Het is geen alledaagse bezigheid: het aanvragen van een persoonlijke lening. U weet inmiddels echter wel – geld lenen kost geld. Het is alleen nog de vraag hoeveel geld dit dan precies is. Daarom gaan we hieronder in op verschillende aspecten, maar voornamelijk het kostenplaatje en het berekenen van een persoonlijke lening. Doe er uw voordeel mee!

 

Wat zijn de maandelijkse kosten bij een persoonlijke lening?

Uw maandelijkse kosten bij een persoonlijke lening bestaan uit de aflossing van uw lening en de kosten oftewel de rente die u over het geleende bedrag betaalt. Dit verschilt per lening en situatie omdat de hoogte van het bedrag en de rente anders kunnen zijn. Het is daarom lastig een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de maandelijkse kosten zijn.

Laten we eerst uitleggen waarop de maandelijkse aflossing is gebaseerd: dat is namelijk altijd een percentage van het leenbedrag. Welk percentage hangt af van de afspraak, maar het ligt meestal tussen de 1,5% en 2%. Met andere woorden: wie een bedrag van duizend euro leent, lost gemiddeld tussen de honderdvijftig en tweehonderd euro per maand af op zijn lening.

Is dit het enige dat u maandelijks betaalt bij een persoonlijke lening?

Nee, dat niet. Een deel van de maandelijkse betaling is aflossing en het andere deel dat u betaalt is rente. Bij een persoonlijke lening is ook dit rentepercentage vooraf vastgelegd. De rente die u betaalt, is gebaseerd op onze inkoopprijs van het geld; dat is de marktrente die wij betalen. In onze rekenvoorbeelden ziet u de rente die u per jaar betaalt, altijd terug in de kolom “Debetrentevoet op jaarbasis”. 

Daarnaast betaalt u bij sommige kredietverstrekkers nog andere kosten. Die vindt u terug in de kolom “Jaarlijkse kostenpercentage”. Bij Santander Consumer Finance zijn de percentages in de kolom “Debetrentevoet op jaarbasis” en “Jaarlijkse kostenpercentage” altijd hetzelfde, wat betekent dat u géén extra kosten betaalt. Dit is iets waarop u kunt letten wanneer u leningen van diverse kredietverstrekkers vergelijkt. De lening is in z'n geheel is terugbetaald, wanneer het einde van de looptijd is bereikt. Dat wil zeggen, als er geen achterstanden in uw betalingen zijn ontstaan wanneer wij niet op tijd hebben kunnen incasseren. Maar daarover later meer.

 

Wat voor invloed heeft de looptijd op de kosten?

De looptijd is zeker van belang op het bedrag dat u per maand kwijt bent, omdat een kortere looptijd zorgt voor minder kosten. U lost immers sneller af en betaalt daardoor minder rentekosten. Het is daarom aan te raden om, wanneer u een hoger bedrag per maand kunt missen, voor een kortere looptijd te kiezen. Het maandbedrag is dan weliswaar hoger, maar daar staat weer tegenover dat u eerder van uw lening af bent. Puntje bij paaltje zorgt dat voor lagere totale kosten. Samengevat: hoe korter de looptijd, hoe sneller de aflossing en hoe minder de rente.

Maar wees wel reëel, als een hoger maandbedrag lastig wordt omdat u bijvoorbeeld nog andere uitgaven verwacht, kies dan voor een langere looptijd. Uw totale kosten worden dan uiteindelijk wel hoger maar uw kosten per maand zijn dan lager. De beslissing is aan u.

 

Interesse in een lening aanvragen? Houd dan rekening met de volgende kosten, hieronder weergegeven in een aantal rekenvoorbeelden:
De tarieven van onze Persoonlijke lening

 

Kredietbedrag Termijnbedrag per maand Debetrentevoet (vast)* Jaarlijkse kostenpercentage Duur kredietovereenkomst Totaal te betalen bedrag
 €  2.500   € 50  13,5%  13,5% 72  maanden  €  3.587,75
 €  5.000   € 74  13,5%  13,5% 120 maanden  €  8.863,20
 € 12.500  € 178  12,5%  12,5% 120 maanden  € 21.379,20
 € 25.000  € 356  12,5%  12,5% 120 maanden  € 42.758,40
 € 37.500  € 534  12,5%  12,5% 120 maanden  € 64.136,40
 € 50.000  € 713  12,5%  12,5% 120 maanden  € 85.515,60

 

Dit zijn slechts voorbeelden, andere bedragen zijn ook mogelijk.
* Rente per 22 mei 2024. Dit betreft een persoonlijke lening (niet-doorlopend geldkrediet). Toetsing en registratie bij BKR. Afrondingsverschillen voorbehouden. Bij de bepaling van het jaarlijks kostenpercentage, de duur kredietovereenkomst en totaal door u te betalen bedrag, zijn wij er vanuit gegaan dat u geen extra aflossingen doet en de termijnen op tijd betaalt. Klik hier voor de algemene voorwaarden. Bij een aanvraag ontvangt u automatisch de van toepassing zijnde standaardinformatie. Wij geven geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u gewenste financieel product aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke situatie.

