Een persoonlijke lening bij Santander

Een nieuwe auto kopen. De zolder eens flink onder handen nemen. Een uitbouw realiseren. 

Er zijn verschillende, uiteenlopende redenen te bedenken waardoor u in één keer een geldbedrag nodig heeft. Een persoonlijke lening kan dan een uitkomst zijn. Zo'n lening helpt u namelijk de totale kosten meteen te betalen. We leggen u hieronder uit - op een overzichtelijke en duidelijk manier - wat een persoonlijke lening precies is, wat de voor- en nadelen ervan zijn én wanneer u beter af bent met een alternatief, zoals een doorlopend krediet.

 

Een persoonlijke lening: wat is dat eigenlijk?

Een persoonlijke lening is een manier van geld lenen waarbij u het gewenste bedrag in één keer op uw rekening krijgt gestort. Deze lening lost u vervolgens maandelijks, en over een vooraf vastgestelde looptijd, af aan de partij waar dit bedrag vandaan komt: de kredietverstrekker. U betaalt daarover een deel rente.

Wat zijn de voorwaarden van zo'n lening?

Kenmerkend aan deze vorm van lenen is het vaste leenbedrag; u leent een bepaald bedrag wat u meteen op uw rekening krijgt gestort en niet meer verhoogd of verlaagd kan worden. Daarnaast heeft deze vorm van lenen een vaste rente en een vaste looptijd. Deze voorwaarden spreekt u van tevoren af met de kredietverstrekker en worden vervolgens vastgelegd in een leencontract. U gaat er dan mee akkoord dat u deze afspraken tussentijds niet meer kunt wijzigen.

Waarvoor is een persoonlijke lening geschikt?

Doordat u één keer geld op uw rekening krijgt, is de persoonlijke lening erg geschikt voor aankopen waarbij het bedrag van tevoren vaststaat. Voor de volgende situaties kunt u het geld van een persoonlijke lening gebruiken:

Wat kost het afsluiten van een persoonlijke lening?

Dat geld lenen geld kost, wist u waarschijnlijk al.

De exacte kosten zijn afhankelijk van uw situatie. Het maandbedrag wordt beïnvloed door de looptijd. U betaalt een vast bedrag per maand, wat voor een deel bestaat uit aflossing en voor een deel uit rente. Kiest u voor een langere looptijd om het bedrag af te lossen – bijvoorbeeld tien jaar? Dan is uw maandbedrag lager, maar lopen de totale kosten wél op. U betaalt tenslotte rente voor een langere periode. Gaat u voor een kortere looptijd? Dan is het maandbedrag hoger, maar bent u wel weer eerder schuldenvrij.

De looptijd die u kiest, is op zijn beurt weer afhankelijk van uw persoonlijke wensen en voorkeuren. Heeft u bijvoorbeeld geld nodig om een auto aan te schaffen? Bedenk u dan goed hoelang deze auto ongeveer meegaat. U sluit natuurlijk géén tienjarige lening af voor een wagen die vijf jaar lang rijdt. Een lening met een looptijd tussen de twee en de tien jaar is het meest gebruikelijk. De langst mogelijke looptijd bij Santander is tien jaar.

Hieronder vindt u onze tarieven:

Kredietbedrag Termijnbedrag per maand Debetrentevoet (vast) Jaarlijkse kostenpercentage Duur kredietovereenkomst Totaal door u te betalen bedrag
€  2.500 €  48 11,9% 11,9% 72  maaanden €  3.454
€  5.000 €  65 9,9% 9,9% 120 maanden €  7.757
€ 12.500 € 155 8,7% 8,7% 120 maanden € 18.495
€ 25.000 € 309 8,7% 8,7% 120 maanden € 36.990
€ 37.500 € 463 8,7% 8,7% 120 maanden € 55.485
€ 50.000 € 617 8,7% 8,7% 120 maanden € 73.979

 

Hoe zit het met betalen van rente?

Het maandbedrag is precies zo berekend dat u binnen de vastgestelde looptijd uw lening heeft afgelost. U betaalt iedere maand een vast bedrag aan uw kredietverstrekker. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing en voor een deel uit rente. De rente betaalt u over het deel dat u nog niet heeft afbetaald. Dat maakt het rentedeel gedurende de looptijd dus steeds kleiner.

