebben gevolgd.

2. Totaal betaalde rente: de totaal door u betaalde rente vanaf de start van uw krediet (maar niet eerder dan 1 januari 2008) tot 1 april 2018.

3. Vergelijking: vergelijking tussen de rente die u hebt betaald (stap 2) en de rente die betaald zou zijn indien de rente meebewoog met de marktrente (stap 1). Wij houden rekening met het zogenoemde rente-op-rente effect bij berekening van het compensatiebedrag.

4. Correctie: afschrijvingen of kwijtingen die wij in het verleden aan u verleend hebben, worden van het bedrag dat resulteert na de berekening bij stap 3, afgetrokken.

Compensatiebedrag inclusief wettelijke rente

5. Compensatiebedrag: als het bedrag dat resulteert na de stappen 1 tot en met 4 hoger is dan 50 euro, komt u in aanmerking voor compensatie. Dit bedrag verhogen wij met de wettelijke rente vanaf 1 april 2021 tot en met de datum dat wij u geïnformeerd hebben dat u in aanmerking komt voor compensatie. Dit totale bedrag is het Compensatiebedrag.

Als u in aanmerking komt voor compensatie ontvangt u vanzelf bericht van ons. U hoeft niets te doen. We streven ernaar om aan het einde van het eerste kwartaal in 2024 klaar te zijn met alle berekeningen. Als u dan nog geen bericht van ons heeft ontvangen, kijkt u hier hoe te handelen.