Hoe bereken ik mijn kosten voor een lening?

Hoeveel rente u over uw lening betaalt, is gebonden aan de specifieke kenmerken van deze lening en aan de marktrente. De marktrente is de inkoopprijs van het geld dat u leent. Hoe hoger de marktrente, hoe meer rente u betaalt voor uw krediet.
Daarnaast letten kredietverstrekkers doorgaans op verschillende factoren, waaronder de hoogte van het te lenen bedrag of naar het risicoprofiel en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een overlijdensrisicoverzekering.

Uiteindelijk komt daar een bedrag uit dat mede is gebaseerd op uw persoonlijke situatie en uw zogenoemde risicoprofiel. Santander doet dat overigens niet. Iedereen krijgt bij ons een gelijke behandeling. Enig verschil in rente zou alleen kunnen zitten in een online aanvraag of offline verzoek voor een offerte, dus via persoonlijk contact.

Veelgestelde vragen

Hoe los ik een persoonlijke lening af?

Vooraf spreken we met u af wat u per maand betaalt. Dit is een bedrag waarbij de rente is inbegrepen. Dit bedrag incasseren wij iedere maand automatisch van uw betaalrekening zoals we dat afgesproken hebben in de kredietovereenkomst. We incasseren zo lang als de looptijd van uw lening is. Is de looptijd verstreken en hebben wij alle maanden het afgesproken maandbedrag kunnen incasseren? Dan is de Persoonlijke lening helemaal afgerond. Lees meer over een persoonlijke lening aflossen >

Kan ik een persoonlijke lening oversluiten?

Ja, dat kan. Financiële tijden veranderen voortdurend en zijn niet altijd met elkaar te vergelijken. Het kan daarom zo zijn dat uw huidige vorm van lenen niet meer past bij uw financiële status. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van een lening in dat u opnieuw geld leent – om hiermee een andere lening af te lossen. U verandert daarbij mogelijk van leenvorm en kunt er vaak mee besparen. Lees meer over oversluiten van een persoonlijke lening >

Wat is de rente bij een persoonlijke lening?

Hoeveel rente u over uw lening betaalt, is gebonden aan de specifieke kenmerken van deze lening en aan de marktrente. De marktrente is de inkoopprijs van het geld dat u leent. Daarnaast letten kredietverstrekkers doorgaans op verschillende factoren, waaronder de hoogte van het te lenen bedrag of naar het risicoprofiel en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een overlijdensrisicoverzekering. Uiteindelijk komt daar een bedrag uit dat mede is gebaseerd op uw persoonlijke situatie en uw zogenoemde risicoprofiel. Santander doet dat overigens niet. Iedereen krijgt bij ons een gelijke behandeling. Klik hier voor onze rentetarieven bij een persoonlijke lening. Lees meer over de rente tarieven van een persoonlijke lening >

Wat kost een persoonlijke lening?

Uw maandelijkse kosten bij een persoonlijke lening bestaan uit de aflossing van uw lening en de kosten (oftewel de rente) die u over het geleende bedrag betaalt. Dat samen maakt het maandbedrag. De rente die u betaalt is gebaseerd op onze inkoopprijs van het geld; dat is de marktrente die wij betalen. In onze rekenvoorbeelden ziet u de rente die u per jaar betaalt, altijd terug in de kolom “Debetrentevoet op jaarbasis”. Daarnaast betaalt u bij sommige kredietverstrekkers nog andere kosten. Die vindt u terug in de kolom “Jaarlijkse kostenpercentage”. Bij Santander zijn de percentages in de kolom “Debetrentevoet op jaarbasis” en “Jaarlijkse kostenpercentage” altijd hetzelfde, wat betekent dat u geen extra kosten betaalt. Dit is iets waarop u kunt letten wanneer u leningen van diverse kredietverstrekkers vergelijkt. Lees meer over de kosten van een persoonlijke lening >