Is een persoonlijke lening aftrekbaar van de belasting?

Dat ligt er een beetje aan waar u deze voor gebruikt. Gebruikt u het geld voor een verbetering aan uw woning door een professional? Dan is de rente inderdaad, onder bepaalde omstandigheden, deels fiscaal aftrekbaar. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Belastingdienst.

Kan ik een lening afsluiten met een BKR-registratie?

Voor de duidelijkheid: Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert alle soorten leningen die er maar bestaan, van uw telefoon die u afbetaalt bij een telefoonabonnement tot een persoonlijk lening. Kredietverstrekkers gebruiken BKR vervolgens om te kijken of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander: wij kijken bij BKR of u een lening bij ons kunt afsluiten en zo ja, registreren wij de lening bij BKR.

Heeft u ergens een lening uitstaan? Dan betekent dit dat u een BKR-registratie hebt. Dat hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een telefoon op afbetaling dus een schuld. Zij kunnen zich meestal toch een persoonlijke lening veroorloven. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest. BKR zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers.

Het hebben van een BKR-codering kan een ander verhaal zijn. Deze wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan meestal niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een codering opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt hij ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.

Kenmerken van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft bepaalde voorwaarden die voordelig of misschien juist nadelig kunnen zijn. Blijken deze voorwaarden niet bij uw wensen en situatie te passen, is het misschien beter om niet te lenen, maar om te sparen tot u het benodigde bedrag bijeen heeft.

Voordelen van een persoonlijke lening

Het afsluiten van een persoonlijke lening heeft verschillende voordelen. We hebben ze hieronder voor u op een rijtje gezet:

 • U ontvangt het benodigde bedrag in één keer;
 • U weet precies welk bedrag u maandelijks kwijt bent;
 • U weet hoelang u bezig bent met aflossen;
 • U profiteert van een vaste rente die niet afhankelijk is van de markt;
 • U kunt in het geval van een verbouwing van een huis onder bepaalde voorwaarden uw rente aftrekken van de belasting.

 

Nadelen van een persoonlijke lening

Het afsluiten van een persoonlijke lening heeft natuurlijk niet alleen maar positieve kanten. Dit zijn voorbeelden van enkele belemmeringen die bij deze vorm van geld lenen komen kijken:

 • U bent minder flexibel doordat u een vast bedrag leent;
 • Wanneer u het geld voor een bepaald doel leent, houdt u niet een bedrag achter de hand;
 • U kunt de looptijd gaandeweg niet aanpassen;
 • Extra of eerder aflossen kan wel, maar daar kunnen kosten aan verbonden zijn.

 

Goed – nu weet ik wat een persoonlijke lening is. Maar wat is dan een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is ook een lening, maar dan een versie met een zogenoemde maximale kredietlimiet. Deze ruimte noemen we ook wel de bestedingsruimte. Het grote verschil is dat u geen vast bedrag leent, maar een bestedingsruimte krijgt. Hoeveel geld u daarvan besteedt, is aan u.

Een bijkomend verschil is het feit dat de rente variabel is. Een doorlopend krediet is, in tegenstelling tot een persoonlijke lening, tussentijds veranderbaar. De looptijd staat eveneens niet vast en het extra of helemaal aflossen van het openstaande bedrag kan zonder extra kosten en is dus boetevrij.

Wanneer kies ik voor een krediet in plaats van voor een lening?

Een doorlopend krediet is handig wanneer u niet precies weet hoeveel geld u nodig heeft. Koopt u een auto? Dan weet u precies wat deze kost en is een persoonlijke lening de meest voor de hand liggende optie. Een doorlopend krediet is geschikt om extra geld achter de hand te hebben zodat u erover kunt beschikken wanneer u het nodig heeft en het ook weer kunt aflossen zodra u meer geld heeft. Omdat u er een betaalkaart gratis bij krijgt en deze overal kunt gebruiken, heeft u altijd voldoende beschikbaar geld.

Wat als er iets verandert waardoor ik moeite heb met betalen?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets aan uw situatie verandert waardoor u moeite krijgt met het aflossen van uw lening. Arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of een scheiding – dit soort grote veranderingen in uw leven heeft u niet altijd in de hand, maar kunnen een grote impact hebben op of u uw lening nog kunt terugbetalen.

Het belangrijkste in een dergelijk geval is dat u contact opneemt met ons. Zolang u grote veranderingen in uw financiële situatie aan ons laat weten, kan er altijd in samenspraak naar een oplossing gezocht worden.

Wat is een nabestaandenbescherming?

Heeft u een lening afgesloten? Onthoud dan goed dat de verplichting om de openstaande schuld te betalen naar uw nabestaanden gaat op het moment dat u komt te overlijden en uw erfenis aanvaard wordt. Wilt u hen daar niet mee opzadelen? Dan biedt de nabestaandenbescherming uitkomst. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat de nabestaanden zich in dat geval geen zorgen hoeven te maken over uw schulden. Een nabestaandenbescherming is altijd optioneel bij het afsluiten van een persoonlijke lening.

Ik heb besloten: een persoonlijke lening is iets voor mij. Wat nu?

Bij Santander leent u verantwoord. Bij de aanvraag checken wij daarom altijd uw financiële situatie.

 1. Wilt u eerst weten wat u maximaal kunt lenen? Gebruik dan onze leenscan. Dan kunt u zelf beoordelen of de lening bij u past en leent u met een gerust gevoel.

 2. Bepaal het bedrag dat u nodig heeft. Met onze calculator kunt u gemakkelijk zelf het maandbedrag berekenen dat u gaat betalen bij het benodigde leenbedrag. Na berekening kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen. U ontvangt meteen een goedkeuring of een afwijzing per e-mail. Als we meer gegevens nodig hebben, bellen wij u.

 3. Na goedkeuring ontvangt u onmiddellijk een contract via e-mail en vragen wij u bewijsdocumenten aan te leveren zoals o.a. kopie identiteitsbewijs en bankafschrift. Print dan het contract, onderteken, scan en mail het terug met de aanvullende documenten. Alles rond? Dan maken wij het geld aan u over.

 4.  Liever persoonlijk contact? U verzamelt de aanvullende documenten en wij bellen u om het contract met u door te nemen zodat u het meteen digitaal kunt ondertekenen. Na goedkeuring maken wij het geld aan u over.

Persoonlijke lening aanvragen

Het aanvragen van een persoonlijke lening start met het opvragen van een offerte. De aanvraag voor een persoonlijke lening wordt hier in een aantal simpele stappen geregeld: aanvragen, goedkeuren en geld ontvangen. U ontvangt gedurende het proces een helder beeld van wat wij u zoal kunnen aanbieden.

Bekijk vervolgens op de ontvangen offerte welke voordelen Santander voor u in petto heeft en verken de mogelijkheid tot het afsluiten van een nabestaandenbescherming. Een kredietverstrekker is verplicht u een duidelijk overzicht van alle voorwaarden te tonen. Een heldere vermelding van het jaarlijkse kostenpercentage is ook een vereiste. Dit percentage omvat de rente met alle kosten die daarbij komen kijken. Dat percentage mag niet boven de veertien procent uitkomen.

Iets anders waar u goed op moet letten, is of de kredietverstrekker is aangesloten bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Het is niet verstandig om een lening af te sluiten bij een kredietverstrekker zonder geldige AFM-vergunning.

Maak tot slot een weloverwogen beslissing. Zet nooit zomaar ergens een handtekening onder en laat u niet afleiden door opdringerige verstrekkers of haastige spoed. Het afsluiten van een persoonlijke lening is een belangrijk besluit. Bepaal wat uw persoonlijke wensen en voorkeuren zijn en laat u vervolgens daardoor leiden.

Ik weet nu alles over een persoonlijke lening. Moet ik tot slot nog iets weten?

Een persoonlijke lening is bij uitstek geschikt als u een grote aanschaf moet doen waarvan het bedrag van tevoren vaststaat. Bij deze manier van geld lenen leent u een vast bedrag, tegen een vaste looptijd en rente. Door op deze manier geld te lenen bij Santander, weet u altijd waar u aan toe bent en proberen we u altijd zo goed mogelijk te helpen als er opeens veranderingen in uw situatie zijn.

Het is ten slotte een goed idee om onze handige rekentool te gebruiken. U kunt hiermee precies uitrekenen wat het maandbedrag, de rente en de aflossingstijd zijn bij het bedrag dat u in gedachten hebt. Wel zo handig!